Ciasto dyniowe z nutellą do odrywania
Miękkie, puszyste, delikatne, cienkie kromeczki drożdżowego ciasta dyniowego, przełożone kremem orzechowo- czekoladowym. Puree z dyni dodane do ciasta drożdżowego nadaje mu pięknego, żółto- pomarańczowego koloru i delikatności. Kromki ciasta są cienkie, więc i nadzienia sporo ;).
Na stronie znajdziecie podobne ciasto do odrywania, ale z cynamonem: "Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania". To dyniowe w porównaniu do cynamonowego uważam za dużo trudniejsze do przygotowania. Ciasto jest miększe i klejące. Należy dobrze podsypywać blat mąką, aby się do niego nie przykleiło. Dodatkowo krem orzechowo- czekoladowy mocno się klei i pracę z całym ciastem nie uważam za prostą. Tylko ostrzegam, żebyście to wiedzieli i zadecydowali, czy chcecie spróbować ;) Uważam, że warto, bo ciasto jest pyszne.
Składniki na formę keksową o długości 25cm:
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 40 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 50 g masła
- 120 g puree z dyni Hokkaido przepis tutaj: "Puree z dyni"
Nadzienie:
- 200 g kremu orzechowo- czekoladowego typu Nutella
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie roztopić masło. Odstawić na bok.
- Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól, jajko, puree z dyni, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. (Można wyrobić je robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
- Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć krem orzechowo- czekoladowy do rondelka i mieszając, lekko podgrzać, aż zrobi się bardziej płynny.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Zagnieść krótko i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm.
- Ciasto posmarować kremem orzechowo- czekoladowym.
- Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).
- Paski ułożyć jeden na drugim. (Proszę postarać się nie rozciągać ciasta. Można wsunąć rękę pod ciasto lub użyć szerokiej, drewnianej łopatki).
- Następnie pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).
- Kawałki wkładać do formy bokiem.
- Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić na ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Trudność: | średnia | |
Koszt: | niski |