Puszysty sernik z mlekiem w proszku

25 Komentarzy
Puszysty sernik z mlekiem w proszku

Puszysty, lekki i delikatny sernik pieczony z dodatkiem mleka w proszku i oleju. Jest wilgotny i wysoki. Podczas pieczenia podnosi się trochę, a stygnąć opada lekko i równo. Bardzo smaczny i tak delikatny, że rozpływa się w ustach.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm i co najmniej 6 cm wysokości:

Spód:

  • ok. 25 herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych lub je pominąć)

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka (u mnie twaróg sernikowy President) lub twarogu tłustego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru, drobnego do wypieków
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (każdy po ok. 37- 40g)
  • 190 ml (lub ¾ szklanki) oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 375 ml mleka (lub 1 ½ szklanki), temperatura pokojowa
  • 170 g (lub 1 ½ szklanki) pełnego mleka w proszku*
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć ściśle herbatniki jeden przy drugim, wypełniając luki przyciętymi herbatnikami.
  2. Przygotować masę serową: Mleko w proszku przesiać. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Do dużej miski przełożyć twaróg, żółtka, cukier waniliowy i budynie w proszku. Zmiksować na gładką masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem olej, potem mleko. Następnie dodać mleko w proszku i zmiksować na gładką masę. (Masa jest rzadka).
  4. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Piana powinna być dobrze ubita i się świecić.
  5. Ubitą pianę dodawać stopniowo do masy serowej i delikatnie mieszać trzepaczką, aby piana połączyła się z masą, ale nie straciła na puszystości.
  6. Masę serową wylać powoli na herbatniki (z małej wysokości).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Sernik podnosi się trochę podczas pieczenia, a podczas studzenia opada równo. Masy serowej jest dużo, ale nie ucieka z formy. Ważne, aby brzeg formy był wysoki, co najmniej 6 cm. Gdyby góra sernika za mocno się rumieniła, można pod koniec pieczenia przyrzucić z góry kawałek folii aluminiowej lub papier do pieczenia). Gdy sernik będzie upieczony, wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie dobrze jest go schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

2

Uwagi:

  • 1 szklanka ma pojemność 250 ml.
  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • * Mleko w proszku (nie granulowane) pełne np. Mlekovita, Siedlce "niebieskie" lub Mlekpol "łaciate".

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: slodkoslodka.pl

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Puszysty sernik z mlekiem w proszku Puszysty sernik z mlekiem w proszku
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 miesięcy temu
    Dzięki wielkie za przepis jest super łatwy i szybki się robi a na dodatek jest pyszny.Ze względu na to że córka tylko lubi serniki robiłam go już kilka razy i zawsze się udaje😘
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 7 miesięcy temu
    Chcialabym blachę zastąpić tortownicą...czy 28 cm będzie ok?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 miesięcy temu
    Zrezygnowałam z mleka w płynie,  mleka w proszku dodałam  połowę a  olej zastąpiłam masłem .Dzięki temu nie jest taki rzadki a herbatniki nie wypływają ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 lat temu
    Najlepszy i łatwy przepis. Robiłam drugi raz, wyszedł super. Pyszny i puszysty, kremowy, aż rozpływa się w ustach, dosłownie. Brat, wielbiciel sernika, poleca. 🇵🇾🇨🇭🇦 🍰 😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dina · 1 lat temu
    A co jeśli herbatniki wyszły ... Na zewnątrz Dlaczego tak się stało ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Za luźno ułożone pewnie.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Barbara · 1 lat temu
        Mnie też. Masa bardzo rzadka i herbatniki wypływają na wierzch masy serowej. Teraz robię spód z kruchego ciasta. 
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Anna · 1 lat temu
          Podzielę się swoją metodą: ułożone herbatniki (albo krakersy, spróbujcie), nasączam mlekiem albo sokiem (za pomocą łyżki albo pędzelka). Jak są mokre, to nie wypływają :)A sernik wyszedł pyszny! 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 9 miesięcy temu
      Trzeba pierwsze posmarować masłem a dopiero na to ułożyć herbatniki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 1 lat temu
    Mi bardzo popękał ale co to bardzo i głęboko . Nie wiem co może być powodem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Dzień dobry. Czy do tej masy serowej można zrobić spod od sernika królewskiego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Czy można piec na termoobiegu ? Mój piekarnik źle piecze na grzałce góra dół i bardzo długo to trwa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 1 lat temu
    Bardzo dobry sernik, ewidentnie mój smak. Cieszę się, że znalazłam ten przepis i od teraz będę robiła tylko ten.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    Najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadlam. Puchaty, wilgotny, jest obłędny ! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jasia · 1 lat temu
    Sernik pyszny. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 1 lat temu
    Dziękuję za fantastyczny przepis😊Polecam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Super przepis. Polecam. Wypróbowałam go dziś i jestem zachwycona. :D (ok) (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Hej. Czy pod ten sernik można zrobić murzynka, jak w przepisie murzynek z kleksami serowymi? Mam większą balchę o 5 cm i ciasto wyjdzie za niskie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Sernik jest przepyszny. Przepis rewelacja . Polecam wszystkim 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 2 lat temu
    Witam, trzeba sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika? bo u mnie nie ma takiej możliwości, mam piekarnik open up. Może być zamknięty i po wyłączeniu uruchamia się wentylator chłodzący, albo całkowicie otwarty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Super przepis! Sernik delikatny jak puch. Po upieczeniu opadł tylko minimalnie. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 2 lat temu
    Rewelacyjny sernik!!! Już trzy razy go piekłam i zawsze wychodził pyszny i puszysty. Polecam.:-)