
Mocno czekoladowe, wilgotne, przepyszne brownie bez glutenu. Piekłam je na mące gryczanej i to był strzał w dziesiątkę. Ciasto ma wspaniałą konsystencję, a smak gryki nie jest ani trochę wyczuwalny. Nikt nie domyśli się nawet, że jest bezglutenowe. Innym razem użyłam mąki jaglanej i też było pyszne. Myślę, że inne mąki bezglutenowe też się tutaj sprawdzą. Napiszcie, jak przetestujecie przepis na innych rodzajach mąk.
https://www.youtube.com/watch?v=dhotoEy8pI4
Składniki:
- 300 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 30 g kakao
- 100 g mąki gryczanej lub jaglanej
Sposób przygotowania:
- Czekolady połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
- Mąkę wymieszać z kakao.
- Jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty na średnie i wlewać stopniowo roztopioną czekoladę z masłem. (Czekolada z masłem może być lekko ciepła). Następnie wmieszać szpatułką mąkę z kakao.
- Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku dna ok. 21 cm*, wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał poza formę.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być upieczony, a środek wilgotny). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na blacie na 30 minut.
- Następnie wyciągnąć ciasto z formy, chwytając za papier do pieczenia. Można kroić lekko ciepłe lub pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
*Moja forma ma wymiary 24x 24cm. Jest to wymiar mierzony u góry, a spód formy ma wymiary 21x 21cm.
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
|
Ilość porcji: |
ok. 16 |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni |
