Puszysty, lekki i delikatny sernik pieczony z dodatkiem mleka w proszku i oleju. Jest wilgotny i wysoki. Podczas pieczenia podnosi się trochę, a stygnąć opada lekko i równo. Bardzo smaczny i tak delikatny, że rozpływa się w ustach.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm i co najmniej 6 cm wysokości:
Spód:
ok. 25 herbatników (w wersji bezglutenowej: herbatników bezglutenowych lub je pominąć)
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka (u mnie twaróg sernikowy President) lub twarogu tłustego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego, temperatura pokojowa
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (każdy po ok. 37- 40g)
190 ml (lub ¾ szklanki) oleju rzepakowego lub słonecznikowego
375 ml mleka (lub 1 ½ szklanki), temperatura pokojowa
170 g (lub 1 ½ szklanki) pełnego mleka w proszku*
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć ściśle herbatniki jeden przy drugim, wypełniając luki przyciętymi herbatnikami.
Przygotować masę serową: Mleko w proszku przesiać. Oddzielić białka od żółtek.
Do dużej miski przełożyć twaróg, żółtka, cukier waniliowy i budynie w proszku. Zmiksować na gładką masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem olej, potem mleko. Następnie dodać mleko w proszku i zmiksować na gładką masę. (Masa jest rzadka).
Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Piana powinna być dobrze ubita i się świecić.
Ubitą pianę dodawać stopniowo do masy serowej i delikatnie mieszać trzepaczką, aby piana połączyła się z masą, ale nie straciła na puszystości.
Masę serową wylać powoli na herbatniki (z małej wysokości).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Sernik podnosi się trochę podczas pieczenia, a podczas studzenia opada równo. Masy serowej jest dużo, ale nie ucieka z formy. Ważne, aby brzeg formy był wysoki, co najmniej 6 cm. Gdyby góra sernika za mocno się rumieniła, można pod koniec pieczenia przyrzucić z góry kawałek folii aluminiowej lub papier do pieczenia). Gdy sernik będzie upieczony, wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie dobrze jest go schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Uwagi:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
* Mleko w proszku (nie granulowane) pełne np. Mlekovita, Siedlce "niebieskie" lub Mlekpol "łaciate".
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
1 lat temu
Sernik się piecze, zrobiłam bez spodu:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
1 lat temu
Dzięki wielkie za przepis jest super łatwy i szybki się robi a na dodatek jest pyszny.Ze względu na to że córka tylko lubi serniki robiłam go już kilka razy i zawsze się udaje😘
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
1 lat temu
Chcialabym blachę zastąpić tortownicą...czy 28 cm będzie ok?
Zrezygnowałam z mleka w płynie, mleka w proszku dodałam połowę a olej zastąpiłam masłem .Dzięki temu nie jest taki rzadki a herbatniki nie wypływają ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
2 lat temu
Najlepszy i łatwy przepis. Robiłam drugi raz, wyszedł super. Pyszny i puszysty, kremowy, aż rozpływa się w ustach, dosłownie. Brat, wielbiciel sernika, poleca. 🇵🇾🇨🇭🇦 🍰 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dina·
2 lat temu
A co jeśli herbatniki wyszły ... Na zewnątrz Dlaczego tak się stało ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Za luźno ułożone pewnie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barbara ·
2 lat temu
Mnie też. Masa bardzo rzadka i herbatniki wypływają na wierzch masy serowej. Teraz robię spód z kruchego ciasta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
2 lat temu
Podzielę się swoją metodą: ułożone herbatniki (albo krakersy, spróbujcie), nasączam mlekiem albo sokiem (za pomocą łyżki albo pędzelka). Jak są mokre, to nie wypływają :)A sernik wyszedł pyszny!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
2 lat temu
Trzeba pierwsze posmarować masłem a dopiero na to ułożyć herbatniki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
2 lat temu
Mi bardzo popękał ale co to bardzo i głęboko . Nie wiem co może być powodem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
2 lat temu
Dzień dobry. Czy do tej masy serowej można zrobić spod od sernika królewskiego?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Myślę, że warto spróbować.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
2 lat temu
Czy można piec na termoobiegu ? Mój piekarnik źle piecze na grzałce góra dół i bardzo długo to trwa.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak. Obniżyłabym tylko temperaturę o 20 stopni.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
2 lat temu
Bardzo dobry sernik, ewidentnie mój smak. Cieszę się, że znalazłam ten przepis i od teraz będę robiła tylko ten.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina ·
2 lat temu
Najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadlam. Puchaty, wilgotny, jest obłędny !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jasia·
3 lat temu
Sernik pyszny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
3 lat temu
Dziękuję za fantastyczny przepis😊Polecam serdecznie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
3 lat temu
Super przepis. Polecam. Wypróbowałam go dziś i jestem zachwycona. :D (ok) (y)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
3 lat temu
Hej. Czy pod ten sernik można zrobić murzynka, jak w przepisie murzynek z kleksami serowymi? Mam większą balchę o 5 cm i ciasto wyjdzie za niskie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
3 lat temu
Sernik jest przepyszny. Przepis rewelacja . Polecam wszystkim 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
3 lat temu
Witam, trzeba sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika? bo u mnie nie ma takiej możliwości, mam piekarnik open up. Może być zamknięty i po wyłączeniu uruchamia się wentylator chłodzący, albo całkowicie otwarty.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna ·
3 lat temu
Super przepis! Sernik delikatny jak puch. Po upieczeniu opadł tylko minimalnie. Polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
3 lat temu
Rewelacyjny sernik!!! Już trzy razy go piekłam i zawsze wychodził pyszny i puszysty. Polecam.:-)