Puszysty, lekki i delikatny sernik pieczony z dodatkiem mleka w proszku i oleju. Jest wilgotny i wysoki. Podczas pieczenia podnosi się trochę, a stygnąć opada lekko i równo. Bardzo smaczny i tak delikatny, że rozpływa się w ustach.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm i co najmniej 6 cm wysokości:
Spód:
ok. 25 herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych lub je pominąć)
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka (u mnie twaróg sernikowy President) lub twarogu tłustego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego, temperatura pokojowa
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (każdy po ok. 37- 40g)
190 ml (lub ¾ szklanki) oleju rzepakowego lub słonecznikowego
375 ml mleka (lub 1 ½ szklanki), temperatura pokojowa
170 g (lub 1 ½ szklanki) pełnego mleka w proszku*
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć ściśle herbatniki jeden przy drugim, wypełniając luki przyciętymi herbatnikami.
Przygotować masę serową: Mleko w proszku przesiać. Oddzielić białka od żółtek.
Do dużej miski przełożyć twaróg, żółtka, cukier waniliowy i budynie w proszku. Zmiksować na gładką masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem olej, potem mleko. Następnie dodać mleko w proszku i zmiksować na gładką masę. (Masa jest rzadka).
Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Piana powinna być dobrze ubita i się świecić.
Ubitą pianę dodawać stopniowo do masy serowej i delikatnie mieszać trzepaczką, aby piana połączyła się z masą, ale nie straciła na puszystości.
Masę serową wylać powoli na herbatniki (z małej wysokości).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Sernik podnosi się trochę podczas pieczenia, a podczas studzenia opada równo. Masy serowej jest dużo, ale nie ucieka z formy. Ważne, aby brzeg formy był wysoki, co najmniej 6 cm. Gdyby góra sernika za mocno się rumieniła, można pod koniec pieczenia przyrzucić z góry kawałek folii aluminiowej lub papier do pieczenia). Gdy sernik będzie upieczony, wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie dobrze jest go schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Uwagi:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
* Mleko w proszku (nie granulowane) pełne np. Mlekovita, Siedlce "niebieskie" lub Mlekpol "łaciate".
Dzięki wielkie za przepis jest super łatwy i szybki się robi a na dodatek jest pyszny.Ze względu na to że córka tylko lubi serniki robiłam go już kilka razy i zawsze się udaje😘
Zrezygnowałam z mleka w płynie, mleka w proszku dodałam połowę a olej zastąpiłam masłem .Dzięki temu nie jest taki rzadki a herbatniki nie wypływają ;)
Najlepszy i łatwy przepis. Robiłam drugi raz, wyszedł super. Pyszny i puszysty, kremowy, aż rozpływa się w ustach, dosłownie. Brat, wielbiciel sernika, poleca. 🇵🇾🇨🇭🇦 🍰 😋
Podzielę się swoją metodą: ułożone herbatniki (albo krakersy, spróbujcie), nasączam mlekiem albo sokiem (za pomocą łyżki albo pędzelka). Jak są mokre, to nie wypływają :)A sernik wyszedł pyszny!
Witam, trzeba sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika? bo u mnie nie ma takiej możliwości, mam piekarnik open up. Może być zamknięty i po wyłączeniu uruchamia się wentylator chłodzący, albo całkowicie otwarty.