Szarlotka sypana to łatwa szarlotka składająca się z jabłek i samych sypkich składników, takich jak: mąka, proszek do pieczenia, kasza manna i cukier. Wystarczy wymieszać sypkie składniki, zetrzeć jabłka i już szarlotka prawie gotowa. Nie zawiera jajek, a tłuszczu nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko wiórki masła pokrywają szarlotkę z wierzchu. Szarlotka jest smaczna i prosta.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki kaszy manny
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
Nadzienie:
ok. 2,5 kg kwaśnym jabłek (najlepiej odmiana: szara reneta)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
200 g zimnego masła (plus trochę do posmarowania formy)
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć! Jabłka muszą pozostać wilgotne). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
Dno formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier i boki formy wysmarować masłem. Wsypać jedną część sypkich składników. Rozłożyć połowę jabłek. Przykryć drugą częścią sypkich składników, wyłożyć resztę jabłek i rozłożyć resztę sypkich składników. Z wierzchu pokryć ciasto równomiernie wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.
Prosty przepis i pyszna szarlotka.Ja dodaję jeszcze do suchych składników wiórki kokosowe.Jabłka dokładnie myję,obieram skórki do osobnego naczynia,Jabłka ścieram na durszlak,który leży na głębszym talerzu,to wycieka trochę soku.Składniki łączę jak w przepisie i do piekarnika.Ze skórek od jabłek gotuję kompot do którego dolewam sok z talerza.Zostają tylko ogryzki.Smacznego.
Mój mąż znalazł ten przepis i upiekł według niego. Szarlotka jest przepyszna, właśnie piecze już z 10 raz. Ja takiej nie potrafię. Ma tylko jedną wadę: brzuchy nam po niej rosną.
Jest przepyszna. Ja do ciasta dodaję cukier pomarańczowy Delekty. Piekłam również ze śliwkami i morelami.Pychota. Do tego szarlotka na ciepło i do tego lody,poezja.
Aby dół ciasta nie był sypki po upieczeniu na 1 dolną warstwę połóżcie cienką warstwę wiórek z masła. To nawilży spód i ciasto nawet od dołu wypiecze się. Przetestowałem u siebie i działa 😊 Przepis super 👌🏻
Nie zgodzę się. Zawsze robię z jabłek że słoika (własne przetwory) I zawsze mi wychodzi. Jak ciasto jest sypkie to wystarczy na każdą warstwę utrzej Masło (można je zmrozić, wtedy łatwiej się je trze lub kroi)