Torcik jabłkowo- śmietankowy

29 Komentarzy

torcik jabłkowo- śmietankowy

Lekki torcik na kruchym spodzie z jabłkami i śmietaną. Kawałki jabłek zatopione są w jabłkowym budyniu i przykryte śmietanową pierzynką. Do tego każdy kawałek udekorowany jest pysznym, chrupiącym, karmelowym trójkątem migdałowo- kokosowym.

Składniki:

  • 510g cukru
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g migdałów w płatkach
  • 50g wiórków kokosowych
  • 275g masła lub margaryny
  • 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 400g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 4  jabłka
  • ½ litra soku jabłkowego
  • sok z jednej cytryny
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. 100g śmietany, 150g cukru,  migdały, kokos i 100g masła (lub margaryny) gotować na małym ogniu ok. 5 minut.
  2. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ugotowaną masę i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 30 minut w temperaturze 180°C (do zrumienienia). Lekko ostudzić i jeszcze ciepłe pokroić na 12 kawałków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

02

  1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Odlać trochę soku jabłkowego i wymieszać go z budyniami (z proszkiem). W garnku wymieszać 200g cukru, resztę soku jabłkowego i sok z cytryny. Zagotować. Dodać wymieszane z sokiem budynie i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Zdjąć z pieca i dodać jabłka. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Z 160g cukru, mąki, 175g masła (lub margaryny), proszku do pieczenia i jajka zagnieść ciasto.
  4. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Wykleić ciasto w tortownicy (spód tortownicy i brzegi). Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

03

  1. 200g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Mikser wyłączyć i delikatnie łyżką wmieszać kwaśną śmietanę. Wyłożyć na ostudzonym cieście.
  2. Na górę ciasta wyłożyć trójkąciki migdałowo- kokosowe. Wstawić do lodówki na całą noc.

Uwaga: Ważne jest, aby dobrze upiec ciasto szczególnie od spodu. Jeśli góra zacznie się za bardzo rumienić przykryć tortownicę folią aluminiową.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

65- 75 min.
porcje

Liczba porcji:

 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

torcik jabłkowo- śmietankowy

torcik jabłkowo- śmietankowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    elzbieta · 11 lat temu
    ciasto bardzo atrakcyjne koniecznie muszę zrobić. Ciekawa jestem jak z innymi owocami ? Jakiej szerokiej tortownicy Pani użyła ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    luiza · 11 lat temu
    Ciasto rewelacj,chociaz dla mnie troszke za slodkie,ale wszystkim bardzo smakowalo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Urszula · 11 lat temu
    polecam, jest wyśmienity dziś piekę drugi raz bo wszystkim smakował.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 12 lat temu
    Torcik naprawdę pyszny. Zrobiłyśmy go koleżance na urodziny i nie pożałowałyśmy, bo była zachwycona. Polecam wszystkim!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 12 lat temu
    Przepis rewelacyjny :) Kazdemu polecam to ciasto. Na prawde poswiecic ta chwile na jego wykonanie. Ladnie wyglada i przepysznie smakuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 13 lat temu
    W przekroju tort wygląda superowo,aż ślinka cieknie.......