Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem powideł śliwkowych i polewą czekoladową. Murzynek jest łatwy i szybki do przygotowania. To proste i niedrogie ciasto do kawy. Długo utrzymuje świeżość.
Składniki na keksówkę o długości 30cm:
Ciasto:
125 g masła
200 g cukru
250 ml mleka
70 g kakao
3 jajka, temperatura pokojowa
160 g powideł śliwkowych
1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
300 g mąki pszennej
Polewa czekoladowa:
50 g masła
25 g kakao
60 g cukru pudru
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką. Odstawić na bok.
Do garnka wsypać cukier, dodać masło, mleko i kakao. Podgrzewać mieszając (polecam trzepaczką), aż masło się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
Oddzielić żółtka od białek.
W miseczce wymieszać mąkę z sodą.
Do ostudzonej masy dodać żółtka i powidła. Wymieszać trzepaczką do połączenia się składników. Następnie dodać mąkę z sodą. Wymieszać trzepaczką krótko, tylko do połączenia.
Osobno ubić białka na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Cukier puder przesiać, żeby był gładki. Masło roztopić w rondelku. Rondelek ściągnąć z pieca. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).
Kurde człowiek uczy się całe życie ile razy polewa mi nie wyszła …. bo ja zagotowywałam po połączeniu składników 🤦♀️a ta jest idealna !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jacek·
2 lat temu
Super przepis - zawsze wychodzi łatwo i przyjemnie. Dodaje ciut więcej powideł i mniej ciut mniej kakao - trochę dla mnie za mocno czekoladowe. Ale dzieciaki wolą ten przepis ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
jago·
2 lat temu
coś czuję że będę piekła!!!! mam ochotę przekroic i przełożyć kremem budyniowym a do polewy może dodać rumu 🤔 hmm... jak myślisz?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Myślę, że będzie pyszne 😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nikola Warszawa ·
2 lat temu
Wyszło bardzo dobre.Puszyste i mokre.Zrobiłam z dwóch blach.Dodałam jeszcze kawałki czekolady do środka. Pychaaa :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jolka·
2 lat temu
Wyszedł idealnie ja tylko nie polewam bo dla mnie już dość słodki ale tak wyrósł pięknie 😘tylko małe pytanie czy kakao musi być tak dużo czyli 70 gram?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Myślę, że jeśli chcesz mniej kakaowy to zmniejszając ilość kakao można o tyle zwiększyć ilość mąki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joana·
2 lat temu
Murzynek prosty w przygotowaniu i przepyszny. Smak dzieciństwa... uwielbiam 😋😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dana·
3 lat temu
Wszystko ładnie pięknie tylko dlaczego jest zakalec. Piekłam 55 min i nie otwierał wcześniej piekarnika:(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
3 lat temu
dobre ale następnym razem dodałabym więcej cukru 🤣. powidła dają fajną wilgotność ciasta ❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
3 lat temu
Bardzo dobre ciasto, piekłam zgodnie z przepisem i wyszło super. Nie trzeba dłużej piec. Wyszedł wilgotny i puszysty !
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
4 lat temu
Niestety ciasto w ogóle nie jest wilgotne :(. Piekłam tyle ile podano w przepisie. Co zrobić żeby było wilgotniejsze?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Xxx·
4 lat temu
Robię już któryś raz. Super. Ja piecze mniej niż 50 min więc to tak na prawdę zależy od piekarnika
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julita·
4 lat temu
Właśnie upiekłam fajny przepis ale trzeba wydłużyć czas pieczenia o 10 min
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena ·
4 lat temu
Czy można dać dżem z powideł??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mariola·
4 lat temu
Jak przechowywać takie ciasto po upieczeniu żeby przez dłuższy czas było tak mieciutkie i świeże?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Ja trzymam pod kloszem do ciasta lub w woreczku foliowym, tylko uwaga, bo polewa jest klejąca.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kam·
4 lat temu
Murzynek wyszedł wyśmienity, rozszedł się jak świeże bułeczki. Jednak prawie w ogóle nie było czuć powideł, mimo że dodałam więcej niż było w przepisie, ale to może dlatego że sa domowej roboty i mają trochę inną gęstość i posmak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Powidła nie są wyczuwalne, ja też ich nie czuję ;) One wpływają na wilgotność ciasta i na całościowy smak ciasta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Elia·
4 lat temu
Czy można to ciasto zamrozić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak ,można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość ·
5 lat temu
Jejku, nie mam sody, czy można zastąpić ją proszkiem do pieczenia? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość·
5 lat temu
Dobre 20 min dłużej trzeba trzymać żeby się uciekł. W ciągu 2 dni robiłam dwa razy i za każdym razem po 50min to potyczek był cały usmarowany ciastem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
U mnie to samo. 20 minut dłużej się piekł
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
5 lat temu
Murzynek z tego przepisu jest przepyszny. Pięknie mi wyrósl, polewa bardzo dobra. Mąż zajadał😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
5 lat temu
Ciasto czeka w świątecznej liście do zrobinia🙂 Ale mam pytanie. Czy do tego przepisu można dodać dodatkowy składnik tzn. przyprawa do piernika? Jeżeli tak to ile? Pozdrawiam