Tort Raffaello

122 Komentarzy
Tort Raffaello

Pyszny, puszysty tort Raffaello składający się z lekkiego biszkoptu przełożonego kremem raffaello z białej czekolady z dodatkiem płatków migdałowych. Dodatkowo dla wzbogacenia i przełamania smaku, w kremie znajdują się maliny, które dodatkowo dodają świeżości, kontrastu i większej wilgotności.

Krem raffaello należy zacząć przygotowywać dzień przed składaniem tortu. Również biszkopt można upiec wcześniej i po ostygnięciu przykryć go ściereczką.

Składniki na tortownicę o śr. 20cm (Tort jest wysoki na ok. 10cm):

Biszkopt:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 70 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Poncz:

  • ok. 120 ml likieru Amaretto

Krem raffaello:

  • 200 g białej czekolady
  • 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 100 g malin, świeżych lub mrożonych

Do dekoracji:

  • ok. 350 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 100 g wiórków kokosowych
  • białe/ srebrne perełki cukrowe lub pralinki Raffaello (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Zacząć przygotowywanie kremu raffaello: Białą czekoladę posiekać. Śmietanę doprowadzić prawie do zagotowania, ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu, a następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  2. Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  3. Przygotować biszkopt: W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią. (Najlepiej jeszcze przesiać). Odstawić na bok.
  4. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku, a następnie wodę. Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. (Dodając mąkę, można dalej miksować, ale na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników).
  5. Gotowe ciasto przełożyć po pół do przygotowanych tortownic i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Wyciągnąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Biszkopty przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
  7. Jeden blat biszkoptowy pokruszyć jak najdrobniej do miski.
  8. Przygotować krem raffaello: Do misy miksera przełożyć zimny serek mascarpone i zimną śmietanę z czekoladą. Ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, aby nie pryskało. Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
  9. Krem podzielić na pół.
  10. Do jednej połowy kremu wmieszać delikatnie szpatułką pokruszony biszkopt i migdały w płatkach.
  11. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Nasączyć go częścią ponczu i rozłożyć połowę kremu z migdałami i okruszkami biszkoptu. Wyłożyć połowę drugiego kremu (czyli mascarpone i śmietana z czekoladą). W krem wcisnąć połowę malin. Przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć resztę kremu z migdałami i okruszkami, a na to resztę drugiego kremu. W krem wcisnąć resztę malin. Przykryć trzecim blatem i go nasączyć. (Jeśli macie obręcz do tortu, dobrze jest ją zapiąć, aby tort był prosty. Nie jest to jednak konieczne, bo kremy są stabilne).
  12. Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub noc. (W przypadku użycia malin mrożonych proszę tort włożyć do lodówki na noc lub 12 godzin, aby maliny w kremie miały czas się rozmrozić).
  13. Ubić śmietanę do dekoracji tortu, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
  14. Ubitą śmietaną obłożyć tort. (Trochę śmietany zachować do dekoracji). Cały tort obsypać wiórkami kokosowymi. Pozostałą, ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdobić górę tortu. Można udekorować dodatkowo perełkami cukrowymi lub pralinkami Raffaello.
  15. Tort przechowywać w lodówce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort Raffaello Tort Raffaello
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 3 lat temu
    A czym moge jeszcze zastapic ten likier? Tez wolalabym zrobic bez alkoholu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Niestety mam tylko jedna tortownicę , czy mogę najpierw jedna część ciasta upiec a po jakimś czasie druga ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Ciasto na biszkopt nie powinno stać, więc zrób z połowy porcji, upiecz i przygotuj drugą porcję ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Dzień dobry. Tort postanowiłam zrobić na urodziny córki,wszystko szło dobrze, do momentu podziału masy z białą czekoladą i mascarpone...o ile cześć do której dołożono migdały i pokruszony biszkopt była stabilna o tyle druga sprawiła problem. Wręcz przy drugim blacie w ogóle z niej zrezygnowałam. Powodem była zbyt płynna konsystencja,poprostu sypnęła. Co poszło nie tak? Dodam, że nie jestem amatorem pieczenia. Często korzystam z Pani bloga i proszę o konstruktywną opinię. Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Śmietanka z czekoladą jak i sam serek mascarpone powinny być prosto z lodówki, najlepiej co najmniej 12 godzin schłodzone. Wszystko razem należy następnie ubić, aż krem będzie gęsty, ale też nie przesadzić, żeby się nie zwarzył. Powinien wyjść stabilny. Asiu u Ciebie widać, że stabilny nie wyszedł. Część wyszła ok, bo krem zagęściły migdały i pokruszony biszkopt, więc nie przeszkadzało, że był za rzadki. Według mnie albo za mało ubity krem, albo za krótko schłodzone składniki. Ewentualnie proszę spróbować następnym razem z czekoladą innego producenta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 3 lat temu
    Właśnie robię i niestety biszkopt nie wyrósł. Nie mam pojęcia dlaczego, zrobiłam ściśle według przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 3 lat temu
    Pyszny i łatwy do zrobienia :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Czy te 4 biszkopty ma być z 4 jajek? Czy to trzeba X4? Bo wydaje mi się mało.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arek · 3 lat temu
    Jak bede piekl w tortownicy 26cm,toczas pieczenia bedzie taki semi?pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, jeśli zwiększysz ilość składników na biszkopt proporcjonalnie, według przelicznika form.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 3 lat temu
    Czy śmietanka z czekolada ma po odstaniu 12h przybrać konsystencje gęstej masy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 3 lat temu
    A czekolada do kremu ma być roztopioną czy starta na tarce ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Proszę postępować od punktu 1, czyli czekoladę posiekać i roztopić ją w gorącej śmietance.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Jeśli biszkopt będzie robiony z 8 jajek czy wystarczy masy ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Jeśli zwiększasz ilość jaj w biszkopcie, ponieważ robisz go na większą formę i biszkopt będzie większy to również musisz zwiększyć ilość kremu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Robiłam na urodziny męża. Tort bardzo dobry :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Każdy wypiek z tej strony to strzał w 10. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 3 lat temu
    Nie mogę ubić na sztywno śmietany rusza się co zrobić!! Pomocy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 3 lat temu
    Śmietanę i krem masacarpone jak długo mieszać aż będzie sztywny krem jak odwroce miskę i nie wypadnie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zofia · 3 lat temu
    Nie wiem jak w srodku sie udalo bo to na zanowienie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zofia bakes · 3 lat temu
    Czy piekarnik ma byc z wiatrakiem czy bez? ( przepraszam nie wiem jak sie "assissted fan" po polsku nazywa)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 3 lat temu
    u mnie dzis jako urodzinowy i z okazji dnia matki 🌸mam nadzieje ze sie nie zawiode po rozkrojeniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 3 lat temu
    Witam serdecznie czy mogę dodać malibu Kokosowe w ponczu zamiast amartto.I czy do krem mogę dodać mleko Kokosowe sludzone do lepszego smaku??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie próbowałam nigdy malibu kokosowego, ale brzmi dobrze ;) Połowę śmietanki możesz zastąpić schłodzoną śmietanką kokosową (gęstą częścią schłodzonego mleka kokosowego z puszki).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ig · 3 lat temu
    Ja dałam mus z truskawek zmieszany z musem z porzeczki czerwonej, smarując nią każdy blat a na to krem. Wyszedł super, smak słodki przełamany lekko kwaśnym. Pozdrawiam 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kami · 3 lat temu
    Czy górna dekoracja u Pani jest tylko ze śmietany? Bo nie wygląda