Murzynek z powidłami

41 Komentarzy
Murzynek z powidłami

Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem powideł śliwkowych i polewą czekoladową. Murzynek jest łatwy i szybki do przygotowania. To proste i niedrogie ciasto do kawy. Długo utrzymuje świeżość.

Składniki na keksówkę o długości 30cm:

Ciasto:

  • 125 g masła
  • 200 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 70 g kakao
  • 3 jajka, temperatura pokojowa
  • 160 g powideł śliwkowych
  • 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g mąki pszennej

Polewa czekoladowa:

  • 50 g masła
  • 25 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Do garnka wsypać cukier, dodać masło, mleko i kakao. Podgrzewać mieszając (polecam trzepaczką), aż masło się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. W miseczce wymieszać mąkę z sodą.
  5. Do ostudzonej masy dodać żółtka i powidła. Wymieszać trzepaczką do połączenia się składników. Następnie dodać mąkę z sodą. Wymieszać trzepaczką krótko, tylko do połączenia.
  6. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  7. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

2

  1. Przygotować polewę czekoladową: Cukier puder przesiać, żeby był gładki. Masło roztopić w rondelku. Rondelek ściągnąć z pieca. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).
  2. Od razu polewę wylać na ciasto.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Murzynek z powidłami Murzynek z powidłami Murzynek z powidłami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacek · 9 miesięcy temu
    Super przepis - zawsze wychodzi łatwo i przyjemnie. Dodaje ciut więcej powideł i mniej ciut mniej kakao - trochę dla mnie za mocno czekoladowe. Ale dzieciaki wolą ten przepis ;)  
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jago · 1 lat temu
    coś czuję że będę piekła!!!! mam ochotę przekroic i przełożyć kremem budyniowym a do polewy może dodać rumu 🤔 hmm... jak myślisz? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nikola Warszawa · 1 lat temu
    Wyszło bardzo dobre.Puszyste i mokre.Zrobiłam z dwóch blach.Dodałam jeszcze kawałki czekolady do środka. Pychaaa :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolka · 1 lat temu
    Wyszedł idealnie ja tylko nie polewam bo dla mnie już dość słodki ale tak wyrósł pięknie 😘tylko małe pytanie czy kakao musi być tak dużo czyli 70 gram?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Myślę, że jeśli chcesz mniej kakaowy to zmniejszając ilość kakao można o tyle zwiększyć ilość mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joana · 1 lat temu
    Murzynek prosty w przygotowaniu  i przepyszny. Smak dzieciństwa... uwielbiam 😋😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dana · 1 lat temu
    Wszystko ładnie pięknie tylko dlaczego jest zakalec. Piekłam 55 min i nie otwierał wcześniej piekarnika:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 2 lat temu
    dobre ale następnym razem dodałabym więcej cukru 🤣. powidła dają fajną wilgotność ciasta ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Bardzo dobre ciasto, piekłam zgodnie z przepisem i wyszło super. Nie trzeba dłużej piec. Wyszedł wilgotny i puszysty !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Niestety ciasto w ogóle nie jest wilgotne :(. Piekłam tyle ile podano w przepisie. Co zrobić żeby było wilgotniejsze?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Xxx · 3 lat temu
    Robię już któryś raz. Super. Ja piecze mniej niż 50 min więc to tak na prawdę zależy od piekarnika
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julita · 3 lat temu
    Właśnie upiekłam fajny przepis ale trzeba wydłużyć czas pieczenia o 10 min
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marzena · 3 lat temu
      Czy można dać dżem z powideł??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 3 lat temu
    Jak przechowywać takie ciasto po upieczeniu żeby przez dłuższy czas było tak mieciutkie i świeże?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Ja trzymam pod kloszem do ciasta lub w woreczku foliowym, tylko uwaga, bo polewa jest klejąca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kam · 3 lat temu
    Murzynek wyszedł wyśmienity, rozszedł się jak świeże bułeczki. Jednak prawie w ogóle nie było czuć powideł, mimo że dodałam więcej niż było w przepisie, ale to może dlatego że sa domowej roboty i mają trochę inną gęstość i posmak.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Powidła nie są wyczuwalne, ja też ich nie czuję ;) One wpływają na wilgotność ciasta i na całościowy smak ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elia · 3 lat temu
    Czy można to ciasto zamrozić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 3 lat temu
    Jejku, nie mam sody, czy można zastąpić ją proszkiem do pieczenia? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 3 lat temu
    Dobre 20 min dłużej trzeba trzymać żeby się uciekł. W ciągu 2 dni robiłam dwa razy i za każdym razem po 50min to potyczek był cały usmarowany ciastem.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 3 lat temu
      U mnie to samo. 20 minut dłużej się piekł
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Murzynek z tego przepisu jest przepyszny. Pięknie mi wyrósl, polewa bardzo dobra. Mąż zajadał😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Ciasto czeka w świątecznej liście do zrobinia🙂 Ale mam pytanie. Czy do tego przepisu można dodać dodatkowy składnik tzn. przyprawa do piernika? Jeżeli tak to ile? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 3 lat temu
    A mi taki murzynek wyszedł, ciekawa jestem jak smakuje 😉😉😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Dzień dobry.Piekłam już dwa razy z tego przepisu i polecam z całego serca. Ciasto puszyste i wilgotne- pyszne! Dodam jeszcze, że jak to ja, ułatwiłam sobie. Miksuję wszystkie składniki naraz w Thermomixie i piekę w dwóch małych keksówkach. Dziękuję za przepis :)