trochę startej czekolady mlecznej lub gorzkiej do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować biszkopt: Masło roztopić. Odstawić na bok. Mąkę i kakao wymieszać w misce, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, kremową masę. Następnie szpatułką wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i roztopione masło.
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Dobrze wyrośnięte ciasto powinno lekko wystawać poza formę). Wyciągnąć z piekarnika i poczekać, aż lekko opadnie do poziomu tortownicy. Odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną (lub blat) wyłożoną papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Biszkopt oddzielić nożem od formy i przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały łącznie 3 blaty.
Przygotować poncz: Zaparzyć czarną herbatę, ostudzić i odmierzyć 100 ml.
Przygotować krem: Zimny serek i zimną śmietankę przełożyć razem do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodawać po łyżce cukier puder do smaku.
Krem podzielić na 4 części.
Orzeszki ziemne posiekać drobno.
Masę krówkową wymieszać łyżką, aby była gładka i miękka.
Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. (Dolny blat biszkoptowy pozostawiam, aby ułożyć go jako ostatni blat tortu, odwrócony dołem do góry, aby tort był płaski. Jako pierwszy na paterze układam odwrócony, górny blat). Nasączyć go częścią ponczu. Rozłożyć jedną część kremu. Posypać 40 g posiekanych orzeszków, zostawiając spory wolny brzeg. Orzeszki przykryć 100 g masy krówkowej. Całość przykryć kolejną porcją kremu. Zacisnąć obręcz do tortu.
Przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć kolejną porcję kremu, na środku kolejne 40 g orzeszków i 100 g masy krówkowej. Przykryć ostatnią porcją kremu. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć.
Tort wstawić na noc do lodówki.
Na następny dzień oddzielić nożem ciasto od obręczy i ściągnąć obręcz do tortu. Tort wstawić ponownie do lodówki.
W tym czasie przygotować ganache z mlecznej czekolady: Czekoladę posiekać i przełożyć do miski. Śmietankę wlać do garnka i doprowadzić do momentu zagotowania. Czekoladę zalać śmietaną, odczekać chwilę, aby trochę zmiękła i wymieszać, aż powstanie gładki krem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut.
Schłodzony tort wyciągnąć z lodówki i obłożyć go ganache, a następnie wygładzić packę lub łopatkę do tortu, zanurzoną uprzednio w gorącej wodzie i osuszoną ręcznikiem papierowym. (Polecam obłożyć tort najpierw cienką warstwą ganache, schłodzić tort przez 30- 60 minut i posmarować resztą ganache. Gdyby ganache zrobiło się za gęste, można je ponownie delikatnie ogrzać).
Od razu posypać cały tort resztą orzeszków. (Nabrać posiekane orzeszki do ręki i rękę przyłożyć do boku tortu).
100 g masy krówkowej rozmieszać, a najlepiej lekko podgrzać na piecu lub w kuchence mikrofalowej, aby zrobiła się rzadsza (ale nie ciepła) i przy pomocy łyżeczki zrobić smugi na wierzchu tortu.
Tort schłodzić przez co najmniej 1 godzinę w lodówce. Gotowy tort można posypać dodatkowo startą czekoladą.
Uwaga:
Biszkopt bezglutenowy ciemny:
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
160 g cukru
160 g (4 opakowania) budyniu czekoladowego bez cukru
Pierwszy raz piekłam taki biszkopt z masłem i wyszedł super, na tortownice 28 cm średnicy podwoiłam składniki z przepisu i wyszły piękne grube 3 blaty ;)
Robiłam ten tort na urodziny synka. Wyszedł fantastycznie, a smak jest obłędny. Całej rodzinie bardzo smakował i wszyscy prosili o dokładkę. Jedyny problem miałam z biszkoptem. Nie wyrósł mi na tyle, aby wyszły z niego trzy blaty, dlatego upiekłam jeszcze jeden dodatkowy z połowy składników podanych w przepisie.
Wg przepisu dedykowana forma to 20 cm średnicy żeby biszkopt był wysoki, Czy twoja forma nie jest o wiele za duża? Dla bezpieczeństwa lepiej by było jak by dodano jeszcze dwa jajka do przepisu moim zdaniem.
Biszkopt wyszedl super i to bez proszku do pieczenia;) fakt wszystko zrobilam w thermomix ale to dlatego że ja nie mam reki do ciast a tak chociaż wychodzą 😂❤🙈
To jest przepis na biszkopt genueński. On nie zawiera proszku do pieczenia. Wystarczą dobrze ubite jajka. Jeśli wolisz, możesz do tego tortu zrobić inny biszkopt.
Biszkopt jest delikatnym ciastem. Trzeba dobrze ubić białka a następnie delikatnie wymieszać z mąką, zbyt intensywne mieszanie powoduje opadanie masy z białek i biszkopt jest wtedy niski. Pozdrawiam