Ciężkie, mocno czekoladowe ciasto brownie w połączeniu z orzeźwiającymi warstwami galaretki, owoców i lekką pianką jogurtową. Wielosmakowe ciasto o dominującym smaku czekolady.
Przygotowałam brownie w wersji bezglutenowej, ale możecie zrobić klasyczne według przepisu: "Brownie".
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Brownie bezglutenowe: (lub klasyczne według przepisu: "Brownie")
300 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
200 g masła
180 g cukru
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
30 g kakao
100 g mąki gryczanej lub jaglanej
Warstwa malinowa:
1 opakowanie galaretki malinowej
400 ml wody
200 g malin świeżych* lub mrożonych
Warstwa jogurtowa:
300 g jogurtu greckiego lub innego, gęstego jogurtu naturalnego
300 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
30 g cukru
3,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 5 listków żelatyny)
Galaretka przeźroczysta**:
sok z ½ cytryny
2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
4 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
kilka owoców np. malin, truskawek, borówki amerykańskiej
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować brownie: Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z kakao.
Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wmieszać szpatułką mąkę z kakao.
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować warstwę malinową: Przygotować galaretkę według instrukcji na opakowaniu, używając tylko 400 ml wody. Do gorącej galaretki dodać zamrożone maliny i wymieszać. (Galaretka zrobi się chłodna). Gdy zacznie lekko tężeć, wylać na brownie i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Przygotować warstwę jogurtową: Jogurt przełożyć do miski. Dodać cukier i wymieszać dokładnie trzepaczką lub łyżką.
Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. (Należy uważać, aby żelatyny nie zagotować). Dodać 4 łyżki jogurtu z cukrem i wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do reszty jogurtu i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do jogurtu. Wyłożyć na stężałą galaretkę, ułożyć owoce, lekko je wciskając i włożyć do lodówki do stężenia.
Przygotować przeźroczystą galaretkę: Do soku z cytryny dodać tyle wody, aby otrzymać łącznie 250 ml. Dodać cukier i mieszać do jego rozpuszczenia. Dodać żelatynę, wymieszać i pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Chłodny płyn przelać przez sitko (aby pozbyć się kawałków cytryny) na warstwę jogurtową z owocami, tyle ile zmieści się w formie. ( U mnie pozostało trochę płynu). Wstawić do lodówki do stężenia.
Uwaga:
* Świeże maliny należy dodać do chłodnej galaretki, wstawić do lodówki (zaglądając do niej co jakiś czas), a gdy zacznie tężeć wyłożyć na ciasto.
** Można również przygotować kupną, przeźroczystą galaretkę.