Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem powideł śliwkowych i polewą czekoladową. Murzynek jest łatwy i szybki do przygotowania. To proste i niedrogie ciasto do kawy. Długo utrzymuje świeżość.
Składniki na keksówkę o długości 30cm:
Ciasto:
125 g masła
200 g cukru
250 ml mleka
70 g kakao
3 jajka, temperatura pokojowa
160 g powideł śliwkowych
1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
300 g mąki pszennej
Polewa czekoladowa:
50 g masła
25 g kakao
60 g cukru pudru
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką. Odstawić na bok.
Do garnka wsypać cukier, dodać masło, mleko i kakao. Podgrzewać mieszając (polecam trzepaczką), aż masło się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek.
W miseczce wymieszać mąkę z sodą.
Do ostudzonej masy dodać żółtka i powidła. Wymieszać trzepaczką do połączenia się składników. Następnie dodać mąkę z sodą. Wymieszać trzepaczką krótko, tylko do połączenia.
Osobno ubić białka na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Cukier puder przesiać, żeby był gładki. Masło roztopić w rondelku. Rondelek ściągnąć z pieca. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).
Super przepis - zawsze wychodzi łatwo i przyjemnie. Dodaje ciut więcej powideł i mniej ciut mniej kakao - trochę dla mnie za mocno czekoladowe. Ale dzieciaki wolą ten przepis ;)
Wyszedł idealnie ja tylko nie polewam bo dla mnie już dość słodki ale tak wyrósł pięknie 😘tylko małe pytanie czy kakao musi być tak dużo czyli 70 gram?
Murzynek wyszedł wyśmienity, rozszedł się jak świeże bułeczki. Jednak prawie w ogóle nie było czuć powideł, mimo że dodałam więcej niż było w przepisie, ale to może dlatego że sa domowej roboty i mają trochę inną gęstość i posmak.
Ciasto czeka w świątecznej liście do zrobinia🙂 Ale mam pytanie. Czy do tego przepisu można dodać dodatkowy składnik tzn. przyprawa do piernika? Jeżeli tak to ile? Pozdrawiam
Dzień dobry.Piekłam już dwa razy z tego przepisu i polecam z całego serca. Ciasto puszyste i wilgotne- pyszne! Dodam jeszcze, że jak to ja, ułatwiłam sobie. Miksuję wszystkie składniki naraz w Thermomixie i piekę w dwóch małych keksówkach. Dziękuję za przepis :)