Szarlotka sypana to łatwa szarlotka składająca się z jabłek i samych sypkich składników, takich jak: mąka, proszek do pieczenia, kasza manna i cukier. Wystarczy wymieszać sypkie składniki, zetrzeć jabłka i już szarlotka prawie gotowa. Nie zawiera jajek, a tłuszczu nie dodaje się bezpośrednio do ciasta, tylko wiórki masła pokrywają szarlotkę z wierzchu. Szarlotka jest smaczna i prosta.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki kaszy manny
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
Nadzienie:
ok. 2,5 kg kwaśnym jabłek (najlepiej odmiana: szara reneta)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
200 g zimnego masła (plus trochę do posmarowania formy)
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć! Jabłka muszą pozostać wilgotne). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części.
Dno formy prostokątnej (o wymiarach ok. 35 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier i boki formy wysmarować masłem. Wsypać jedną część sypkich składników. Rozłożyć połowę jabłek. Przykryć drugą częścią sypkich składników, wyłożyć resztę jabłek i rozłożyć resztę sypkich składników. Z wierzchu pokryć ciasto równomiernie wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Regina·
1 lat temu
Robię od dawna wersje wypasioną 🤓Dodaje orzechy włoskie i twaróg. ExtraPozdrawiam serdecznie wszystkich
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julia·
2 lat temu
Super! Wyszła przepyszna :*
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
2 lat temu
Bardzo dobre ciasto.Wszyscy się nim zachwycali.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zbyszek Bieńkowski·
2 lat temu
Prosty przepis i pyszna szarlotka.Ja dodaję jeszcze do suchych składników wiórki kokosowe.Jabłka dokładnie myję,obieram skórki do osobnego naczynia,Jabłka ścieram na durszlak,który leży na głębszym talerzu,to wycieka trochę soku.Składniki łączę jak w przepisie i do piekarnika.Ze skórek od jabłek gotuję kompot do którego dolewam sok z talerza.Zostają tylko ogryzki.Smacznego.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Welusia·
3 lat temu
Mój mąż znalazł ten przepis i upiekł według niego. Szarlotka jest przepyszna, właśnie piecze już z 10 raz. Ja takiej nie potrafię. Ma tylko jedną wadę: brzuchy nam po niej rosną.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kala·
3 lat temu
Chyba będzie moim ulubionym ciastem😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia ·
3 lat temu
Pierwszy raz robiłam szarlotkę w taki sposób. Wyszła przepyszna i na pewno przepis zostaje ze mną na dłużej 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
3 lat temu
Jest przepyszna. Ja do ciasta dodaję cukier pomarańczowy Delekty. Piekłam również ze śliwkami i morelami.Pychota. Do tego szarlotka na ciepło i do tego lody,poezja.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgosia·
3 lat temu
Mnie wyszła przepyszna, wszystkie składniki się upiekły 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgosia ·
4 lat temu
Aby dół ciasta nie był sypki po upieczeniu na 1 dolną warstwę połóżcie cienką warstwę wiórek z masła. To nawilży spód i ciasto nawet od dołu wypiecze się. Przetestowałem u siebie i działa 😊 Przepis super 👌🏻
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
1 lat temu
Oj teraz poczytałam bo dół mam sypki i chyba ciasto do wywalenia
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
LILI·
4 lat temu
szarlotka bardzo dobra ale spod nadal sypki , dlaczego
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Widocznie za mało wilgoci z jabłek. Nie odciskaj za mocno jabłek lub w ogóle, jeśli nie mają dużo soku :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia ·
3 lat temu
Ja na spód daję też trochę masła
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
4 lat temu
Przepyszny!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lidka·
4 lat temu
Wyszła przepyszna co prawda u mnie nie widać tych warstw ciasta i zastanawiam się dlaczego?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Za mało jabłek
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
Dzień dobry, czy zamiast mąki pszennej mogę dodać razową?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
4 lat temu
Ta szarlotka jest pyszna 🤩
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mariola·
4 lat temu
Wyszła megaaa.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna ·
4 lat temu
Witam, mam pytanie to zawsze była i mnie popisowa szarlotka a od jakiegoś czasu mi nie wychodzi. Spód mam sypki czemu tak mi się robi?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Spróbuj zmienić jabłka na bardziej soczyste lub je mniej wyciskaj. Spód będzie sypki, jeśli jest za mało soku z jabłek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
4 lat temu
Czy można dodać mus jabłkowy zamiast startych surowych jabłek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
4 lat temu
Czy można dodać jabłka ze słoika zamiast surowych utartych?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Niestety nie. Jabłka muszą być na tyle wilgotne, aby ciasto namoczyć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karo·
2 lat temu
Nie zgodzę się. Zawsze robię z jabłek że słoika (własne przetwory) I zawsze mi wychodzi. Jak ciasto jest sypkie to wystarczy na każdą warstwę utrzej Masło (można je zmrozić, wtedy łatwiej się je trze lub kroi)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Adrianna·
4 lat temu
Jest przepyszna! Pieke juz kolejny raz, rodzinie i znajomym bardzo smakuje. W dodatku jest prosta do zrobienia. Wspaniala