Tort Raffaello

119 Komentarzy
Tort Raffaello

Pyszny, puszysty tort Raffaello składający się z lekkiego biszkoptu przełożonego kremem raffaello z białej czekolady z dodatkiem płatków migdałowych. Dodatkowo dla wzbogacenia i przełamania smaku, w kremie znajdują się maliny, które dodatkowo dodają świeżości, kontrastu i większej wilgotności.

Krem raffaello należy zacząć przygotowywać dzień przed składaniem tortu. Również biszkopt można upiec wcześniej i po ostygnięciu przykryć go ściereczką.

Składniki na tortownicę o śr. 20cm (Tort jest wysoki na ok. 10cm):

Biszkopt:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 70 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Poncz:

  • ok. 120 ml likieru Amaretto

Krem raffaello:

  • 200 g białej czekolady
  • 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 100 g malin, świeżych lub mrożonych

Do dekoracji:

  • ok. 350 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 100 g wiórków kokosowych
  • białe/ srebrne perełki cukrowe lub pralinki Raffaello (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Zacząć przygotowywanie kremu raffaello: Białą czekoladę posiekać. Śmietanę doprowadzić prawie do zagotowania, ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu, a następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  2. Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  3. Przygotować biszkopt: W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią. (Najlepiej jeszcze przesiać). Odstawić na bok.
  4. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku, a następnie wodę. Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. (Dodając mąkę, można dalej miksować, ale na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników).
  5. Gotowe ciasto przełożyć po pół do przygotowanych tortownic i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Wyciągnąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Biszkopty przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
  7. Jeden blat biszkoptowy pokruszyć jak najdrobniej do miski.
  8. Przygotować krem raffaello: Do misy miksera przełożyć zimny serek mascarpone i zimną śmietanę z czekoladą. Ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, aby nie pryskało. Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
  9. Krem podzielić na pół.
  10. Do jednej połowy kremu wmieszać delikatnie szpatułką pokruszony biszkopt i migdały w płatkach.
  11. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Nasączyć go częścią ponczu i rozłożyć połowę kremu z migdałami i okruszkami biszkoptu. Wyłożyć połowę drugiego kremu (czyli mascarpone i śmietana z czekoladą). W krem wcisnąć połowę malin. Przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć resztę kremu z migdałami i okruszkami, a na to resztę drugiego kremu. W krem wcisnąć resztę malin. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. (Jeśli macie obręcz do tortu, dobrze jest ją zapiąć, aby tort był prosty. Nie jest to jednak konieczne, bo kremy są stabilne).
  12. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub noc. (W przypadku użycia malin mrożonych proszę tort włożyć do lodówki na noc lub 12 godzin, aby maliny w kremie miały czas się rozmrozić).
  13. Ubić śmietanę do dekoracji tortu, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
  14. Ubitą śmietaną obłożyć tort. (Trochę śmietany zachować do dekoracji). Cały tort obsypać wiórkami kokosowymi. Pozostałą, ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdobić górę tortu. Można udekorować dodatkowo perełkami cukrowymi lub pralinkami Raffaello.
  15. Tort przechowywać w lodówce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort Raffaello Tort Raffaello
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Witam jaki by pani proponowała trzeci smak kremu aby tort zrobić trzy warstwowy? Czy sam krem z białej czekolady będzie w porządku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 3 lat temu
    Przepis super :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 3 lat temu
    Witam Maliny mrożone wcześniej rozmrozić delikatnie czy ułożyć zamrożone na kremie ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Maliny zamrożone można ułożyć na kremie, ale złożony tort powinien postać przez noc w lodówce, aby zdążyły się one rozmrozić. Z resztą cały tort dobrze jest schłodzić przez noc, więc pasuje ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Witam , czy muszę biszkopt dzielić na dwie formy czy mogę zrobić w 1 rancie cały ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Czy ta śmietanka z kremem może być wykorzystana po powiedzmy 8h a nie po 12h chłodzenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Zrobiłam dzisiaj. Jest bardzo dobry. (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kornelia · 3 lat temu
    Dziękuję! Goście zachwyceni :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 3 lat temu
    A to mój :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 3 lat temu
    Czym mogę zastąpić likier żeby tort wyszedł równie dobry? I czy średnica tortownicy może być 23-24 cm?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 3 lat temu
      Ja nasączyłam biszkopt woda z cukrem waniliowym :) bez alkoholu.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Weronika · 3 lat temu
        A można wiedzieć ile wody i ile cukru? Na jeden blat biszkopta
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Aga · 3 lat temu
          Ja po prostu wsypałam cały cukier waniliowy i zalałam ciepła woda do miseczki która może miała 250ml.nie wiem. Zamieszaj łyżeczka aby cukier się rozpuścił. I maczając palce w wodzie nasączyłam biszkopt. Chyba dobrze wytłumaczyłam hah
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Może być ekstrakt migdałowy wymieszany z wodą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Robiłam tort dla rodziców na rocznicę ślubu. Wyszedł przepyszny! Prosty i pyszny. Każdy się zajadał. Polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 3 lat temu
    Zamrożone maliny ważyć gdy się rozmrożą czy gdy są zamrożone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Czy po dodaniu maskarpone krem ma wyjsc gesty bo mi troche rzadki wyszedl?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Robiłam tort na urodziny męża. Wyszedł super. I jest łatwy do zrobienia 😁
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewelina · 3 lat temu
      Czy krem po dodaniu maskarpone u pani byl gesty? Bo mi jakis rzadki wyszedl
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Natalia · 3 lat temu
        Tak. U mnie były bardzo gęste i stabilne kremy. Wydaje mi się że dużo zależy od rodzaju śmietanki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Moj pierwszy tort w zyciu .jest pyszny .jestem z niego dumna .dziekuje super przepis (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Potrzebuję krem Rafaello do makaronikow czy ten się nadaje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamil · 3 lat temu
    Wyszedł super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Tort cudo 💕 idealne połączenie smaków i konsystencji kremu oraz biszkoptu.Pierwszy raz robiłam tort i wyszedł znakomicie, polecam każdemu miłośnikowi kuleczek Raffaello i nie tylko!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja K · 3 lat temu
    Wyglada pieknie:) czy po wykonaniu calosci torta musi byc on zjedzony w ten Sam dzien czy moze postac ze 2 dni? Czy warto dodac do smietany dekoracyjnej Smietanfix? Dziekuje:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Może postać ze 2 dni ;) Do śmietany do dekoracji możesz dodać usztywniacz, ale niekoniecznie. Ja nie dodaję ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 3 lat temu
    Czy jeśli będę piec tort w wysokim rancie czyli całe ciasto na raz to zmniejszyć temperaturę czy nie? Wiem, że dłużej będzie się wtedy piec :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 3 lat temu
    Czy mozna na dłużej zostawić krem w lodówce? Zrobic dziś, ale jutro po południu dopiero kontynuować?
    (Śmietanka i czekolada)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Ganache ze śmietanki i czekolady (punkt 1) może leżeć w lodówce spokojnie do jutra popoludniu, a nawet dwa dni. Mascarpone dałabym przed samym przekładaniem blatów.