Szarlotka sypana

117 Komentarzy
Szarlotka sypana

Szarlotka sypana to łatwa szarlotka składająca się z jabłek i samych sypkich składników, takich jak: mąka, proszek do pieczenia, kasza manna i cukier. Wystarczy wymieszać sypkie składniki, zetrzeć jabłka i już szarlotka prawie gotowa. Nie zawiera jajek, a tłuszczu nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko wiórki masła pokrywają szarlotkę z wierzchu. Szarlotka jest smaczna i prosta.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru

Nadzienie:

  • ok. 2,5 kg kwaśnym jabłek (najlepiej odmiana: szara reneta)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 200 g zimnego masła (plus trochę do posmarowania formy)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć! Jabłka muszą pozostać wilgotne). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
  2. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
  3. Dno formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier i boki formy wysmarować masłem. Wsypać jedną część sypkich składników. Rozłożyć połowę jabłek. Przykryć drugą częścią sypkich składników, wyłożyć resztę jabłek i rozłożyć resztę sypkich składników. Z wierzchu pokryć ciasto równomiernie wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szarlotka sypana Szarlotka sypana Szarlotka sypana
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    halina · 13 lat temu
    wypróbuję ten przepis, ciasto wygląda apetycznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 13 lat temu
    Kiedyś zrobiłam dając zamiast jabłek rozpołowione śliwki węgierki. też pychotka :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    madzik1984 · 13 lat temu
    przepyszne ciasto i bardzo latwe, ale nie kazde jablka sa odpowiednie. mieszkam w szkocji i nie ma tu takich jak w przepisie i zrobilam z innymi i mialy za duzo soku i ciasto sie nie dopieklo ale za drugim razem zrobilam z innymi i .... wyszlo wysmienite i ten smak przypieczonego maselka...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justiina · 13 lat temu
    Szarlotka wyśmienita! Łatwa w przygotowaniu i pyszna. Polecam jak najbardziej ten przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justiina · 13 lat temu
    Właśnie jestem w trakcie robienia:)Napiszę jeszcze dzisiaj jak wyszła:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    Bardzo fajne ciasto, piekłam podobną szarlotke i stwierdzam że jest pyszna:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    Jaka piękna :) Uwielbiam szarlotkę do popoudniowej kawy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    Cuuuudowna! Alez mi się zachciało szarlotki!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    lubie to ciasto pamiętam jak sie taką szarlotkę na ZPT w podstawówce piekło...;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    myniolinka · 13 lat temu
    pyszności! jeszcze sypanej nie robiłam ale mam na nią wielką ochotę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    bardzo fajna szarlotka :) jeszcze nigdy takiej nie robiłam. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 13 lat temu
    mmm do kawy byłaby idealna :)