Ciasto serowo- malinowe z nutellą i sucharkami

21 Komentarzy
Ciasto serowo- malinowe z nutellą i sucharkami

Lekkie ciasto na biszkopcie o smaku waniliowo- malinowym z chrupiącą warstwą czekoladową z pokruszonych sucharków i kremu orzechowo- czekoladowego, z warstwą sernikową pośrodku i galaretką malinową z musem malinowym na wierzchu. Lekkie, smaczne i orzeźwiające ciacho.

Ciasto można upiec również w wersji bezglutenowej, piekąc biszkopt bezglutenowy np. kukurydziany (zobacz uwagę pod przepisem).

Składniki (na formę kwadratową o boku 24 cm):

Biszkopt:

  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 15 g masła

Poncz:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki wody

Chrupka:

  • 300 g kremu orzechowo- czekoladowego np. nutella
  • 60 g sucharków

Masa serowa:

  • 500 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 250 g serka mascarpone
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej

Warstwa malinowa:

  • 400- 450 g malin mrożonych
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy kwadratowej o boku 24 cm (polecam z odpinanym brzegiem) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować biszkopt: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąkę wymieszać z solą i przesiać. Odstawić na bok.
  4. Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut na jasną, kremową masę. Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę i roztopione masło.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. Biszkopt wyciągnąć z piekarnika i razem z formą wystudzić na kratce kuchennej.
  6. Przygotować poncz: Sok z cytryny wymieszać z chłodną wodą. Chłodny biszkopt nasączyć ponczem.
  7. Przygotować chrupkę: Sucharki przełożyć do woreczka do mrożenia i wałkiem potłuc na małe kawałki (lub zmiksować w malakserze, ale powinny zostać małe kawałki). Krem orzechowo- czekoladowy lekko podgrzać, aby zrobił się rzadszy. Wymieszać z pokruszonymi sucharkami.
  8. Chrupkę rozłożyć na biszkopcie i delikatnie rozsmarować tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  9. Przygotować masę serową: Żelatynę przełożyć do garnka, dodać 5 łyżek zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia na 5- 10 minut.
  10. W międzyczasie do miski przełożyć twaróg i serek mascarpone. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Zmiksować chwilę (ok. 30- 60 sekund) na wysokich obrotach.
  11. Osobno ubić śmietanę na sztywno. Odstawić na bok.
  12. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw 3 łyżki masy serowej, a następnie połączyć z resztą. Następnie wmieszać delikatnie ubitą śmietanę.
  13. Masę serową wyłożyć na chrupkę. (Należy rozłożyć masę tak, aby dotykała brzegów formy. W ten sposób nie będzie przerwy między formą, a ciastem i będzie można spokojnie wylać później płynną galaretkę). Ciasto wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, aby masa stężała.
  14. Przygotować warstwę malinową: Zamrożone maliny przełożyć do rondelka i podgrzewać na średniej mocy palnika, mieszając, aż się rozmrożoną. Następnie ściągnąć z pieca, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  15. Dwa opakowania galaretki rozpuścić łącznie w 500 ml wrzątku. Następnie wmieszać przetarty mus malinowy. Pozostawić do ostygnięcia.
  16. Chłodną galaretkę wylać na warstwę serową. Wstawić do lodówki, aby stężała (na co najmniej 3 godziny).

Uwaga:

  • Jeśli chcesz upiec ciasto w wersji bezglutenowej to proponuję zrobić biszkopt z tego przepisu: "Biszkopt na mące kukurydzianej", używając składników: 3 jajka (rozmiar M), 100g cukru, 60 g mąki kukurydzianej i 50 g skrobi.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto serowo- malinowe z nutellą i sucharkami Ciasto serowo- malinowe z nutellą i sucharkami Ciasto serowo- malinowe z nutellą i sucharkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 miesięcy temu
    Witam,Czy zamiast warstwy malinowej można można wylać galaretkę z owocami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 2 lat temu
    Witam,zrobiłam chrypkę z nutellą i sucharkami miało być do torta na sobotę ale musiałam imprezkę przełożyć na za tydzień. Chrypka mi wytrzyma w lodówce w szczelnym pojemniku? cze się już nie będzie nadawać..? Czy można zamrozić? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak, ale potem musisz ją ogrzać, aby dało się rozłożyć na biszkopcie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 3 lat temu
    Witam mam problem z biszkoptem nie chce mi urosnąć jest płaski co robię źle
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Ciasto super. Ale w kremie zostały mi grudki żelatyny, co zrobiłam źle?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Należy dobrze rozpuścić żelatynę, ale uważając, żeby jej nie zagotować. Następnie szybko mieszając, najlepiej trzepaczką, dodać najpierw trochę kremu i wymieszać dokładnie, potem dopiero dalej mieszajać dodać resztę kremu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 4 lat temu
    Czy można zrobić dzień wcześniej i chrupka będzie nadal chrupiąca?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Witam. A można zrobić spód z biszkoptów? 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 4 lat temu
    Czy można sucharki zastąpić herbatnikami??/
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Możesz. Możesz nawet dać bułkę tartą ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Dzien dobry, czy tortownica 25 cm bedzie dobra na ta ilosc skladnikow!? Chcialabym zrobic ciasto w formie tortu. Dziękuję z gory za pomoc.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Należy zmniejszyć ilość składników. Przemnóż je przez współczynnik 0,85. Co do jajek to użyłabym 3 małe lub 2 duże.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 4 lat temu
    Bardzo pyszne ciasto. Świetne połączenie smaków. Jadłam kiedyś podobne, w smaku niemal identczne, z tą różnicą że bez biszkoptu (spodem ciasta była chrupka z kremu i sucharków). Następnym razem spróbuję zrobić wersję bez biszkoptu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    · 4 lat temu
    Ciasto ładnie się prezentuje i bardzo dobrze smakuje. Ciekawy pomysł z tą chrupką czekoladową. Zrobiłam jako tort imieninowy. :-)Dziękuję za kolejny interesujący przepis i serdecznie pozdrawiam. :)PS. Czy jest szansa na jakiś przepis na stronie na tort w stylu drip cake?