Kremowy, pieczony sernik z polewą czekoladową i czekoladowym kremem ganache, udekorowany ulubionymi czekoladkami. Rozkosz dla oczu i podniebienia szczególnie dzieci (choć nie tylko ;)). Taki sernik wygląda elegancko i spokojnie może zastąpić tort urodzinowy, jeśli nie jest się zwolennikiem kremów i mas do tortów.
125 g masła (lub margaryny), pokrojonego na kawałki
60 g cukru
200 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej użyć taką samą ilość uniwersalnej mąki bezglutenowej)
1 jajko (rozmiar M)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
750 g twarogu z wiaderka lub quarku
250 g serka mascarpone
140 g cukru
4 jajka (rozmiar M)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
Polewa czekoladowa:
40 g masła
100 g czekolady gorzkiej
30 ml płynnej słodkiej śmietany 30- 36%
Ganache:
100 g czekolady gorzkiej
200 g płynnej słodkiej śmietany 30- 36%
Do dekoracji:
wybrane czekoladki
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Z podanym składników zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotować masę serową. Najpierw odlać wodę z mascarpone i twarogu. Mascarpone, twaróg, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Przygotować ganache. Czekoladę posiekać i przełożyć do miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać 1 minutę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Przygotować polewę. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do metalowej miski, dodać masło i śmietanę. Całość roztopić w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa.
Lekko ciepłą polewę wylać na wierzch sernika. Sernik wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.
Gdy polewa zgęstnieje, ubić ganache do momentu zgęstnienia masy. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i udekorować brzeg sernika. (Użyłam dużej tylki w kształcie zamkniętej gwiazdki).
Sernik udekorować wybranymi słodkościami.
Sernik przechowywać w lodówce.
Uwagi:
Tłuszcz i jajko do przygotowania ciasta kruchego powinny być prosto z lodówki.
Składniki na masę serową powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.
W wersji bezglutenowej należy wybrać bezglutenowy proszek do pieczenia, bezglutenowy budyń i bezglutenowe czekoladki.