Tort snickers

53 Komentarzy
Tort snickers

Przepyszny tort z masą krówkową, solonymi orzeszkami ziemnymi, delikatnym kremem z serka kremowego i puszystym, ciemnym biszkoptem. Pokryty jest ganache z czekolady mlecznej i posypany posiekanymi orzechami. Wspaniały, wciągający smak słodko- słony, czekoladowo- karmelowo- orzechowy. Pokochacie ten tort.

Możecie przygotować go również w wersji bezglutenowej. Przepis na bezglutenowy biszkopt znajduje się w uwagach.

Składniki na tort o średnicy 20cm i ok. 8cm wysokości:

Biszkopt genueński (tortownica 20cm):

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 130 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 20 g masła

Krem:

  • 300 g serka kremowego typu Philadelphia lub mascarpone, schłodzonego
  • 300 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 3 kopiate łyżki cukru pudru (dla serka mascarpone wystarczy 1- 2 łyżki)

Poncz:

  • ok. 100 ml zaparzonej, czarnej herbaty

Ganache z mlecznej czekolady:

  • 300 g czekolady mlecznej
  • 120 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%

Dodatkowo:

  • 300 g masy krówkowej
  • 200 g orzeszków ziemnych solonych (z puszki)
  • trochę startej czekolady mlecznej lub gorzkiej do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować biszkopt: Masło roztopić. Odstawić na bok. Mąkę i kakao wymieszać w misce, a następnie przesiać. Odstawić na bok.
  3. Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, kremową masę. Następnie szpatułką wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i roztopione masło.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Dobrze wyrośnięte ciasto powinno lekko wystawać poza formę). Wyciągnąć z piekarnika i poczekać, aż lekko opadnie do poziomu tortownicy. Odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną (lub blat) wyłożoną papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Biszkopt oddzielić nożem od formy i przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały łącznie 3 blaty.
  6. Przygotować poncz: Zaparzyć czarną herbatę, ostudzić i odmierzyć 100 ml.
  7. Przygotować krem: Zimny serek i zimną śmietankę przełożyć razem do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodawać po łyżce cukier puder do smaku.
  8. Krem podzielić na 4 części.
  9. Orzeszki ziemne posiekać drobno.
  10. Masę krówkową wymieszać łyżką, aby była gładka i miękka.
  11. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. (Dolny blat biszkoptowy pozostawiam, aby ułożyć go jako ostatni blat tortu, odwrócony dołem do góry, aby tort był płaski. Jako pierwszy na paterze układam odwrócony, górny blat). Nasączyć go częścią ponczu. Rozłożyć jedną część kremu. Posypać 40 g posiekanych orzeszków, zostawiając spory wolny brzeg. Orzeszki przykryć 100 g masy krówkowej. Całość przykryć kolejną porcją kremu. Zacisnąć obręcz do tortu.

2

  1. Przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć kolejną porcję kremu, na środku kolejne 40 g orzeszków i 100 g masy krówkowej. Przykryć ostatnią porcją kremu. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć.
  2. Tort wstawić na noc do lodówki.
  3. Na następny dzień oddzielić nożem ciasto od obręczy i ściągnąć obręcz do tortu. Tort wstawić ponownie do lodówki.
  4. W tym czasie przygotować ganache z mlecznej czekolady: Czekoladę posiekać i przełożyć do miski. Śmietankę wlać do garnka i doprowadzić do momentu zagotowania. Czekoladę zalać śmietaną, odczekać chwilę, aby trochę zmiękła i wymieszać, aż powstanie gładki krem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut.
  5. Schłodzony tort wyciągnąć z lodówki i obłożyć go ganache, a następnie wygładzić packę lub łopatkę do tortu, zanurzoną uprzednio w gorącej wodzie i osuszoną ręcznikiem papierowym. (Polecam obłożyć tort najpierw cienką warstwą ganache, schłodzić tort przez 30- 60 minut i posmarować resztą ganache. Gdyby ganache zrobiło się za gęste, można je ponownie delikatnie ogrzać).
  6. Od razu posypać cały tort resztą orzeszków. (Nabrać posiekane orzeszki do ręki i rękę przyłożyć do boku tortu).
  7. 100 g masy krówkowej rozmieszać, a najlepiej lekko podgrzać na piecu lub w kuchence mikrofalowej, aby zrobiła się rzadsza (ale nie ciepła) i przy pomocy łyżeczki zrobić smugi na wierzchu tortu.
  8. Tort schłodzić przez co najmniej 1 godzinę w lodówce. Gotowy tort można posypać dodatkowo startą czekoladą.

