Szarlotka na bezglutenowym cieście, z pyszną warstwą prażonych jabłek z cynamonem, piankową warstwą bezową i chrupiącą kruszonką na górze. Moja 11-letnia córcia piecze ją sama, z pomocą drugiej 5- cio letniej córci i tylko pod moim okiem ;). Polecam bezglutenowcom, bo jest mega smaczna. Zjadamy naraz połowę, jeszcze lekko ciepłą.
Składniki na tortownicę 26cm:
Ciasto kruche:
6 g zmielonego siemienia lnianego
30 ml wrzątku
100 g mąki ryżowej
100 g mąki jaglanej
30 g mąki gryczanej
100 g masła, zimnego
1 jajko (rozmiar M), zimne
1,5 łyżki cukru
Nadzienie:
1,5 kg jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Beza:
3 białka
150 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto kruche: Siemię lniane przełożyć do filiżanki i zalać 30ml wrzątku. Przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 5 minut. Następnie ściągnąć talerzyk i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Do miski wsypać mąki, dodać cukier, jajko, pokrojone na małe kawałki zimne masło i namoczone siemię lniane. Zagnieść na jednolitą masę.
Ciasto podzielić na dwie części: ⅓ i ⅔. Z każdej części uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i każdą zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć. (Mogą zostać kawałki, ale sok jabłkowy musi odparować). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
Mniejszą część ciasta (⅓ ciasta) przełożyć z lodówki do zamrażarki. Większą część ciasta (⅔ ciasta) wyciągnąć z lodówki i wylepić dno przygotowanej formy.
Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się zarumieni. Ciasto wyciągnąć z piekarnika.
Przygotować bezę: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać skrobię i zmiksować chwilę do połączenia.
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Zaraz po upieczeniu pozostawić w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła.