Szarlotka sypana

117 Komentarzy
Szarlotka sypana

Szarlotka sypana to łatwa szarlotka składająca się z jabłek i samych sypkich składników, takich jak: mąka, proszek do pieczenia, kasza manna i cukier. Wystarczy wymieszać sypkie składniki, zetrzeć jabłka i już szarlotka prawie gotowa. Nie zawiera jajek, a tłuszczu nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko wiórki masła pokrywają szarlotkę z wierzchu. Szarlotka jest smaczna i prosta.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru

Nadzienie:

  • ok. 2,5 kg kwaśnym jabłek (najlepiej odmiana: szara reneta)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 200 g zimnego masła (plus trochę do posmarowania formy)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć! Jabłka muszą pozostać wilgotne). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
  2. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
  3. Dno formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier i boki formy wysmarować masłem. Wsypać jedną część sypkich składników. Rozłożyć połowę jabłek. Przykryć drugą częścią sypkich składników, wyłożyć resztę jabłek i rozłożyć resztę sypkich składników. Z wierzchu pokryć ciasto równomiernie wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szarlotka sypana Szarlotka sypana Szarlotka sypana
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Regina · 1 miesięcy temu
    Robię od dawna wersje wypasioną 🤓Dodaje orzechy włoskie i twaróg. ExtraPozdrawiam serdecznie wszystkich 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 1 lat temu
    Super! Wyszła przepyszna :*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 1 lat temu
    Bardzo dobre ciasto.Wszyscy się nim zachwycali.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zbyszek Bieńkowski · 1 lat temu
    Prosty przepis i pyszna szarlotka.Ja dodaję jeszcze do suchych składników wiórki kokosowe.Jabłka dokładnie myję,obieram skórki do osobnego naczynia,Jabłka ścieram na durszlak,który leży na głębszym talerzu,to wycieka trochę soku.Składniki łączę jak w przepisie i do piekarnika.Ze skórek od jabłek gotuję kompot do którego dolewam sok z talerza.Zostają tylko ogryzki.Smacznego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Welusia · 2 lat temu
    Mój mąż znalazł ten przepis i upiekł według niego. Szarlotka jest przepyszna, właśnie piecze już z 10 raz. Ja takiej nie potrafię. Ma tylko jedną wadę: brzuchy nam po niej rosną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kala · 2 lat temu
    Chyba będzie moim ulubionym ciastem😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 lat temu
    Pierwszy raz robiłam szarlotkę w taki sposób. Wyszła przepyszna i na pewno przepis zostaje ze mną na dłużej 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Jest przepyszna. Ja do ciasta dodaję cukier pomarańczowy Delekty. Piekłam również ze śliwkami i morelami.Pychota. Do tego szarlotka na ciepło i do tego lody,poezja.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 2 lat temu
    Mnie wyszła przepyszna, wszystkie składniki się upiekły 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 3 lat temu
    Aby dół ciasta nie był sypki po upieczeniu na 1 dolną warstwę połóżcie cienką warstwę wiórek z masła. To nawilży spód i ciasto nawet od dołu wypiecze się. Przetestowałem u siebie i działa 😊 Przepis super 👌🏻
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Asia · 4 miesięcy temu
      Oj teraz poczytałam bo dół mam sypki i chyba ciasto do wywalenia 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    LILI · 3 lat temu
    szarlotka bardzo dobra ale spod nadal sypki , dlaczego
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Widocznie za mało wilgoci z jabłek. Nie odciskaj za mocno jabłek lub w ogóle, jeśli nie mają dużo soku :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 2 lat temu
      Ja na spód daję też trochę masła
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Przepyszny!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidka · 3 lat temu
    Wyszła przepyszna co prawda u mnie nie widać tych warstw ciasta i zastanawiam się dlaczego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Dzień dobry, czy zamiast mąki pszennej mogę dodać razową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Ta szarlotka jest pyszna 🤩
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 3 lat temu
    Wyszła megaaa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 3 lat temu
    Witam, mam pytanie to zawsze była i mnie popisowa szarlotka a od jakiegoś czasu mi nie wychodzi. Spód mam sypki czemu tak mi się robi?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Spróbuj zmienić jabłka na bardziej soczyste lub je mniej wyciskaj. Spód będzie sypki, jeśli jest za mało soku z jabłek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Czy można dodać mus jabłkowy zamiast startych surowych jabłek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Czy można dodać jabłka ze słoika zamiast surowych utartych?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Niestety nie. Jabłka muszą być na tyle wilgotne, aby ciasto namoczyć.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Karo · 1 lat temu
        Nie zgodzę się. Zawsze robię z jabłek że słoika (własne przetwory) I zawsze mi wychodzi. Jak ciasto jest sypkie to wystarczy na każdą warstwę utrzej Masło (można je zmrozić, wtedy łatwiej się je trze lub kroi) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adrianna · 3 lat temu
    Jest przepyszna! Pieke juz kolejny raz, rodzinie i znajomym bardzo smakuje. W dodatku jest prosta do zrobienia. Wspaniala