Ciasto Kinder Country
Ciasto bez pieczenia inspirowane znanym batonem Kinder Country. Jest to ciasto na herbatnikach, z dużą ilością czekolady białej i mlecznej oraz preparowanej pszenicy z miodem. Ciasto jest proste do przygotowania, kremowe, słodkie ze względu na użyte czekolady i miodowe płatki.
Dzieci je uwielbiają. Mnie niestety nie zachwyciło. Osobiście jest dla mnie za słodkie, a na samym ryżu preparowanym (w wersji bezglutenowej i mniej słodkiej) jest mniej wyraziste w smaku. Jednakże z pewnością znajdzie zwolenników lubiących słodkie wypieki ;)
Poniżej podaję dwa sposoby przygotowania do wyboru. Szybki, ale istnieje pewne niebezpieczeństwo zwarzenia się masy przy dodawaniu rozpuszczonej czekolady lub pewniejszy, ale wymaga rozpoczęcia przygotowania ciasta dzień wcześniej. Jeśli macie czas, to polecam metodę pewniejszą.
Wariant 1 (polecany przeze mnie):
Składniki na tortownicę o śr. ok. 23 cm:
Warstwa z białą czekoladą:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 250 g słodkiej śmietanki 30- 36%
- 200 g białej czekolady
- 2 ½ szklanki (ok. 100 g) preparowanej pszenicy z miodem*
Warstwa z mleczną czekoladą:
- 200 g czekolady mlecznej
- 150 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
Dodatkowo:
- ok. 150- 170 g herbatników
- ½ szklanki (ok. 20 g) preparowanej pszenicy z miodem*
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć herbatniki, docinając niektóre tak, aby wypełnić w miarę całe dno. Odstawić na bok.
- Przygotować warstwę z białej czekolady: Czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietankę mocno podgrzać (prawie do zagotowania), od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką lub trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
- Do schłodzonej czekolady ze śmietanką dodać schłodzony serek mascarpone. Całość zmiksować na średnich/ lub wysokich obrotach, aż krem zgęstnieje. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
- Wyłączyć mikser i wmieszać preparowaną pszenicę szpatułką.
- Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać.
- Rozłożyć drugą warstwę herbatników.
- Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy.
- Przygotować warstwę z mlecznej czekolady: Czekoladę mleczną posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia, aż będzie chłodna.
- Śmienkę ubić na sztywno. Wyłączyć mikser. Dodawać stopniowo chłodną, ale płynną czekoladę mleczną i mieszać delikatnie szpatułką.
- Wyłożyć na herbatniki. Posypać preparowaną pszenicą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (można też na noc).
Wariant 2 (szybki):
Składniki (podane powyżej)
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć herbatniki, docinając niektóre tak, aby wypełnić w miarę całe dno. Odstawić na bok.
- Przygotować warstwę z białej czekolady: Białą czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. (Metalową miskę z czekoladą umieścić na garnku z gotującą się wodą tak, aby woda nie dotykała dna miski). Odstawić na bok do przestygnięcia.
- Zimny serek i zimną śmietankę przełożyć razem do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło).
- Cienkim strumieniem wlewać przestudzoną czekoladę i miksować na najniższych obrotach krótko, tylko do połączenia lub delikatnie wmieszać szpatułką.
- Wyłączyć mikser i wmieszać preparowaną pszenicę szpatułką.
- Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać.
- Rozłożyć drugą warstwę herbatników.
- Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy.
- Przygotować warstwę z mlecznej czekolady: Czekoladę mleczną posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia, aż będzie chłodna.
- Śmienkę ubić na sztywno. Wyłączyć mikser. Dodawać stopniowo chłodną, ale płynną czekoladę mleczną i mieszać delikatnie szpatułką.
- Wyłożyć na herbatniki. Posypać preparowaną pszenicą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (można też na noc).
Uwaga:
1 szklanka = 250 ml
*Preparowana pszenica z miodem np. chrupki Kangus lub Kellogg's Smacks. W wersji bezglutenowej można użyć ryżu preparowanego. Proszę go nie ważyć, bo jest dużo lżejszy niż pszenica z miodem, tylko odmierzyć 2 ½ szklanki do białej warstwy i ½ szklanki do posypania. Do posypania wymieszałam ryż preparowany z łyżeczką płynnego miodu. Klejący się ryż rozkładałam palcami na cieście.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |