Lekki tort składający się z czekoladowo- orzechowych blatów przełożonych lekkim, piankowym kremem z bitej śmietany i pomarańczy. Pokryty jest czekoladowym ganache i polewą czekoladową. Wspaniały tort zarówno na dziecięce urodziny jak i dla dorosłych. Tort piekłam dla syna i udekorowałam go czekoladkami lubianymi przez dzieci, takimi jak: jajko niespodzianka, paluszki Mikado, Kinder Bueno i orzeszki w czekoladzie. W wersji dla dorosłych można użyć trufli, czy pralinek z alkoholem.
Tort jest bezglutenowy, pomijając część dekoracji. (W wersji bezglutenowej paluszki Mikado i Kinder Bueno odpadają, ale to bezglutenowcy na pewno wiedzą ;)). Jest bardzo smaczny i nieprzesłodzony.
Ciasto czekoladowo- orzechowe (składniki na 3 blaty):
180 g czekolady mlecznej
180 g masła
180 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka (rozmiar M)
3 łyżeczki kakao
Krem pomarańczowy:
250 ml soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy (potrzeba 4 pomarańcze)
50 g cukru
200 g słodkiej śmietany 30- 36%
4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 6 listków żelatyny)
Ganache:
100 g słodkiej śmietany 30- 36%
100 g czekolady gorzkiej
Polewa czekoladowa:
40 g słodkiej śmietany 30- 36%
40 g czekolady gorzkiej
12 g masła
Do dekoracji:
wybrane czekoladki np. jajko niespodzianka, Kinder Bueno, paluszki Mikado, orzeszki w czekoladzie, kawałki czekolady, pralinki itp.
Sposób przygotowania:
Przygotować pierwszy blat czekoladowo- orzechowy. 60 g czekolady mlecznej połamać na kawałki i razem z 60 g masła roztopić w kąpieli wodnej.
W miseczce wymieszać 60 g zmielonych migdałów (lub orzechów), 1 łyżeczkę kakao, szczyptę soli i 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Do czekolady z masłem wmieszać trzepaczką jajko. (Czekolada może być lekko ciepła). Następnie wmieszać trzepaczką mieszankę orzechową.
Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
W ten sam sposób upiec pozostałe dwa blaty.
Przygotować krem pomarańczowy. Wycisnąć sok z pomarańczy i odmierzyć 250 ml. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach soku pomarańczowego. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5 minut. Resztę soku i cukier przełożyć do garnka i zagotować, mieszając. Garnek ściągnąć z pieca, odczekać parę sekund i zalać napęczniałą żelatynę gorącym sokiem. Wymieszać, do rozpuszczenia się żelatyny. Pozostawić do ostygnięcia (można schłodzić w zimnej wodzie, będzie szybciej), a następnie wstawić do lodówki, do czasu, aż sok zacznie tężeć.
Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać do tężejącego soku.
Pierwszy blat czekoladowo- orzechowy ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu. Wyłożyć połowę kremu pomarańczowego. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę kremu i przykryć trzecim blatem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby krem stężał.
Przygotować ganache. Czekoladę posiekać i przełożyć do miseczki. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać 1 minutę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawić na bok lub w chłodne miejsce, aż masa lekko zgęstnieje i będzie można posmarować nią tort.
Tort wyciągnąć z lodówki, gdy krem stężeje i ściągnąć obręcz. Boki i górę tortu posmarować ganache. Tort wstawić do lodówki.
Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Chłodną polewę, lekko gęstniejącą wylać na górę tortu, zaczynając od brzegów i szybko ją rozprowadzić. (Jeśli polewa będzie lekko ciepła należy pozostawić ją do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody).
Od razu udekorować tort wybranymi słodkościami.
Tort wstawić do lodówki co najmniej do czasu zgęstnienia polewy.
Uwaga:
Blaty pieczone są bez dodatku cukru. Czekolada mleczna jest wystarczająco słodka.
Dziękuję. A mam jeszcze pytanie, czy blaty bardzo wyrastają. Na Twoich zdjęciach widać, że są wysokie, a ja wyciągnęłam niedawno pierwszy i wyszedł bardzo płaski. Użyłam jednak migdałów, a nie orzechów włoskich
Do ganachu z białej czekolady powinny być inne proporcje śmietanki do czekolady. Nie 1: 1 jak w przypadku czekolady gorzkiej, ale 1:3, czyli na 100 g śmietanki ok. 300 g czekolady białej. Twój ganache będzie rzadki, ale nie przejmuj się. Po schłodzeniu, ubij mikserem, aż zgęstnieje.