Ciasto Kinder Country

33 Komentarzy
Ciasto Kinder Country

Ciasto bez pieczenia inspirowane znanym batonem Kinder Country. Jest to ciasto na herbatnikach, z dużą ilością czekolady białej i mlecznej oraz preparowanej pszenicy z miodem. Ciasto jest proste do przygotowania, kremowe, słodkie ze względu na użyte czekolady i miodowe płatki.

Dzieci je uwielbiają. Mnie niestety nie zachwyciło. Osobiście jest dla mnie za słodkie, a na samym ryżu preparowanym (w wersji bezglutenowej i mniej słodkiej) jest mniej wyraziste w smaku. Jednakże z pewnością znajdzie zwolenników lubiących słodkie wypieki ;)

Poniżej podaję dwa sposoby przygotowania do wyboru. Szybki, ale istnieje pewne niebezpieczeństwo zwarzenia się masy przy dodawaniu rozpuszczonej czekolady lub pewniejszy, ale wymaga rozpoczęcia przygotowania ciasta dzień wcześniej. Jeśli macie czas, to polecam metodę pewniejszą.

Wariant 1 (polecany przeze mnie):

Składniki na tortownicę o śr. ok. 23 cm:

Warstwa z białą czekoladą:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 250 g słodkiej śmietanki 30- 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 2 ½ szklanki (ok. 100 g) preparowanej pszenicy z miodem*

Warstwa z mleczną czekoladą:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 150 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej

Dodatkowo:

  • ok. 150- 170 g herbatników
  • ½ szklanki (ok. 20 g) preparowanej pszenicy z miodem*

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć herbatniki, docinając niektóre tak, aby wypełnić w miarę całe dno. Odstawić na bok.
  2. Przygotować warstwę z białej czekolady: Czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietankę mocno podgrzać (prawie do zagotowania), od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką lub trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
  3. Do schłodzonej czekolady ze śmietanką dodać schłodzony serek mascarpone. Całość zmiksować na średnich/ lub wysokich obrotach, aż krem zgęstnieje. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
  4. Wyłączyć mikser i wmieszać preparowaną pszenicę szpatułką.
  5. Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać.
  6. Rozłożyć drugą warstwę herbatników.

2

  1. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy.
  2. Przygotować warstwę z mlecznej czekolady: Czekoladę mleczną posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia, aż będzie chłodna.
  3. Śmienkę ubić na sztywno. Wyłączyć mikser. Dodawać stopniowo chłodną, ale płynną czekoladę mleczną i mieszać delikatnie szpatułką.
  4. Wyłożyć na herbatniki. Posypać preparowaną pszenicą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (można też na noc).

Wariant 2 (szybki):

Składniki (podane powyżej)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć herbatniki, docinając niektóre tak, aby wypełnić w miarę całe dno. Odstawić na bok.
  2. Przygotować warstwę z białej czekolady: Białą czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. (Metalową miskę z czekoladą umieścić na garnku z gotującą się wodą tak, aby woda nie dotykała dna miski). Odstawić na bok do przestygnięcia.
  3. Zimny serek i zimną śmietankę przełożyć razem do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło).
  4. Cienkim strumieniem wlewać przestudzoną czekoladę i miksować na najniższych obrotach krótko, tylko do połączenia lub delikatnie wmieszać szpatułką.
  5. Wyłączyć mikser i wmieszać preparowaną pszenicę szpatułką.
  6. Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać.
  7. Rozłożyć drugą warstwę herbatników.
  8. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy.
  9. Przygotować warstwę z mlecznej czekolady: Czekoladę mleczną posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia, aż będzie chłodna.
  10. Śmienkę ubić na sztywno. Wyłączyć mikser. Dodawać stopniowo chłodną, ale płynną czekoladę mleczną i mieszać delikatnie szpatułką.
  11. Wyłożyć na herbatniki. Posypać preparowaną pszenicą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (można też na noc).

Uwaga:

