Babka czekoladowo- orzechowa

4 Komentarzy
Babka czekoladowo- orzechowa

Aromatyczna babka zarówno o smaku czekoladowym, jak i orzechowym. Łatwa do przygotowania i niezbyt pracochłonna. Smak czekoladowy podkreśla dodatkowo polewa czekoladowa. Babka jest wilgotna i w sam raz słodka.

Składniki na formę keksową o długości 25 cm:

Ciasto:

  • 100 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 225 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g masła, temperatura pokojowa
  • 125 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 60 ml mleka, temperatura pokojowa
  • 170 g czekolady gorzkiej (50- 70%)
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości ok. 25 cm i szerokości ok. 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
  3. W misce wymieszać zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Oddzielić białka od żółtek.
  5. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę, miksując na najwyższych obrotach przez ok. 7 minut. Dalej miksując na wysokich obrotach dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować ok. ½ minuty). Dodać mieszankę mączną (z punktu 3) i mleko i miksować chwilę, do połączenia się składników. (Ciasto będzie gęste).
  6. Posiekaną czekoladę wmieszać szpatułką.
  7. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo np. w trzech porcjach do masy, mieszając szpatułką powoli rozrzedzając masę.
  8. Ciasto wyłożyć do przygotować formy.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół.
  10. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  11. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Babka czekoladowo- orzechowa Babka czekoladowo- orzechowa Babka czekoladowo- orzechowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 8 miesięcy temu
    Bardzo dobra babka. Polewę zrobiłam z masła, cukru pudru i kakao.  Super. Udała się bez problemu. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 lat temu
    (ok)Upiekłam dzisiaj tą babkę, jest dobra dobrze wyrosła, jednak musiałam ją ok.10 minut dłużej piec niż w przepisie.Nastépnym razem dam pół na pół gorzkiej czekolady i mlecznej, dzieci twierdzą że jest odrobinę za gorzka.Przepis jednak godny polecenia!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Czy mogą być do tego użyte orzechy włoskie zamiast laskowych?