trochę startej czekolady mlecznej lub gorzkiej do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować biszkopt: Masło roztopić. Odstawić na bok. Mąkę i kakao wymieszać w misce, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, kremową masę. Następnie szpatułką wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i roztopione masło.
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Dobrze wyrośnięte ciasto powinno lekko wystawać poza formę). Wyciągnąć z piekarnika i poczekać, aż lekko opadnie do poziomu tortownicy. Odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną (lub blat) wyłożoną papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Biszkopt oddzielić nożem od formy i przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały łącznie 3 blaty.
Przygotować poncz: Zaparzyć czarną herbatę, ostudzić i odmierzyć 100 ml.
Przygotować krem: Zimny serek i zimną śmietankę przełożyć razem do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodawać po łyżce cukier puder do smaku.
Krem podzielić na 4 części.
Orzeszki ziemne posiekać drobno.
Masę krówkową wymieszać łyżką, aby była gładka i miękka.
Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. (Dolny blat biszkoptowy pozostawiam, aby ułożyć go jako ostatni blat tortu, odwrócony dołem do góry, aby tort był płaski. Jako pierwszy na paterze układam odwrócony, górny blat). Nasączyć go częścią ponczu. Rozłożyć jedną część kremu. Posypać 40 g posiekanych orzeszków, zostawiając spory wolny brzeg. Orzeszki przykryć 100 g masy krówkowej. Całość przykryć kolejną porcją kremu. Zacisnąć obręcz do tortu.
Przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć kolejną porcję kremu, na środku kolejne 40 g orzeszków i 100 g masy krówkowej. Przykryć ostatnią porcją kremu. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć.
Tort wstawić na noc do lodówki.
Na następny dzień oddzielić nożem ciasto od obręczy i ściągnąć obręcz do tortu. Tort wstawić ponownie do lodówki.
W tym czasie przygotować ganache z mlecznej czekolady: Czekoladę posiekać i przełożyć do miski. Śmietankę wlać do garnka i doprowadzić do momentu zagotowania. Czekoladę zalać śmietaną, odczekać chwilę, aby trochę zmiękła i wymieszać, aż powstanie gładki krem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut.
Schłodzony tort wyciągnąć z lodówki i obłożyć go ganache, a następnie wygładzić packę lub łopatkę do tortu, zanurzoną uprzednio w gorącej wodzie i osuszoną ręcznikiem papierowym. (Polecam obłożyć tort najpierw cienką warstwą ganache, schłodzić tort przez 30- 60 minut i posmarować resztą ganache. Gdyby ganache zrobiło się za gęste, można je ponownie delikatnie ogrzać).
Od razu posypać cały tort resztą orzeszków. (Nabrać posiekane orzeszki do ręki i rękę przyłożyć do boku tortu).
100 g masy krówkowej rozmieszać, a najlepiej lekko podgrzać na piecu lub w kuchence mikrofalowej, aby zrobiła się rzadsza (ale nie ciepła) i przy pomocy łyżeczki zrobić smugi na wierzchu tortu.
Tort schłodzić przez co najmniej 1 godzinę w lodówce. Gotowy tort można posypać dodatkowo startą czekoladą.
Uwaga:
Biszkopt bezglutenowy ciemny:
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
160 g cukru
160 g (4 opakowania) budyniu czekoladowego bez cukru
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Doti ·
11 miesięcy temu
Czytając komentarze bałam się co do biszkoptu, ale robiąc według przepisu wszytko wyszło, ciasto ładnie wyrosło, zrobiłam w nieco większej tortownicy 21 cm i bez problemu uzyskałam 3 blaty, a reszta bez problemowo, tort bardzo smaczny, polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
1 lat temu
Hej. Chcialabym sie zapytac jakie proporcje beda w przypadku tortownicy o srednicy 16cm?
Biszkopt zrobiony zgodnie z zaleceniami, jajka z białkami i pomimo początkowych obaw, wyszedł idealnie! Czas pieczenia u mnie był nieco krótszy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marion·
1 lat temu
Tort wyszedł jak na zdjęciu, choć zrobiłam z 1,5 porcji, bo mam szerszą brytfankę, ale dzięki temu udało mi się podzielić na 4 warstwy. Mam nadzieję, że będzie równie smaczny jak wygląda :P
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Just·
1 lat temu
Biszkopt nie urósł dużo.. musiałam dorobić drugi bo inaczej bym nie przekroiła na 3. Reszta super
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość ·
1 lat temu
Witam, czy krem mascarpone z śmietanką jest stabilny?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Tak, jak dobrze ubita śmietanka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
1 lat temu
Witam, mam pytanie, czy użyć orzeszki solone czy niesolone?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Jest podane w składnikach, że solone. Mogą być również niesolone, ale moim zdaniem z solą dobrze pasują.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Artur·
1 lat temu
Biszkopt nie udał się, ubijany w robocie na najwyższych obrotach 11 minut, jajka zerówki w temp. pokojowej, KLAPA, biszkopt płaski.
