Ciasto drożdżowe z jabłkami do odrywania

2 Komentarzy
Ciasto drożdżowe z jabłkami do odrywania

Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe w kształcie kromek posklejanych ze sobą i przełożonych plasterkami jabłek i masą krówkową dla wzbogacenia smaku.

Składniki na formę keksową o dł. 30 cm:

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka, lekko ciepłego
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka, temperatura pokojowa
  • 50 g masła

Nadzienie:

  • ok. 400 g jabłek
  • ok. 120 g masy krówkowej z puszki + trochę do polania, temperatura pokojowa
  • cynamon (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. W międzyczasie roztopić masło. Odstawić na bok.
  3. Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Formę keksową (o długości ok. 30 cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką i rozwałkować na kwadrat o wymiarach ok. 40x 40cm.

1

  1. Ciasto pokroić na kwadraty o boku ok. 10cm.

2

  1. Masę krówkową dobrze rozmieszać łyżką, aby była miękka i posmarować kwadraty, pozostawiając jeden pusty.

3

  1. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Plasterki jabłek rozłożyć na kwadratach, pozostawiając jeden pusty. Jabłka można dodatkowo oprószyć cynamonem.

4

  1. Składać po kilka kwadratów i nie ściskając ich, wkładać luźno do formy bokiem. Ostatnim kwadratem powinien być kwadrat bez nadzienia.

5

6

7

  1. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut, aż ciasto podejdzie do brzegu formy. (Po ok. 20 minutach rozgrzać piekarnik).

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową. Ja przykryłam po 35 minutach. Ciasto po ok. 30 minutach wygląda na gotowe z wierzchu, ale musi być też dopieczone w środku). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia (można jeść lekko ciepłe ;)).

9

  1. Trochę masy krówkowej podgrzać lekko w kuchence mikrofalowej, albo w garnku na piecu, aby zrobiła się bardziej płynna i łyżeczką wyłożyć na ciasto.

Uwagi:

* Chcąc przygotować ciasto drożdżowe na drożdżach instant, należy najpierw roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe. Następnie włożyć wszystkie składniki na ciasto do dużej miski i wyrobić ciasto. Drożdże instant nie wymagają przygotowania zaczynu.

Z ilością jabłek i masy krówkowej nie należy przesadzić. Za duży ich dodatek może spowodować, że ciasto nie dopiecze się w środku.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto drożdżowe z jabłkami do odrywania Ciasto drożdżowe z jabłkami do odrywania Ciasto drożdżowe z jabłkami do odrywania
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cyanna · 3 lat temu
    Czy myślisz, że ciasto powinno się udać z jabłkami ze słoika?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Myślę, że tak, ale nie dawałabym nadzienia za dużo. Chodzi o to, że właściwie może być każde nadzienie, które do drożdżowego pasuje, ale żeby go nie było za dużo,bo rozmoczy ciasto i się nie dopiecze w środku. Rozsmarowałabym niegrubą warstwę jabłek ze słoika i pominęłabym masę krówkową. Częściej tak piekąc możesz eksperymetować i wyczuć, gdzie jest granica ilości nadzienia ;)