Aromatyczna babka zarówno o smaku czekoladowym, jak i orzechowym. Łatwa do przygotowania i niezbyt pracochłonna. Smak czekoladowy podkreśla dodatkowo polewa czekoladowa. Babka jest wilgotna i w sam raz słodka.
Składniki na formę keksową o długości 25 cm:
Ciasto:
100 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
225 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
180 g masła, temperatura pokojowa
125 g cukru
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
60 ml mleka, temperatura pokojowa
170 g czekolady gorzkiej (50- 70%)
szczypta soli
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Formę keksową o długości ok. 25 cm i szerokości ok. 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
W misce wymieszać zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę, miksując na najwyższych obrotach przez ok. 7 minut. Dalej miksując na wysokich obrotach dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować ok. ½ minuty). Dodać mieszankę mączną (z punktu 3) i mleko i miksować chwilę, do połączenia się składników. (Ciasto będzie gęste).
Posiekaną czekoladę wmieszać szpatułką.
Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo np. w trzech porcjach do masy, mieszając szpatułką powoli rozrzedzając masę.
Ciasto wyłożyć do przygotować formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół.
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.
(ok)Upiekłam dzisiaj tą babkę, jest dobra dobrze wyrosła, jednak musiałam ją ok.10 minut dłużej piec niż w przepisie.Nastépnym razem dam pół na pół gorzkiej czekolady i mlecznej, dzieci twierdzą że jest odrobinę za gorzka.Przepis jednak godny polecenia!