Lekki torcik na kruchym spodzie z jabłkami i śmietaną. Kawałki jabłek zatopione są w jabłkowym budyniu i przykryte śmietanową pierzynką. Do tego każdy kawałek udekorowany jest pysznym, chrupiącym, karmelowym trójkątem migdałowo- kokosowym.
Składniki:
510g cukru
300g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g migdałów w płatkach
50g wiórków kokosowych
275g masła lub margaryny
300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
400g gęstej kwaśnej śmietany
1 jajko
4 jabłka
½ litra soku jabłkowego
sok z jednej cytryny
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
100g śmietany, 150g cukru, migdały, kokos i 100g masła (lub margaryny) gotować na małym ogniu ok. 5 minut.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ugotowaną masę i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 30 minut w temperaturze 180°C (do zrumienienia). Lekko ostudzić i jeszcze ciepłe pokroić na 12 kawałków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Odlać trochę soku jabłkowego i wymieszać go z budyniami (z proszkiem). W garnku wymieszać 200g cukru, resztę soku jabłkowego i sok z cytryny. Zagotować. Dodać wymieszane z sokiem budynie i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Zdjąć z pieca i dodać jabłka. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Z 160g cukru, mąki, 175g masła (lub margaryny), proszku do pieczenia i jajka zagnieść ciasto.
Tortownicę wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Wykleić ciasto w tortownicy (spód tortownicy i brzegi). Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
200g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Mikser wyłączyć i delikatnie łyżką wmieszać kwaśną śmietanę. Wyłożyć na ostudzonym cieście.
Na górę ciasta wyłożyć trójkąciki migdałowo- kokosowe. Wstawić do lodówki na całą noc.
Uwaga: Ważne jest, aby dobrze upiec ciasto szczególnie od spodu. Jeśli góra zacznie się za bardzo rumienić przykryć tortownicę folią aluminiową.