Lekkie, proste do przygotowania i wilgotne ciasto z jabłkami wzbogacone o migdałową kruszonkę. Ciasto jest dość niskie, sprężyste, lekkie, soczyste i słodkie. Do tego łatwe, a zarazem w miarę szybkie do przygotowania.
Składniki na ok. 18 porcji, forma prostokątna ok. 35x 24cm:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka starta z jednej cytryny
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
150 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
200 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%, temperatura pokojowa
Nadzienie:
ok. 700 g jabłek
sok wyciśnięty z ½ cytryny
Kruszonka migdałowa:
60 g masła
80 g cukru
100 g migdałów w płatkach
Sposób przygotowania:
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na grube plasterki. (Ćwiartkę kroję na 3- 4 plasterki, w zależności od wielkości jabłka). Plastry jabłek przełożyć do miski i skropić sokiem z połowy cytryny. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto: W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i startą skórkę z cytryny.
Teraz można rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C (grzałka góra- dół).
Całe jajka i cukier przełożyć do misy miksera. Ubijać ok. 7 minut na najwyższych obrotach miksera na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem śmietankę. (Puszysta masa jajeczna opadnie).
Dodać mieszankę mączną z miski i wymieszać najlepiej ręcznie trzepaczką kuchenną (lub ewentualnie zmiksować na najniższych obrotach robotem kuchennym), tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. (Ciasta jest mało).
Na cieście ułożyć plasterki jabłek.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ok. 5 minut przed końcem pieczenia przygotować kruszonkę migdałową: Masło roztopić w rondelku. Następnie dodać cukier i płatki migdałowe i wymieszać.
Formę z ciastem wysunąć z piekarnika. (Ciasto powinno być lekko zarumienione po bokach). Migdały wyłożyć łyżką równomiernie i dość sprawnie na cieście, pozostawiając mały odstęp od brzegów formy. (Inaczej kruszonka przyklei się do boku formy).
Piec dalej ok. 17 minut, do zrumienienia się kruszonki. (Dodatkowo sprawdzić ciasto patyczkiem, czy jest upieczone w środku).
Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.