
Lekkie, proste do przygotowania i wilgotne ciasto z jabłkami wzbogacone o migdałową kruszonkę. Ciasto jest dość niskie, sprężyste, lekkie, soczyste i słodkie. Do tego łatwe, a zarazem w miarę szybkie do przygotowania.
Składniki na ok. 18 porcji, forma prostokątna ok. 35x 24cm:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
 - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - skórka starta z jednej cytryny
 - 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
 - 150 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
 - 200 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%, temperatura pokojowa
 
Nadzienie:
- ok. 700 g jabłek
 - sok wyciśnięty z ½ cytryny
 
Kruszonka migdałowa:
- 60 g masła
 - 80 g cukru
 - 100 g migdałów w płatkach
 
Sposób przygotowania:
- Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
 - Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na grube plasterki. (Ćwiartkę kroję na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka). Plastry jabłek przełożyć do miski i skropić sokiem z połowy cytryny. Odstawić na bok.
 - Przygotować ciasto: W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i startą skórkę z cytryny.
 - Teraz można rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
 - Całe jajka i cukier przełożyć do misy miksera. Ubijać ok. 7 minut na najwyższych obrotach miksera na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem śmietankę. (Puszysta masa jajeczna opadnie).
 - Dodać mieszankę mączną z miski i wymieszać najlepiej ręcznie trzepaczką kuchenną (lub ewentualnie zmiksować na najniższych obrotach robotem kuchennym), tylko do momentu połączenia się składników.
 - Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. (Ciasta jest mało).
 

- Na cieście ułożyć plasterki jabłek.
 

- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ok. 5 minut przed końcem pieczenia przygotować kruszonkę migdałową: Masło roztopić w rondelku. Następnie dodać cukier i płatki migdałowe i wymieszać.
 

- Formę z ciastem wysunąć z piekarnika. (Ciasto powinno być lekko zarumienione po bokach). Migdały wyłożyć łyżką równomiernie i dość sprawnie na cieście, pozostawiając mały odstęp od brzegów formy. (Inaczej kruszonka przyklei się do boku formy).
 - Piec dalej ok. 17 minut, do zrumienienia się kruszonki. (Dodatkowo sprawdzić ciasto patyczkiem, czy jest upieczone w środku).
 - Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
 

| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
 | 
|
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 18  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski | 
 
 