Tort czekoladowo- orzechowy z kremem pomarańczowym

40 Komentarzy
Tort czekoladowo- orzechowy z kremem pomarańczowym

Lekki tort składający się z czekoladowo- orzechowych blatów przełożonych lekkim, piankowym kremem z bitej śmietany i pomarańczy. Pokryty jest czekoladowym ganache i polewą czekoladową. Wspaniały tort zarówno na dziecięce urodziny jak i dla dorosłych. Tort piekłam dla syna i udekorowałam go czekoladkami lubianymi przez dzieci, takimi jak: jajko niespodzianka, paluszki Mikado, Kinder Bueno i orzeszki w czekoladzie. W wersji dla dorosłych można użyć trufli, czy pralinek z alkoholem.

Tort jest bezglutenowy, pomijając część dekoracji. (W wersji bezglutenowej paluszki Mikado i Kinder Bueno odpadają, ale to bezglutenowcy na pewno wiedzą ;)). Jest bardzo smaczny i nieprzesłodzony.

https://www.youtube.com/watch?v=onfssVHdMco

Składniki:

Ciasto czekoladowo- orzechowe (składniki na 3 blaty):

  • 180 g czekolady mlecznej
  • 180 g masła
  • 180 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 3 łyżeczki kakao

Krem pomarańczowy:

  • 250 ml soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy (potrzeba 4 pomarańcze)
  • 50 g cukru
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 6 listków żelatyny)

Ganache:

  • 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej

Polewa czekoladowa:

  • 40 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 12 g masła

Do dekoracji:

  • wybrane czekoladki np. jajko niespodzianka, Kinder Bueno, paluszki Mikado, orzeszki w czekoladzie, kawałki czekolady, pralinki itp.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować pierwszy blat czekoladowo- orzechowy. 60 g czekolady mlecznej połamać na kawałki i razem z 60 g masła roztopić w kąpieli wodnej.
  2. W miseczce wymieszać 60 g zmielonych migdałów (lub orzechów), 1 łyżeczkę kakao, szczyptę soli i 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  3. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  4. Do czekolady z masłem wmieszać trzepaczką jajko. (Czekolada może być lekko ciepła). Następnie wmieszać trzepaczką mieszankę orzechową.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
  7. W ten sam sposób upiec pozostałe dwa blaty.
  8. Przygotować krem pomarańczowy. Wycisnąć sok z pomarańczy i odmierzyć 250 ml. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach soku pomarańczowego. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5 minut. Resztę soku i cukier przełożyć do garnka i zagotować, mieszając. Garnek ściągnąć z pieca, odczekać parę sekund i zalać napęczniałą żelatynę gorącym sokiem. Wymieszać, do rozpuszczenia się żelatyny. Pozostawić do ostygnięcia (można schłodzić w zimnej wodzie, będzie szybciej), a następnie wstawić do lodówki, do czasu, aż sok zacznie tężeć.
  9. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać do tężejącego soku.
  10. Pierwszy blat czekoladowo- orzechowy ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu. Wyłożyć połowę kremu pomarańczowego. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę kremu i przykryć trzecim blatem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby krem stężał.
  11. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać i przełożyć do miseczki. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać 1 minutę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawić na bok lub w chłodne miejsce, aż masa lekko zgęstnieje i będzie można posmarować nią tort.
  12. Tort wyciągnąć z lodówki, gdy krem stężeje i ściągnąć obręcz. Boki i górę tortu posmarować ganache. Tort wstawić do lodówki.
  13. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Chłodną polewę, lekko gęstniejącą wylać na górę tortu, zaczynając od brzegów i szybko ją rozprowadzić. (Jeśli polewa będzie lekko ciepła należy pozostawić ją do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody).
  14. Od razu udekorować tort wybranymi słodkościami.
  15. Tort wstawić do lodówki co najmniej do czasu zgęstnienia polewy.

