Orzechowe ciasto składające się z dwóch blatów orzechowo- bezowych i ciemnego biszkoptu, przełożonych czekoladowo- kawową masą budyniową. Wspaniałe ciasto, delikatne, mocno orzechowe, idealne na święta. Można przygotować je również bez glutenu.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24cm:
Blaty orzechowe (składniki podane są na 2 blaty):
10 białek, temperatura pokojowa
400 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
500 g orzechów włoskich
2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Biszkopt:
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
150 g cukru
20 g kakao
60 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Przygotować pierwszy blat orzechowy: Połowę orzechów drobno posiekać, przełożyć do miski i wymieszać z 1 łyżką skrobi. Odstawić na bok.
5 białek ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo 200 g cukru. Gdy beza będzie gęsta, lśniąca i sztywna wmieszać delikatnie szpatułką orzechy ze skrobią.
Bezę przełożyć do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ładnie się przyrumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
W ten sam sposób upiec drugi blat orzechowy.
Przygotować biszkopt: Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok. Mąkę wymieszać ze skrobią i kakao. Przesiać. Odstawić na bok.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę z kakao dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową: Czekoladę drobno posiekać. Odstawić na bok. Kawę (150 ml), 250 ml mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować co najmniej 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i dodać od razu posiekaną czekoladę. Wymieszać krótko, tylko do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki, czekoladowy budyń. Pozostawić do ostygnięcia. (Można przemieszać krótko i delikatnie co jakiś czas, aby nie zrobił się kożuch. Nie mieszać za długo, aby nie rozrzedzić budyniu). Miękkie masło utrzeć mikserem na wysokich obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując na niskich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń.
Przygotować poncz: Ciepłą wodę wymieszać z cukrem, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia i wymieszać z alkoholem.
Jeden blat orzechowy przełożyć do formy. Wyłożyć połowę masy i przykryć biszkoptem. Biszkopt nasączyć całym ponczem. Wyłożyć resztę masy i przykryć drugim blatem orzechowym.
Ciasto wstawić na co najmniej 3 godziny lub na noc do lodówki.
Uwaga:
* Kawa może być z ekspresu, rozpuszczalna lub sypana, przecedzona przez sitko.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monia·
2 miesięcy temu
Wpaniałe ciasto. Miałam zamrożon białka i chciałam je wykorzystać. Zrobiłam biszkopt bezglutenowy. Niebo w gębię.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
7 miesięcy temu
Dzień dobry. Mam pytanie czy blaty i biszkopt można zrobić dwa dni przed przełożeniem? Jeśli owinę folią czy bezy się nie popsują?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 miesięcy temu
Można. Najbardziej to się boję o bezę, bo ona jest wilgotna od dołu, żeby się do folii nie przykleiła. Chyba, żeby przełożyć ją na ściereczkę i dopiero owinąć folią lub włożyć w worek foliowy. Osobiście złożyłabym całe ciasto od razu. Przełożone masą też długo poleży.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
9 miesięcy temu
Witam!Czy ten krem wystarczy na dwa przełożenia tortu o wymiarach 20×30?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 miesięcy temu
Wystarczy, w tym przepisie też są dwa przełożenia, a forma jeszcze większa.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zofia ·
1 lat temu
Witam! czy po upieczeniu blatów orzechowych można je od razu wyjąć z piekarnika czy poczekać ,aż wystygną w piekarniku ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Proszę wyciągnąć od razu i niech stygną na blacie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
2 lat temu
Witam!Z ilu łyżeczek zaparzyć kawę rozpuszczalną?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Dałabym 1 łyżeczkę na 150 ml wrzątku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
2 lat temu
Witam, czy blaty orzechowe można zrobić jeden dzień przed robieniem całego ciasta?Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak. Proszę tylko zabezpieczyć przed wysychaniem, przykrywając ściereczką.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
3 lat temu
To może być dla mnie rewelacja, uwielbiam smaki orzechowe, kawowe i czekoladowe😋😋😋 Wkrótce takie ciasto zrobię 😘 Już mi ślinka leci