Bezglutenowy tort urodzinowy dla dziecka. Może to być tort urodzinowy zarówno dla dziewczynki, jak i dla chłopca. Motyw morza jest neutralny, a o kolorze napisu i muszelek może zadecydować solenizant.
Tort składa się z gryczano- orzechowego ciasta, przełożonego masą truflową z malinami. Oczywiście, jeśli nie potrzebujecie tortu bezglutenowego, możecie upiec biszkopt lub inne ciasto ucierane.
Tort posmarowany jest masą maślaną i udekorowany elementami z masy cukrowej. Jest stabilny i trwały. (Połowę tortu zamroziłam i po rozmrożeniu był jak świeży).
Składniki:
Ciasto ucierane:
6 jajek (rozmiar M)
250 g masła
200 g cukru
250 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
250 g mąki gryczanej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa truflowa:
200 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
400 g słodkiej śmietany 30- 36%
100 g masła
ok. 200 g świeżych malin (opcjonalnie)
Masa maślana:
4 jajka
8 łyżek cukru
400 g masła
Poncz:
ok. 170 ml zaparzonej, czarnej herbaty
Dodatkowo:
ok. 200 g masy cukrowej
barwniki spożywcze (u mnie: niebieski, różowy, fioletowy, zielony w żelu oraz srebrny w proszku)
białe perełki cukrowe
wykałaczki
muszelki morskie
Sposób przygotowania:
Przygotować cukrowe muszelki do dekoracji. Muszelki dobrze wymyć i osuszyć. Oderwać kawałek masy cukrowej, obsypać ją delikatnie cukrem pudrem i wcisnąć z nią muszelkę, wciskając zewnętrzną stronę. Wyciągnąć z masy muszelkę. W ten sposób przygotować 3- 4 formy z różnych wielkości muszelek. Pozostawić co najmniej na dobę, aby masa dobrze stwardniała.
Następnie w przygotowaną formę włożyć kawałek masy cukrowej, oprószony cukrem pudrem i dobrze ugnieść. Wyciągnąć z formy i odciąć nożykiem niepotrzebną część masy. (Masę można najpierw zabarwić wybranym barwnikiem spożywczym lub zrobić białe muszelki, a następnie pomalować je barwnikiem, przy użyciu pędzelka i rozrzedzając barwnik w odrobinie wody).
Chcąc przygotować cukrowe muszelki bez użycia prawdziwych muszelek, należy z zabarwionej masy cukrowej uformować długi stożek. Zawinąć go na wykałaczkę, zaczynając od cienkiego końca. Następnie wyciągnąć wykałaczkę.
Przygotować masę truflową. Czekolady posiekać. Masło pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i masło. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, można ją krótko zmiksować blenderem). Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić na kilka godzin lub noc do lodówki.
Przygotować ciasto. Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i 100 g cukru na jasną, kremową masę. Osobno ubić białka ze 100 g cukru na sztywno. (Cukier wsypać od razu do białek).
W miseczce wymieszać zmielone migdały z mąką gryczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do utartego masła z żółtkami i wymieszać do połączenia. (Można zmiksować robotem kuchennym na niskich obrotach, aż składniki się połączą). Następnie wmieszać delikatnie szpatułką ubite białka.
Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto podzielić na pół i wyłożyć do tortownic.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Upieczone ciasta wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie ściąć górę ciast nożem, wyrównując ich powierzchnię lub jeśli ciasta są równe ściąć tylko delikatnie przypieczoną skórkę z góry. Przeciąć oba ciasta na pół tak, aby otrzymać łącznie 4 blaty.
Schłodzoną masę truflową wyciągnąć z lodówki i ubić mikserem do momentu zgęstnienia masy.
Maliny opłukać, osuszyć i przeciąć na pół.
Jeden dolny blat ułożyć na paterze. Nasączyć częścią chłodnej czarnej herbaty. Wyłożyć ⅓ masy truflowej. Na masie truflowej wyłożyć ⅓ malin, wciskając je w masę truflową. Przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć połowę pozostałej masy truflowej, wcisnąć w masę połowę malin. Przykryć trzecim blatem, nasączyć, wyłożyć resztę masy truflowej i wcisnąć resztę malin. Przykryć czwartym blatem i go nasączyć. Tort wstawić do lodówki na czas przygotowania masy maślanej.
Przygotować masę maślaną. Jajka (całe) i cukier ubić mikserem ręcznym w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 8- 10 minut). Następnie miskę/ garnek z masą jajeczną przełożyć do zimnej wody i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo do masła ostudzoną masę jajeczną, miksując do połączenia się składników.
Masę zabarwić niebieskim barwnikiem spożywczym na jasnoniebieski kolor. (Może wyjść lekko zielonkawy kolor, bo masa jest żółtawa, ale właśnie potrzebujemy kolor morski, więc będzie idealnie pasować ;)). Masą posmarować wierzch i mniej więcej połowę boku tortu od góry. Do reszty masy dodać więcej niebieskiego barwnika spożywczego i ciemniejszą masą posmarować dolną połowę boków. (Można masę rozsmarować łopatką lub nożem, robiąc wzór fal). Pozostałą masę maślaną przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki i wycisnąć masę wkoło tortu, robiąc fale. Tort wstawić do lodówki, a w tym czasie zrobić ozdoby.
Tort ozdobić muszelkami z masy cukrowej. Zrobić inne dekoracje według własnego uznania np. jak na zdjęciach.
Tort przechowywać w lodówce.
Uwagi:
Wszystkie składniki na ciasto ucierane powinny mieć temperaturę pokojową.
Pracę można rozłożyć na dwa dni. W jeden dzień przygotować formy na muszelki, masę truflową i blaty. W drugi dzień można przygotować muszelki cukrowe do dekoracji, złożyć tort i go udekorować. Tort można podawać tego samego dnia lub przechować w lodówce do dnia następnego.
Kochana Asiu, dzisiaj upiekłam z połowy masy próbny torcik urodzinowy. Ponieważ jedliśmy zaraz, zrobiłam krem na zewnątrz z bitej śmietany. Ciasto z kremem z trufli jest przepyszne. Nie myślałam, że tak łatwo można zrobić dekoracje.....torcik wszystkim smakował. Dziękuję za super przepis :)