Brownie bezglutenowe

39 Komentarzy
Brownie bezglutenowe

Mocno czekoladowe, wilgotne, przepyszne brownie bez glutenu. Piekłam je na mące gryczanej i to był strzał w dziesiątkę. Ciasto ma wspaniałą konsystencję, a smak gryki nie jest ani trochę wyczuwalny. Nikt nie domyśli się nawet, że jest bezglutenowe. Innym razem użyłam mąki jaglanej i też było pyszne. Myślę, że inne mąki bezglutenowe też się tutaj sprawdzą. Napiszcie, jak przetestujecie przepis na innych rodzajach mąk.

https://www.youtube.com/watch?v=dhotoEy8pI4

Składniki:

  • 300 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 30 g kakao
  • 100 g mąki gryczanej lub jaglanej

Sposób przygotowania:

  1. Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z kakao.
  3. Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wmieszać szpatułką mąkę z kakao.
  4. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku dna ok. 21 cm*, wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na blacie na 30 minut.
  6. Następnie wyciągnąć ciasto z formy, chwytając za papier do pieczenia. Można kroić lekko ciepłe lub pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

*Moja forma ma wymiary 24x 24cm. Jest to wymiar mierzony u góry, a spód formy ma wymiary 21x 21cm.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Brownie bezglutenowe Brownie bezglutenowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 miesięcy temu
    Z mąką jaglaną. Wyszło super☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julita · 7 miesięcy temu
    Ciasto jest przepyszne. Robiłam pierwszy raz na Wielkanoc i rodzina ciągle się o nie upomina. Szybko się robi i jeszcze szybciej zjada 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 7 miesięcy temu
    Mam takie pytanie, czy to brownie lepiej smakuje w dzień w którym je upieczemy czy lepiej żeby postało do kolejnego dnia? Pierwszy raz piekę coś bezglutenowego i nie mam pojęcia jak takie ciasto zachowuje się kolejnego dnia, czy nie jest już np. Bardzo suche... 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Najlepsze będzie w dzień przygotowania. Na drugi i trzeci dzień też jest super. Nie będzie suche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Czy można zastąpić cukier ksylitolem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Dzień dobry, Czy cukier można zastąpić daktylami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Jest pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Czy można zastosować ten sam przepis analogicznie do ciasta blondie, zamieniając tylko czekoladę czarną na białą? Chciałabym, żeby jasne ciasto też wyszło gliniaste.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tego nie wiem, nie testowałam. Czekolada biała jest jednak inna niż gorzka i jeszcze kakao też trzeba by było zastąpić np. skrobią.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 3 lat temu
    Ulubione brownies z mąką gryczaną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Nie udało mi się kupić czekolady gorzkiej bezglutenowej, a ciasto musi być całkiem wolne od glutenu. Czy można ją zastąpić suchym kakao dodając więcej masła? Jeśli tak to proszę o proporcje.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Niestety nie. Nie musi być czekolada z napisem, że bezglutenowa. Wystarczy zwykła, która nie ma w składzie glutenu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 3 lat temu
    Czy ciasto można zamrozić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa zakrzewska · 4 lat temu
    czy można użyć zwykłej maki i jaki typ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria Marczak · 4 lat temu
    Czy mąka kukurydziana się sprawdzi?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Myślę, że tak. Wychodzi na tych co podałam, a moja siostra zrobiła również na samej ryżowej i wyszło fajne, więc podejrzewam, że kukurydzianą można dodać bez obaw. Proszę o opinię jak zrobisz ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 4 lat temu
    A czy można zamiast masła dać olej kokosowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edy · 4 lat temu
    Wyszło super. Dodałam 2/3 mąki ryżowej i 1/3 mąki ziemniaczanej. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    laura · 4 lat temu
    mam pytanie a ile to wszystko trwa :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Matylda · 5 lat temu
    Czy można użyć masła bez laktozy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Nie stosuję produktów bez laktozy, ale wydaje mi się, że takie masło powinno być tak samo dobre w wypiekach jak zwykłe (wm)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Klaudia · 5 lat temu
      Ja zrobiłam w ten weekend na maśle bez laktozy i wyszło super! :)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Iza.K. · 1 lat temu
        Ja używam masła klarowanego, bo ono jest pozbawione laktozy :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysztof · 5 lat temu
    Dzień dobry! Nie mogę znaleźć w sklepie mąki z przepisu. Da radę z orkiszową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 5 lat temu
    A kiedy i do czego dodajemy mąkę ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 6 lat temu
    Czy maslo klarowane sprawdzi sie w tym przepisie? I czym mozna zastapic jajka jesli w ogole czyms sie da ??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Nie używam masła klarowanego do wypieków, ale myślę, że wychodzi tak samo jak ze zwykłym masłem. Nie widzę tutaj zastępnika dla jajek.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 5 lat temu
      Jajka można zastąpić aquafabą :) polecam, już próbowałam :)