Pyszne, mocno czekoladowe ciasto tylko z trzech składników: bananów, masła orzechowego i kakao. Ciasto ma kremową, mazistą konsystencję, jest wystarczająco słodkie od samych bananów i bardzo smaczne. Do tego jest ekspresowe w przygotowaniu.
Składniki na ok. 16 sztuk:
Ciasto:
6 mocno dojrzałych bananów
200 g masła orzechowego bez dodatku cukru (100% orzechów, gładkie lub z kawałkami orzechów)
50 g kakao
Dodatkowo:
100 g czekolady gorzkiej np. bez dodatku cukru lub o wysokiej zawartości kakao (u mnie 85% kakao), opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Formę kwadratową o wymiarach dna formy ok. 21x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Banany obrać, przełożyć do miski i zmiksować blenderem na gładką masę.
Dodać masło orzechowe i kakao. Zmiksować ponownie blenderem. Na końcu można wmieszać szpatułką posiekaną na kawałki czekoladę.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Nie sprawdzać ciasta patyczkiem). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
Najlepiej jest je jeszcze dodatkowo schłodzić w lodówce.