Ciasto dyniowe z nutellą do odrywania

1 Komentarz
Ciasto dyniowe z nutellą do odrywania

Miękkie, puszyste, delikatne, cienkie kromeczki drożdżowego ciasta dyniowego, przełożone kremem orzechowo- czekoladowym. Puree z dyni dodane do ciasta drożdżowego nadaje mu pięknego, żółto- pomarańczowego koloru i delikatności. Kromki ciasta są cienkie, więc i nadzienia sporo ;).

Na stronie znajdziecie podobne ciasto do odrywania, ale z cynamonem: "Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania". To dyniowe w porównaniu do cynamonowego uważam za dużo trudniejsze do przygotowania. Ciasto jest miększe i klejące. Należy dobrze podsypywać blat mąką, aby się do niego nie przykleiło. Dodatkowo krem orzechowo- czekoladowy mocno się klei i pracę z całym ciastem nie uważam za prostą. Tylko ostrzegam, żebyście to wiedzieli i zadecydowali, czy chcecie spróbować ;) Uważam, że warto, bo ciasto jest pyszne.

Składniki na formę keksową o długości 25cm:

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 50 g masła
  • 120 g puree z dyni Hokkaido przepis tutaj: "Puree z dyni"

Nadzienie:

  • 200 g kremu orzechowo- czekoladowego typu Nutella

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie roztopić masło. Odstawić na bok.
  3. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól, jajko, puree z dyni, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. (Można wyrobić je robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Odstawić na bok.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć krem orzechowo- czekoladowy do rondelka i mieszając, lekko podgrzać, aż zrobi się bardziej płynny.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Zagnieść krótko i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm.

2

3

  1. Ciasto posmarować kremem orzechowo- czekoladowym.

4

  1. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).

5

  1. Paski ułożyć jeden na drugim. (Proszę postarać się nie rozciągać ciasta. Można wsunąć rękę pod ciasto lub użyć szerokiej, drewnianej łopatki).

6

  1. Następnie pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).

7

  1. Kawałki wkładać do formy bokiem.

8

9

  1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

10

  1. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić na ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Ciasto dyniowe z nutellą do odrywania Ciasto dyniowe z nutellą do odrywania Ciasto dyniowe z nutellą do odrywania
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    al · 3 lat temu
    Nietuzinkowe ciasto, dla prawdziwych smakoszy i koneserów:)))