Uwaga:

  • Blaty pieczone są bez dodatku cukru. Czekolada mleczna jest wystarczająco słodka.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort czekoladowo- orzechowy z kremem pomarańczowym Tort czekoladowo- orzechowy z kremem pomarańczowym Tort czekoladowo- orzechowy z kremem pomarańczowymTort czekoladowo- orzechowy z kremem pomarańczowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 1 lat temu
    Czy można użyć orzechów włoskich?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Możliwe, choć one są bardziej tłuste niż laskowe, czy migdały.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ela · 1 lat temu
        Dziękuję. A mam jeszcze pytanie, czy blaty bardzo wyrastają. Na Twoich zdjęciach widać, że są wysokie, a ja wyciągnęłam niedawno pierwszy i wyszedł bardzo płaski. Użyłam jednak migdałów, a nie orzechów włoskich
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 1 lat temu
          Blaty są niskie. Tort nie jest wysoki 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Czy można zastąpić żelatynę jakimś wegańskim odpowiednikiem? Nie mam jeszcze doświadczenia z agarem i pektyną :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 4 lat temu
    W blatach nie ma rzeczywiście mąki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Chciałabym zrobić ten tort dla 20 osob o ile musze zwiekszyc skladniki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 4 lat temu
    To mój pierwszy samodzielny tort i jestem z niego mega dumna :D . Dziękuję serdecznie za podzielnenie się przepisem oraz instrukcję na yt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabriela · 4 lat temu
    a czy zamiast soku z pomaranczy moge dac sok z malin/truskawek?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      W jakim sensie sok z tych owoców? Taki domowy z dużą ilością cukru? Czy raczej w formie puree?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 4 lat temu
    Czy do tego tortu pasowałaby masa z pomarańczowym kubusiem, czy ewentualnie można dodać do tej masy alkohol?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, będzie pasować, tylko bez alkoholu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Pyszny tort :) udał się pomimo braku tortownicy w domu ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 4 lat temu
    Zrobiłem z małą modyfikacją :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacek · 4 lat temu
    Zrobiłem ganache z białej czekolady czy stężeje ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Do ganachu z białej czekolady powinny być inne proporcje śmietanki do czekolady. Nie 1: 1 jak w przypadku czekolady gorzkiej, ale 1:3, czyli na 100 g śmietanki ok. 300 g czekolady białej. Twój ganache będzie rzadki, ale nie przejmuj się. Po schłodzeniu, ubij mikserem, aż zgęstnieje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Czy można użyć barwnika spożywczego aby zmienić kolor kremu w środku ciasta ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Margaret · 5 lat temu
    Można użyć soku pomarańczowego z kartona?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina Ozimek · 5 lat temu
    Zrobiłam dla męża na urodziny :) Bardzo fajny i pyszny torcik ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 5 lat temu
    Czy mogę upiec ciasta dzień wcześniej a następnego dnia przełożyć je kremem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Witam. Czy mozna prosić o propircje tego kremu i ciasta na tort o srednicy 26cm?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Decoratoria.com.pl · 6 lat temu
    (ok) Wyszło super! I bardzo proste w wykonaniu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    decoratoria.com.pl · 6 lat temu
    A czy tych blatów nie trzeba niczym nawilżać? Wyglądają na dość suche...
    Tort wygląda mega, muszę spróbować :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Nie trzeba, są wilgotne. Cały tort jest wilgotny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MA · 6 lat temu
    Czy mozna zrobic ciasto raz, podzielic na 3 czesci i upiec? Czy za kazdym razem ciasto robic oddzielnie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Jeśli masz 3 foremki i zmieszczą Ci się w piekarniku to oczywiście.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 6 lat temu
    Czy nie można upiec jednego ciasta i pokroić go na 3 blaty?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Nie sądzę, że udałoby się jeden przeciąć na 3 blaty. Są one bowiem dość cienkie. Piekąc je oddzielnie mamy pewność, że wyjdą 3 równe, ładne blaty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioleta · 6 lat temu
    Witam! Czy w cieście mogę zastąpić mielone orzechy lub migdały mąką? Jeśli tak to czy w takiej samej ilości wagowej?