Tarta na ciasteczkowym spodzie z lekkim, orzeźwiającym kremem limonkowym. Krem przygotowany jest z limonek, słodzonego mleka skondensowanego i jajek. Udekorowana jest bitą śmietaną. Nazwa ciasta pochodzi od rodzaju limetek Key Lime, które są małe, aromatyczne i bardziej kwaśne. Tartę polecam szczególnie na upały.
Składniki:
Spód:
200 g ciasteczek Digestive lub innych ciasteczek pełnoziarnistych
90 g masła
Nadzienie:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
125 ml wyciśniętego soku z limonek (potrzeba ok. 4 sztuki)
2 jajka
2 żółtka
Dekoracja:
ok. 150 g słodkiej śmietany 30- 36%
1 łyżka cukru pudru
plasterki limonki
Sposób przygotowania:
Przygotować spód. Ciasteczka rozkruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
Masło roztopić i dodać do pokruszonych ciasteczek. Wymieszać.
Masą ciasteczkową wylepić dno i boki formy na tartę z wyjmowanym dnem (u mnie o średnicy górnej 27,5 cm, a dolnej ok. 23 cm).
Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 8 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170°C, grzałka góra- dół.
Przygotować nadzienie. Do miski przełożyć słodzone mleko skondensowane, jajka, żółtka i sok z limonki. Zmiksować chwilę na średnich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
Nadzienie wylać na ciasteczkowy spód.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół, aż wierzch będzie ścięty. (Sprawdzić powierzchnię, dotykając delikatnie patyczkiem. W środku masa będzie jeszcze luźna. Dopiero gdy ostygnie, zaczyna tężeć). Tartę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przygotować dekorację. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną tylką i udekorować tartę. Ozdobić kawałkami limonki.
Jestem bardzo szęśliwy że ten przepis jest w Polskiej werji, z powodu że serial "Loki" się skończył a zakończenie doprowadziło mnie do łez, uznałem że upiekę tą tartę :3
Dzień dobry! Czy podwojenie składników na nadzienie jest dobrym pomysłem? Piec wtedy 2x dłużej? I co Pani myśli o tym, by białka ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na górę jako beza? Pozdrawiam!