Odradzam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
1 lat temu
Jak można odradzać coś tylko dlatego że się nie potrafi jajek ubijac
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina ·
1 miesięcy temu
Niestety u mnie podobnie. Jajka były ubite dobrze na gęstą sztywną pianę, ale po dodaniu pozostałych składników wszystko opadło całkowicie przy mieszaniu szpatułką 🤷
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
1 lat temu
Ja robiłam i również biszkopt wyszedł pyszny, lekko wilgotny dzięki dodatkowi masła. O tort znajomi proszą, gdy zamierzają wpaść w odwiedziny. Totalny sztos!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina Kozińska·
1 lat temu
U mnie ciasto posłużyło jako tort dla narzeczonego. Biszkopt zrobiłam własny, bezglutenowy. Tort wyszedł przepyszny choć moglbyc mniej słodki. Naprawdę polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
1 lat temu
Biszkopt bardzo dobry, nie wiem dlaczego się nie udał Paniom komentującym poniżej. Jajka nie muszą być ubijane oddzielnie, ale masa powinna być dobrze napowietrzona. Jeśli wyszedł Paniom zakalec, proszę sprawdzić podstawowe warunki takie jak temperatura składników, delikatnie wymieszać mąkę z masą, i powoli wmieszać masło. Ja dodałam odrobinę (łyżkę) masy jajko+mąka do masła, wymieszałam i po chwili miksturę dodałam do całości. 'dobry kucharz z doświadczeniem' Pani Mariolo wie, że jajek nie trzeba oddzielać na biszkopt, trzeba poszerzać swoją wiedzę cukierniczą. Możliwe, że osobom którym nie wyszedł biszkopt to po prostu amatorzy...proszę trzymać się przepisu i po płaczu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
2 lat temu
Biszkopt niestety totalna klapa, musiałam zrobić z innej strony. Ale ogólnie tort przepyszny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mariola·
2 lat temu
Biszkopt nie udany. W przepisie mowa o daniu całych jaj. Dobry kucharz z doświadczeniem winien napisać, że białka ubijamy na pianę a żółtka osobno z cukrem. Jak się nie dodaje proszku do pieczenia to białka należy ubić na sztywno a żółtka osobno z cukrem. W przeciwnym razie zakalec a nie biszkopt.
Ubijanie białek oddzielnie nie jest wymagane. Dobrze ubite jajka z cukrem dają równie puszystą masę. Oczywiście można z ostrożności oddzielić, ale nie jest to warunek konieczny. Ważne jest, aby nie skracać czasu ubijania. Jajka z cukrem muszą być ubijane 10 minut, na najwyższych obrotach mimo, że wydaje się, że masa jest już dużo wcześniej gotowa. Trzeba ją dobrze napowietrzyć, wtedy dodanie tłuszczu i mąki jej nie zaszkodzi.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Inka·
2 lat temu
Po raz pierwszy w życiu nie wyszedł biszkopt…
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
2 lat temu
Mi również nie wyszedł biszkopt, robiłam wszystko zgodnie z przepisem :( Musiałam zrobić ponownie, ale już tradycyjny..
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
2 lat temu
Biszkopt rewelacja! Przyznam, że zapomniałam dodać masła i już się martwiła, że nic z tego, a wyrósł mimo wszystko mega wysoki! Jestem w szoku. Pierwszy raz robiłam bez żadnego proszku do pieczenia i taki wyrósł piękny!! Chłodzi się w lodówce i jutro kolejna część. Dziękuję za cudowny przepis! 😍🎂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
3 lat temu
Czy można kupić gotowy biszkopt?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
3 lat temu
Szkoda, że wcześniej nie przeczytałam komentarzy. Nigdy z biszkoptami do tortów nie mam problemów, ten ledwo wyrósł :/
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
3 lat temu
W ogóle nie wyrosło ciasto... beznadzieja
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa ·
3 lat temu
To ja czegoś nie rozumiem, np. 120 gram mąki to trochę więcej niż pół szklanki. Tak ma być?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
U mnie szklanka mąki ma ok. 150 gramów. Proszę wszystko odważyć na wadze. Na szklanki nie polecam przeliczać, bo to nie jest dokładne, a szklanki są różne.