Lekkie ciasto na biszkopcie o smaku waniliowo- malinowym z chrupiącą warstwą czekoladową z pokruszonych sucharków i kremu orzechowo- czekoladowego, z warstwą sernikową pośrodku i galaretką malinową z musem malinowym na wierzchu. Lekkie, smaczne i orzeźwiające ciacho.
Ciasto można upiec również w wersji bezglutenowej, piekąc biszkopt bezglutenowy np. kukurydziany (zobacz uwagę pod przepisem).
Dno formy kwadratowej o boku 24 cm (polecam z odpinanym brzegiem) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować biszkopt: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z solą i przesiać. Odstawić na bok.
Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut na jasną, kremową masę. Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę i roztopione masło.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. Biszkopt wyciągnąć z piekarnika i razem z formą wystudzić na kratce kuchennej.
Przygotować poncz: Sok z cytryny wymieszać z chłodną wodą. Chłodny biszkopt nasączyć ponczem.
Przygotować chrupkę: Sucharki przełożyć do woreczka do mrożenia i wałkiem potłuc na małe kawałki (lub zmiksować w malakserze, ale powinny zostać małe kawałki). Krem orzechowo- czekoladowy lekko podgrzać, aby zrobił się rzadszy. Wymieszać z pokruszonymi sucharkami.
Chrupkę rozłożyć na biszkopcie i delikatnie rozsmarować tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotować masę serową: Żelatynę przełożyć do garnka, dodać 5 łyżek zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia na 5- 10 minut.
W międzyczasie do miski przełożyć twaróg i serek mascarpone. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Zmiksować chwilę (ok. 30- 60 sekund) na wysokich obrotach.
Osobno ubić śmietanę na sztywno. Odstawić na bok.
Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw 3 łyżki masy serowej, a następnie połączyć z resztą. Następnie wmieszać delikatnie ubitą śmietanę.
Masę serową wyłożyć na chrupkę. (Należy rozłożyć masę tak, aby dotykała brzegów formy. W ten sposób nie będzie przerwy między formą, a ciastem i będzie można spokojnie wylać później płynną galaretkę). Ciasto wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, aby masa stężała.
Przygotować warstwę malinową: Zamrożone maliny przełożyć do rondelka i podgrzewać na średniej mocy palnika, mieszając, aż się rozmrożoną. Następnie ściągnąć z pieca, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Dwa opakowania galaretki rozpuścić łącznie w 500 ml wrzątku. Następnie wmieszać przetarty mus malinowy. Pozostawić do ostygnięcia.
Chłodną galaretkę wylać na warstwę serową. Wstawić do lodówki, aby stężała (na co najmniej 3 godziny).
Uwaga:
Jeśli chcesz upiec ciasto w wersji bezglutenowej to proponuję zrobić biszkopt z tego przepisu: "Biszkopt na mące kukurydzianej", używając składników: 3 jajka (rozmiar M), 100g cukru, 60 g mąki kukurydzianej i 50 g skrobi.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
1 miesięcy temu
czy zamiast serka z wiaderka można dać mascarspone?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 miesięcy temu
Można, ale moim zdaniem będzie smaczniejsze na serze z wiaderka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
1 lat temu
Witam,Czy zamiast warstwy malinowej można można wylać galaretkę z owocami?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
tak, można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
3 lat temu
Witam,zrobiłam chrypkę z nutellą i sucharkami miało być do torta na sobotę ale musiałam imprezkę przełożyć na za tydzień. Chrypka mi wytrzyma w lodówce w szczelnym pojemniku? cze się już nie będzie nadawać..? Czy można zamrozić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak, ale potem musisz ją ogrzać, aby dało się rozłożyć na biszkopcie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga ·
4 lat temu
Witam mam problem z biszkoptem nie chce mi urosnąć jest płaski co robię źle
Ciasto super. Ale w kremie zostały mi grudki żelatyny, co zrobiłam źle?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Należy dobrze rozpuścić żelatynę, ale uważając, żeby jej nie zagotować. Następnie szybko mieszając, najlepiej trzepaczką, dodać najpierw trochę kremu i wymieszać dokładnie, potem dopiero dalej mieszajać dodać resztę kremu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Danuta ·
4 lat temu
Czy można zrobić dzień wcześniej i chrupka będzie nadal chrupiąca?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
4 lat temu
Witam. A można zrobić spód z biszkoptów? 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Można, tylko ja bym je nasączyła.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
4 lat temu
Czy można sucharki zastąpić herbatnikami??/
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Możesz. Możesz nawet dać bułkę tartą ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Dzien dobry, czy tortownica 25 cm bedzie dobra na ta ilosc skladnikow!? Chcialabym zrobic ciasto w formie tortu. Dziękuję z gory za pomoc.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Należy zmniejszyć ilość składników. Przemnóż je przez współczynnik 0,85. Co do jajek to użyłabym 3 małe lub 2 duże.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
5 lat temu
Bardzo pyszne ciasto. Świetne połączenie smaków. Jadłam kiedyś podobne, w smaku niemal identczne, z tą różnicą że bez biszkoptu (spodem ciasta była chrupka z kremu i sucharków). Następnym razem spróbuję zrobić wersję bez biszkoptu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
·
5 lat temu
Ciasto ładnie się prezentuje i bardzo dobrze smakuje. Ciekawy pomysł z tą chrupką czekoladową. Zrobiłam jako tort imieninowy. :-)Dziękuję za kolejny interesujący przepis i serdecznie pozdrawiam. :)PS. Czy jest szansa na jakiś przepis na stronie na tort w stylu drip cake?