Keto brownies

17 Komentarzy
Keto brownies

Wilgotne, mocno czekoladowe, zdrowe brownie zgodne z dietą niskowęglowodanową, ketogeniczną i bezglutenową. Brownie zawiera czekoladę z dużą zawartością kakao (co najmniej 85%), zamiast mąki dodana jest mała ilość zmielonych migdałów lub orzechów, a zamiast cukru erytrytol.

Oczywiście może być również ksylitol lub zwykły cukier puder (jeśli ciasto nie musi być zgodne z dietą ketogeniczną. Dodaję wtedy 100 g cukru). Używam czekolady o 85% zawartości kakao i ciasto jest mało słodkie, lekko wytrawne w smaku, ale bardzo smaczne.

Składniki na ok. 16 sztuk:

  • 150 g czekolady (85% kakao)
  • 75 g musu migdałowego lub gładkiego masła orzechowego bez dodatku cukru (100% orzechów), temperatura pokojowa
  • 110 g masła
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g erytrytolu, zmielonego na puder (polecam dodać trochę więcej ok. 130g)
  • 60 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych), ze skórką lub bez

Sposób przygotowania:

  1. Formę kwadratową o boku dna 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej.
  3. W miseczce wymieszać zmielone migdały i zmielony erytrytol.
  4. Do lekko ciepłej masy czekoladowej wmiksować mus migdałowy, a następnie w odstępach po jednym jajku. (Po dodaniu drugiego jajka masa może wyglądać na zwarzoną, ale po wmiksowaniu trzeciego będzie już gładka. Proszę nie przejmować się konsystencją).
  5. Dodać migdały z erytrytolem i zmiksować do połączenia.
  6. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Wierzch ciasta powinien być ścięty. Nie sprawdzać patyczkiem. Środek będzie wilgotny).
  8. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na chwilę w formie na kratce kuchennej do lekkiego ostygnięcia. Następnie wyciągnąć z formy, chwytając za wystający papier do pieczenia. Można kroić lekko ciepłe lub pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Ketogenen Backen, für eine abwechslungsreiche Ernährung bei der Keto Diät". Gourmet Masters.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Keto brownies Keto brownies
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 5 miesięcy temu
    Przepyszne! Wszystkim bardzo smakowało :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 miesięcy temu
    Zrobiłam, pychota:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 10 miesięcy temu
    Czy skoro mus migdałowy można zastąpić masłem orzechowym, to można również użyć pasty migdałowej? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      A co rozumiesz przez pojęcie pasta? Wydaje mi się, że mówimy o tym samym, czyli 100% zmielonych migdałów na masło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolina · 11 miesięcy temu
    jakiej wielkości blaszki użyć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Robiłam już 3 razy… idealne…Szczegolnie podawane na ciepło z lodami owocowymi własnego wyrobu!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 3 lat temu
    W piecu wyciekło mi masło. Co zrobić.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Belzebub666 · 1 lat temu
      Mikserem mieszaj mase energicznie do uzyskania jednolitej masy!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Czy jeśli jajka maja rozmiar L , to dać 2?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara · 3 lat temu
    zastanawiam sie czy zmielone migdały mogę zastąpić mąką kokosową
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Mąka kokosowa wciąga więcej płynów. Może wyjść za suche.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 3 lat temu
      Czy może być mąka migdałowa?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 3 lat temu
        Tak, jeśli przez mąkę migdałową rozumiemy zmielone blanszowane migdały (to tak podałam w składnikach). Nie powinna to być jednak mąka odtłuszczona lub częściowo odtłuszczona.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joge · 2 lat temu
      Ja zastąpiłam mąką migdałowa.