Sernik na cieście francuskim z musem jabłkowym

2 Komentarzy
Sernik na cieście francuskim z musem jabłkowym

Elegancki i niecodzienny sernik na spodzie z ciasta francuskiego i z warstwą budyniową z musu jabłkowego. Udekorowany jest również ciastem francuskim i kleksami z bitej śmietany.

Składniki na 12 porcji, tortownica 26cm:

Ciasto:

  • 2 opakowania kupnego ciasta francuskiego zwiniętego w rulon

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub quarku 20%, temperatura pokojowa
  • 180 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g masła, temperatura pokojowa
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40g)

Warstwa jabłkowa:

  • 400 g musu jabłkowego, kupnego lub z przepisu: "Mus jabłkowy"
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40g)
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml wody

Lukier:

  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Bita śmietana:

  • 100 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Jedno opakowanie ciasta francuskiego wyciągnąć ok. 10 minut przed użyciem z lodówki. Ciasto francuskie rozwinąć i przyłożyć zapiętą obręcz tortownicy (bez spodu). Wyciąć koło mniej więcej o 2 cm większe od średnicy obręczy. (Nic nie szkodzi, że ciasto jest za wąskie z dwóch stron. Rozciągnie się ;)).
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy (klejącą stroną do dołu) i rozłożyć w formie, tworząc mały brzeg. Ciasto nakłuć widelcem.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 11 minut, na złoty kolor, w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół. (Ciasto obserwować podczas pieczenia. Może będzie się mocno wybrzuszać do góry, wtedy należy na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i widelcem ponownie nakłuć ciasto lub go docisnąć widelcem do dna tortownicy). Upieczone ciasto wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować masę serową: Oddzielić białka od żółtek. W razie potrzeby odlać płyn z sera.
  2. W misie miksera utrzeć na najwyższych obrotach miękkie masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Zmniejszyć obroty miksera na średnie. Dodawać stopniowo ser, a następnie budyń w proszku.
  3. Osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  4. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
  5. Przygotować warstwę jabłkową: W miseczce wymieszać trzepaczką budyń w proszku z cukrem i wodą. Mus jabłkowy przełożyć do rondelka i doprowadzić do zagotowania. Gdy mus się zagotuje, dodać rozmieszany budyń i mieszając trzepaczką, gotować co najmniej 1 minutę, aż mus zgęstnieje.
  6. Gorący mus rozłożyć na serniku. Pozostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia, a następnie włożyć na co najmniej 1 godzinę do lodówki.

5

  1. Drugie ciasto francuskie wyciągnąć ok. 10 minut przed użyciem z lodówki. Ciasto francuskie rozwinąć na dużej, płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przyłożyć obręcz tortownicy. Wyciąć koło o średnicy obręczy. Ciasto pokroić na 12 trójkątów. Trójkąty rozłożyć na blasze w odstępach i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, do zarumienienia, w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.

3

4

  1. Przygotować lukier: Przesiany cukier puder utrzeć z 1 łyżką soku z cytryny. Przy użyciu silikonowego pędzelka posmarować trójkąty lukrem. Pozostawić, aby lukier zastygł.
  2. Przygotować bitą śmietanę: Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Wyciskać kleksy z bitej śmietany na brzegu sernika i układać trójkąty ciasta.
  3. Ciasto schłodzić.
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik na cieście francuskim z musem jabłkowym Sernik na cieście francuskim z musem jabłkowym Sernik na cieście francuskim z musem jabłkowymSernik na cieście francuskim z musem jabłkowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 3 lat temu
    Pięknie wygląda.Czy sernik piec na spodzie z ciasta francuskiego ?