Drożdżowa choinka z nutellą
Ciasto drożdżowe w kształcie choinki przełożone nutellą to propozycja wypieku na świąteczny stół, jak również na Mikołajki. Zdecydowałam się na krem orzechowo- czekoladowy ze względu na dzieci, ponieważ nie wszystkie przepadają za masą makową, czy orzechową. Jeśli wolicie możecie zrobić choinką z makiem lub orzechowym nadzieniem jak np. w tych przepisach: "Drożdżowa gwiazda z makiem" lub "Wieniec orzechowy".
Ciasto drożdżowe najsmaczniejsze jest świeże w dzień pieczenia. Jeśli chcecie takie choinki zrobić na święta to polecam upiec je wcześniej, włożyć do dużych worków do mrożenia i zamrozić. Rozmrażamy w temperaturze pokojowej np. przez noc, lukrujemy i ozdabiamy.
Z podanego przepisu wychodzi jedna duża choinka, druga nieco mniejsza, a z resztek ciasta zrobiłam dwie małe gwiazdy i dwie bułeczki z nutellą w środku.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka, lekko ciepłego
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 500 g mąki pszennej
- 60 g masła, temperatura pokojowa
- szczypta soli
Nadzienie:
- ok. 200 g kremu orzechowo- czekoladowego typu Nutella
Do posmarowania:
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
Lukier:
- ok. 6 łyżek cukru pudru
- trochę wrzątku
Dodatkowo:
- posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło (pokrojone na mniejsze kawałki) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i podzielić na pół. Jedną połowę włożyć z powrotem do miski i przykryć ściereczką. Drugą połowę ciasta przełożyć na blat posypany lekko mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x 40cm.
- Wyciąć choinkę. (U mnie wysokość pnia: 10cm, szerokość: 7cm. Choinka szeroka na 30cm i wysoka na 30cm bez pinia). Przełożyć ostrożnie na dużą, płaską blachę z piekarnika (o wymiarach ok. 30x 40cm) wyłożoną papierem do pieczenia. (Resztki ciasta nakryć ściereczką, aby nie obsychały).
- Z drugiej połowy ciasta wyciąć taką samą choinkę.
- Ciasto na blasze posmarować cienką warstwą kremu orzechowo- czekoladowego.
- Przykryć drugim ciastem w kształcie choinki. Dobrze skleić brzegi ciasta na pniu.
- Trójkąt pociąć z obu stron w paski, nie przecinając ciasta całkiem do środka. (Paski cięłam na oko. Mniej więcej na szerokość ok. 2,5 cm).
- Paski skręcać tyle razy, ile się da (zależy od długości paska) i dobrze ścisnąć palcami końce.
- Ciasto odstawić na bok, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
- Żółtko wymieszać z 1 łyżką mleka i posmarować pędzelkiem ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut na złoty kolor, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Lekko ciepłe lub chłodne ciasto można polukrować. Od razu posypać posypką cukrową. (Lukier na jedną choinkę: Ok. 2- 3 łyżki cukru pudru rozetrzeć z odrobiną wrzątku na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier).
- Pozostałe ciasto ponownie zagnieść i w ten sam sposób zrobić mniejszą choinkę. (Tym razem rozwałkowałam ciasto na wymiar 32x 22cm, wysokość pnia: 6cm, szerokość: 4cm).
- Z resztek ciasta zrobiłam dwie małe gwiazdy jak w tym przepisie: "Drożdżowa gwiazda z makiem", wycinając tylko po 2 koła o średnicy ok. 11cm. Dolne koło posmarować kremem orzechowo- czekoladowym i przykryć drugim kołem.
- Pociąć na parzystą liczbę pasków. Skręcać po dwa leżące koło siebie paski do środka dwa razy. Końcówki pasków mocno ścisnąć/ skleić ze sobą. (Z pozostałych resztek ciasta zrobiłam jeszcze dwie bułeczki z łyżeczką kremu orzechowo- czekoladowego w środku).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut na złoty kolor, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Upieczone gwiazdy i bułeczki można również polukrować.
Uwaga:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. lekko ciepłe mleko, cukier, jajko, miękkie masło, szczyptę soli) i zagnieść ciasto.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Trudność: | średnia | |
Koszt: | niski |