1 szklanka = 250 ml

*Preparowana pszenica z miodem np. chrupki Kangus lub Kellogg's Smacks. W wersji bezglutenowej można użyć ryżu preparowanego. Proszę go nie ważyć, bo jest dużo lżejszy niż pszenica z miodem, tylko odmierzyć 2 ½ szklanki do białej warstwy i ½ szklanki do posypania. Do posypania wymieszałam ryż preparowany z łyżeczką płynnego miodu. Klejący się ryż rozkładałam palcami na cieście.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Ciasto Kinder Country Ciasto Kinder Country Ciasto Kinder Country
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Evi · 5 miesięcy temu
    Polecam. Pyszne. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nikola · 7 miesięcy temu
    Czy można zmieszać  biała czekoladę z śmietanką z drugim sposobem wykonania białej czekolady bo za mało zrobiłam a czasu nie Mam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 1 lat temu
    Jakie proporcje na tortownice 28 cm?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 1 lat temu
    Kiedy najlepiej zrobić to ciasto, ile przed imprezą, aby było takie idealne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 1 lat temu
    Mam pytanie czy śmietanki ma być 250 gr.czy ml.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 1 lat temu
    Witam, czy przy sposobie drugim warto dodać do śmietanki i mascaropne smietanfix żeby masa była bardziej gęsta ? Pozdrawiam 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Nie ma takiej potrzeby. Krem jest stabilny. 
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Anna · 1 lat temu
        U mnie niestety nie jest stabilny, pół ciasta to płynna masa😔
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Ewa · 3 miesięcy temu
          Tak też myslalwm i zrobiłam śmietanka I mascarpone 1:1
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Viviana · 1 lat temu
    Czy coś się stało, jeżeli zapomniałam położyć drugiej warstwy herbatników..? Po prostu tak dużo wyszło mi białej masy, podniosła się bardzo i ze stresu zapomniałam położyć drugiej warstwy herbatników.. i masa z białą czekoladą nie wyszła mi sztywna lecz bardziej płynna pomimo zrobienia wszystkiego z przepisu..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirek · 1 lat temu
    MikiRobiłem pierwszy raz z szybkiego przepisu i wyszło super😋😋😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 1 lat temu
    czy zamiast herbatników w całości mogę je zmiksować i połączyć z masłem aby spód był jednolity?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    wyszło przepysznie!!!!! wszyscy chcieli dokładkę mimo świątecznego przejedzenia! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ADRIANNA · 1 lat temu
    Chciałabym coś dodać może ułatwi to komuś prace z kremami , kremy w wariancie 1 ( dłuższym ) są przygotowane na podstawie ganache tylko w innych proporcjach , robię torty i często pracuje na takich kremach . Z własnego doświadczenia wiem ze można czas przechowywania masy śmietanki i czekolady ( ganache ) skrócić . Ogólnie powinno się wstawić nawet na min. 6 h , ale jak nie mam czasu wystarczy masę wstawić do zamrażalnika na 2 godziny pamiętając o tym żeby często przemieszać co 15 minut żeby masa nie zamarzła i później ubijać . Dodam jeszcze ze taka masę przed schowaniem do lodówki lub zamrażalnika należy przykryć folia spożywcza „w kontakcie” tzn. Żeby folia dotykała masy aby nie powstał kożuch . Mam nadzieje ze komuś pomogłam 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 1 lat temu
    Przepis fajny. Chłodziłam śmietankę z czekolada jakieś 3h od razu w lodowce i 30 minut w zamrażarce. Po tym czasie zmiksowalam z mascarpone ale nie dłużej niż minutę i wyszło idealnie, bez zważenia. Dodałam tylko do tego podczas miksowania mix do śmietany (13g) całe opakowanie i szybko zrobiła się idealnie gęsta. Do górnej masy z mlecznej czekolady zamiast jednej tabliczki dodałam 5 batoników kinder country.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Judyta · 2 lat temu
    Super przepis, ciasto pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lepiej nie pytaj · 2 lat temu
    Słaby przepis akurat znalazłam swój stary kiedy skończyłam robić biała masę która się zważyla w tym przypadku,używałam metody szybkiej (aby rozpuścić szybko czekoladę kupuję w opakowaniu plastikowym i daję na parę, potem tylko odcinam w rogu i masz chokotubke)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Leksa · 2 lat temu
      Skoro wszystkim wychodzi i smakuje.. To może tobie najzwyczajniej nie poszło....🤨
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    Nie prawda z tymi 6 godzinami. Przepis do bani. Szukajcie gdzie indziej.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marzena · 9 miesięcy temu
      Robiłam wg 1 przepisu. Chłodziłam ok 2 godzin na balkonie bo robię zimą. Do zimnej masy dodałam zimny serek i zmiksowałam ale nie za długo do pierwszej sztywności. Wszystko poszło ok
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Zrobiłam ciasto z przepisu nr. 1. Wszyscy zachwyceni, że takie pyszne i nie takie słodkie. Hmmm🤔 przecież jadłam to ciasto pierwszy raz na imprezie i pamiętam, że było mega słodkie. No i się okazało, że 200 gr. czekolady to dwie tabliczki, a nie jedna. I takim sposobem zrobiłam ciasto w wersji " light ". Ale i tak wszystkim smakowało. P. S. Tak myślę, że przy tłustej śmietanie i mascarpone trudno stwierdzić, czy to taka wersja light🤣🤣😉🤣🤣🤣🤣🤣
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 2 lat temu
    czy te 6h to naprawdę minimum? czy jak wyjmę czekoladę ze śmietanką z lodówki po 4-5h to krem nie wyjdzie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Urszula · 2 lat temu
    Robiłam ciasto wg przepisu nr 1 - czyli dłuższego. Warstwa z białą czekoladą to jakieś nieporozumienie... Masa nie wygląda nawet w połowie tak jak na załączonym zdjęciu - leje się i nie jest gęsta (nie, nie zważyła mi się śmietanka) Może śmietankę trzeba ubić, a potem dodać do niej chłodną białą czekoladę? Całokształt po schłodzeniu przez całą noc w lodówce wygląda fatalnie, biała warstwa nie ścina się i wylewa się z formy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 2 lat temu
      W przepisie jest napisane żeby śmietanę ubić i dodawać chłodna czekoladę😉
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Makii88 · 2 lat temu
      Krem z białej czekolady wychodzi idealnie gesty, ale wszystko musi być dobrze schłodzone!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wojtek · 2 lat temu
      "Do schłodzonej czekolady ze śmietanką dodać schłodzony serek mascarpone. Całość zmiksować na średnich/ lub wysokich obrotach, aż krem zgęstnieje."
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 2 lat temu
      Do schłodzonej czekolady ze śmietanką włożyłam serek mascarpone i dopiero ubijałam. Masa wyszła idealnie. Nie wiem co u Pani poszło nie tak
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 2 lat temu
      Ja robię zawsze wersję,,szybszą,,i nigdy nic nie wyszło źle czy jakoś nie tak...Generalnie to nie siekam czekolady tylko kupuję ,,ofoliowaną,,i kąpiel wodna wszystko idealnie rozpuszcza, schłodzona nigdy mi się nie zważyła...więc jak dla mnie tylko wersja nr .2