Biszkopt budyniowy (bezglutenowy)
Przepis na biszkopt bezglutenowy do tortu lub ciast biszkoptowych. Zamiast mąki dodajemy tylko proszek budyniowy. Biszkopt budyniowy jest aromatyczny, o smaku waniliowym, śmietankowym lub czekoladowym. Jeśli ma to być biszkopt bezglutenowy to należy wybrać budynie nie zawierające glutenu w składzie.
Na zdjęciach biszkopt jasny na budyniu śmietankowym (niemieckim, dr. Oetkera), mocno żółty na budyniu waniliowym (niemieckim, dr. Oetkera) oraz kakaowy (na budyniu czekoladowym też dr. Oetkera).
Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:
Biszkopt bezglutenowy jasny:
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 120 g cukru
- 110- 120 g (3 opakowania) budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
Biszkopt bezglutenowy ciemny:
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 120 g cukru
- 110- 120 g (3 opakowania) budyniu czekoladowego bez cukru
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
- Budynie w proszku wsypać do miski i wymieszać krótko trzepaczką, aby proszek nie był zbity lub przesiać.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (po ok. łyżce) cukier, robiąc spore odstępy po każdym dodaniu. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku.
- Budynie w proszku dodawać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasto można wyjść trochę ponad formę).
- Biszkopt wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie oddzielić nożem od formy. (Gotowy biszkopt przecinam tylko na pół, na dwa blaty, ponieważ mimo, że jest wysoki jest delikatny).
Uwaga:
- Na pierwszych czterech zdjęciach jest biszkopt waniliowy i czekoladowy o średnicy 20cm, a na piątym, ostatnim biszkopt śmietankowy i czekoladowy o średnicy 26cm.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 20863
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!