Walentynkowe brownie, brownie na Dzień Matki i wszystkie inne okazje, w których chcemy wyrazić naszą miłość. Klasyczne brownie pokryte kremem z bitej śmietany i malin, ozdobione kruchymi ciasteczkami w kształcie serca. Ciasteczka pokryte są lukrem z malin i cukru pudru. To maliny nadają mu pięknego, czerwonego koloru. Nie ma tutaj żadnych sztucznych barwników.
Składniki na ok. 16 sztuk:
Ciasteczka kakaowo- orzechowe (ok. 25- 30 sztuk):
100 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
80 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: 40g skrobi ziemniaczanej i 40g mąki kukurydzianej)
Przygotować ciasteczka kakaowo- orzechowe: Do miski przełożyć zmielone orzechy, mąkę, kakao, jajko, sól, cukier puder i pokrojone na małe kawałeczki masło. Zagnieść ręką na jednolitą masę. (Masa będzie bardzo miękka, nie jak klasyczne ciasto kruche).
Miękką masę ciasta ułożyć na środku papieru do pieczenia. Przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość ok. 5mm. Tak rozwałkowane ciasto razem z papierami ułożyć na desce i wstawić do zamrażarki na ok. 30- 50 minut. (Ciasto powinno stwardnieć na tyle, aby dało się wykrawać foremką kształty, ale nie powinno być za mocno twarde, bo będzie się łamać).
Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki i ściągnąć górny papier do pieczenia. Foremką w kształcie serca wykrawać ciasteczka. Ciasteczka przekładać, podważając je od spodu nożem, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Resztki ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować między papierami i wstawić ponownie do zamrażarki na czas pieczenia pierwszej blachy.
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, przez ok. 13 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ciasteczka pozostawić na chwilę na blasze, aby lekko ostygły. (Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie). Następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować brownie według przepisu "Brownie" (lub bezglutenowe "Brownie bezglutenowe"). Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W międzyczasie, gdy ciasto stygnie, udekorować ciasteczka. W tym celu przygotować lukier: Maliny przełożyć do miski i zmiksować blenderem.
Następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Przesiany cukier puder wymieszać z taką ilością musu malinowego, aby lukier miał odpowiednią konsystencję. (Nie powinien być za rzadki, aby podczas dekorowania nie rozlewał się. Jeśli jest za gęsty, dodać jeszcze troszeczkę musu, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. Na ok. 2 łyżki musu wychodzi trochę ponad 100 g cukru pudru).
Lukier przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub małego woreczka do mrożenia i odciąć jeden róg, robiąc małą dziurkę. Lukrem ozdobić ciasteczka. Pozostawić, aby lukier zastygł.
Przygotować krem malinowy: Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan-fix (jeśli go używamy), dodając na końcu miksowania cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszać do malin.
Krem malinowy wyłożyć na chłodne brownie.
Ciasto pokroić na kawałki. Na każdym kawałki położyć lub wbić w ciasto ciasteczko.
Uwaga:
*Maliny mrożone należy wcześniej rozmrozić (osobno do kremu i lukru).
Dzień dobry,czy można zrobić dzień wcześniej czy lepiej tego samogeo dnia (lub może same Ciasteczka kakaowo- orzechowe disiaj a jutro resztę)Pozdrawiam Ewa Zakrzewska
Ciasateczka można upiec i polukrować spokojnie dzień lub więcej wcześniej. Brownie też można upiec dzień wcześniej, ale śmietanę z malinami to w dzień podania najlepiej by było :)