Uwaga:

Biszkopt bezglutenowy ciemny:

    • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
    • 160 g cukru
    • 160 g (4 opakowania) budyniu czekoladowego bez cukru

Sposób przygotowania według przepisu: "Biszkopt budyniowy (bezglutenowy)". Czas pieczenia wynosi ok. 45 minut.

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort snickersTort snickers Tort snickers Tort snickers
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 1 lat temu
    Pierwszy raz piekłam taki biszkopt z masłem i wyszedł super, na tortownice 28 cm średnicy podwoiłam składniki z przepisu i wyszły piękne grube 3 blaty ;) 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 9 miesięcy temu
      A resztę składnikow w proporcjach z przepisu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karina · 1 lat temu
    Tort wyszedł przepyszny :) Biszkopt coś nie za wysoki mi wyrósł, ale ogólnie przepychota :) Wszyscy byli zachwyceni :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Tort rewelacyjny 😍 u mnie wyszedł taki. Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 2 lat temu
    Tort pyszny, polecam. Potwierdzam jeden z poprzednich komentarzy - tort nie jest przesłodzony, wszystko dobrze się komponuje i smaki równoważą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Mam pytanie czym można zastąpić orzeszki ziemne (uczulenie)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Można zastąpić innymi orzechami, migdałami, posiekaną czekoladą lub ulubionymi pokruszonymi ciasteczkami (kruchymi lub waflowymi).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 2 lat temu
    tort pierwsza klasa, przepyszny i mimo pozorów nie przeslodzony :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 2 lat temu
    Robiłam ten tort na urodziny synka. Wyszedł fantastycznie, a smak jest obłędny. Całej rodzinie bardzo smakował i wszyscy prosili o dokładkę. Jedyny problem miałam z biszkoptem. Nie wyrósł mi na tyle, aby wyszły z niego trzy blaty, dlatego upiekłam jeszcze jeden dodatkowy z połowy składników podanych w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Łukasz · 2 lat temu
    Cześć bez proszku do pieczenia ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuba · 2 lat temu
    Tak wyglada biszkopt z tego przepisu.. marnowanie czasu i pieniędzy ludzi
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 2 lat temu
      Wg przepisu dedykowana forma to 20 cm średnicy żeby biszkopt był wysoki, Czy twoja forma nie jest o wiele za duża? Dla bezpieczeństwa lepiej by było jak by dodano jeszcze dwa jajka do przepisu moim zdaniem.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ula · 2 lat temu
      U mnie to samo, wszystki zrobione zgodnie z przepisem, masakra...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 1 lat temu
      Pewnie do konca byl miksowany albo mocno mieszany. Same bialka jak dodajemy to potem juz kopystka delikatnie maki wmieszac trzeba.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 3 miesięcy temu
      Brawo za umiejętne czytanie. Przepis na foremkę fi 20 a typ zrobił na fi 30. Czytanie ze zrozumieniem cofamy się do podstawowki
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aga · 2 miesięcy temu
        Mi wyszedł podobny, mimo że składniki dokładnie przeliczyłam wg proporcji na rozmiar swojej blachy. Pierwszy raz biszkopt mi nie wyszedł. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 2 lat temu
    Biszkopt wyszedl super i to bez proszku do pieczenia;) fakt wszystko zrobilam w thermomix ale to dlatego że ja nie mam reki do ciast a tak chociaż wychodzą 😂❤🙈
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 2 lat temu
    Czy w biszkopcie nie powinien być proszek do pieczenia? Z przepisu nie wyrasta.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      To jest przepis na biszkopt genueński. On nie zawiera proszku do pieczenia. Wystarczą dobrze ubite jajka. Jeśli wolisz, możesz do tego tortu zrobić inny biszkopt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Biszkopt kiepski wyszedł.Robiłam drugi ze swojego przepisu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Asia · 2 lat temu
      Biszkopt jest delikatnym ciastem. Trzeba dobrze ubić białka a następnie delikatnie wymieszać z mąką, zbyt intensywne mieszanie powoduje opadanie masy z białek i biszkopt jest wtedy niski. Pozdrawiam
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Agnieszka · 3 miesięcy temu
        Hahahaha jakie białka jak tu w przepisie jest żeby ubijać całe jajka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 2 lat temu
    wygląda obłędnie a tak świetne wytłumaczenie każdej czynności to już rewelacja! Dziękuję pięknie!