
Wilgotny, kleisty, miękki piernik łącznie ze skórką z wierzchu, która jest delikatna, miękka i lepka. Bardzo smaczny, szybki piernik, od razu gotowy do jedzenia, ale jak poleży 1- 2 dni to przejdzie aromatem i będzie jeszcze smaczniejszy. Pyszny sam w sobie. Nie potrzebuje żadnej polewy ani masy do przełożenia.
Składniki na formę keksową o dł. 25cm:
- 110 g masła
 - 110 g cukru brązowego
 - 110 g melasy
 - 2 jajka (rozmiar M lub L), temperatura pokojowa
 - 210 g mąki pszennej
 - 1 łyżeczka zmielonego imbiru
 - 1 ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 150 ml mleka
 - szczypta soli
 
Sposób przygotowania:
- Formę keksową o wymiarach ok. 25 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
 - Do rondelka przełożyć masło, cukier i melasę. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając aż masło się rozpuści. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
 - Jajka roztrzepać w miseczce. Dodać do lekko ciepłej masy z melasą, mieszając trzepaczką.
 - W osobnej misce wymieszać mąkę z imbirem, cynamonem i szczyptą soli. Przesiać bezpośrednio do garnka z melasą i wymieszać trzepaczką krótko, tylko do połączenia się składników.
 - Mleko podgrzać, aż będzie lekko ciepłe. Wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać do garnka z ciastem i wymieszać krótko trzepaczką do połączenia. (Ciasto jest rzadkie).
 - Ciasto wylać do przygotowanej formy.
 - Piec w nagrzanym piekarniku 45 minut w temperaturze 150°C, grzałka góra- dół. Po 45 minutach przykryć z góry folią aluminiową i piec kolejne 15 minut. (Przykrycie ciasta folią aluminiową ma wspomóc powstanie na wierzchu lepkiej warstwy).
 - Po godzinie wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić przykryte folią do całkowitego ostygnięcia.
 - Ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej do 3 dni. (W lodówce myślę, że do tygodnia).
 
Źródło: Według przepisu ze strony: biggerbolderbaking.com
| 
 Kuchnia:  | 
 Irlandzka  | 
|
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
 | 
|
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 12  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 
 