Zdrowsza wersja brownie na mleku kokosowym, bez glutenu, nabiału, jajek i dodatku białego cukru (poza tym w czekoladzie). Piekłam to ciasto z dodatkiem zmielonych migdałów oraz z dodatkiem mąki kokosowej. Ze zmielonymi migdałami jest mocno wilgotne, natomiast z mąką kokosową jest bardziej suche. Trochę trudno je pokroić, bo ciasto się "strzępi" i przykleja do noża, ale nie ma tragedii ;) Schłodzone brownie ze zmielonymi migdałami robi się zwarte.
Na pierwszych trzech zdjęciach jest brownie ze zmielonymi migdałami, a dwa ostatnie (posypane wiórkami kokosowymi) to brownie na mące kokosowej.
Składniki (na formę kwadratową o boku 20cm):
Ciasto:
250 ml mleka kokosowego z puszki
30 g zmielonego siemienia lnianego
200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
100 ml syropu klonowego
45 g oleju kokosowego
100 g mąki kokosowej lub 150 g zmielonych migdałów/ orzechów laskowych
40 g skrobi ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
Sposób przygotowania:
Formę kwadratową o boku dna ok. 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Czekoladę posiekać.
Olej kokosowy podgrzać, aż będzie płynny.
Mleko kokosowe podgrzać w niedużym rondelku prawie do zagotowania. Od razu ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać ok. 1 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Wmieszać trzepaczką zmielone siemię lniane, a następnie syrop klonowy i roztopiony olej kokosowy.
W misce wymieszać trzepaczką mąkę kokosową (lub zmielone migdały), skrobię, proszek do pieczenia i sól. Połączyć z masę czekoladową trzepaczką, mieszając tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. (Wierzch ciasta powinien być ścięty. Nie sprawdzać patyczkiem. Środek będzie wilgotny).
Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
9 miesięcy temu
Dzień dobry, czy siemię lniane można pominąć lub czymś zastąpić? 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
2 lat temu
Czy skrobie ziemniaczana można zastąpić np mąką z tapioki lub ryżową ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Ciasto jest banalnie proste i obłędnie smaczne :) z wiórkami kokosowymi smakuje jeszcze lepiej :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lena ·
5 lat temu
Superowe przepisy. Czy Ci co mogą, mogą dodać jajko piekąc z mąką kokosową? Może wtedy nie będzie tak kruche.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nat·
5 lat temu
Dzień dobry, właśnie piekę brownie z tego przepisu, po wymieszaniu wszystkich składników ciasto jest raczej suche, na pewno nie lejące - czy o taki efekt chodziło? Pozdrawiam serdecznie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Na mące kokosowej? Gęstość jest raczej średnia, na pewno nie lejąca.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
M·
5 lat temu
Co jest w czekoladzie jak nie nabiał? Co za bzdura!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Przecież są zwykłe, gorzkie czekolady, bez zawartości nabiału np. czekolada gorzka z Lidla, czy firmy Wedel lub można wybrać czekoladę wegańską.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Nie rozumiem co oznacza ta śmiejąca się buzka pod odpowiedzią? Do brownie z zasady daje się czekoladę gorzką. A w gorzkich naprawdę ciężko doszukać się nabiału... Gorzką czekolada w składzie ma szeroko pojęte kakao, cukier i lecytynę. A jak się dobrze poszuka, to i bez cukru i lecytyny się znajdzie. Takze ten... 😉