Lekki torcik na kruchym spodzie z jabłkami i śmietaną. Kawałki jabłek zatopione są w jabłkowym budyniu i przykryte śmietanową pierzynką. Do tego każdy kawałek udekorowany jest pysznym, chrupiącym, karmelowym trójkątem migdałowo- kokosowym.
Składniki:
510g cukru
300g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g migdałów w płatkach
50g wiórków kokosowych
275g masła lub margaryny
300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
400g gęstej kwaśnej śmietany
1 jajko
4 jabłka
½ litra soku jabłkowego
sok z jednej cytryny
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
100g śmietany, 150g cukru, migdały, kokos i 100g masła (lub margaryny) gotować na małym ogniu ok. 5 minut.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ugotowaną masę i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 30 minut w temperaturze 180°C (do zrumienienia). Lekko ostudzić i jeszcze ciepłe pokroić na 12 kawałków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Odlać trochę soku jabłkowego i wymieszać go z budyniami (z proszkiem). W garnku wymieszać 200g cukru, resztę soku jabłkowego i sok z cytryny. Zagotować. Dodać wymieszane z sokiem budynie i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Zdjąć z pieca i dodać jabłka. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Z 160g cukru, mąki, 175g masła (lub margaryny), proszku do pieczenia i jajka zagnieść ciasto.
Tortownicę wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Wykleić ciasto w tortownicy (spód tortownicy i brzegi). Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
200g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Mikser wyłączyć i delikatnie łyżką wmieszać kwaśną śmietanę. Wyłożyć na ostudzonym cieście.
Na górę ciasta wyłożyć trójkąciki migdałowo- kokosowe. Wstawić do lodówki na całą noc.
Uwaga: Ważne jest, aby dobrze upiec ciasto szczególnie od spodu. Jeśli góra zacznie się za bardzo rumienić przykryć tortownicę folią aluminiową.
Przepis super, tylko informacja o wstawianiu na noc do lodówki jak zwykle na końcu przepisu +w czasie przygotowania też nic o tym nie ma. Bardzo to utrudnia prace z przepisem.
Tak, typu greckiego. Krem wyjdzie luźny, czy to na śmietanie, czy jogurcie. To ma być tylko taka jakby polewa śmietanowa, która nie jest specjalnie stabilna ;)
Czy ten krem jabłkowy mogę użyć w torcie z biszkoptem? Brat się uparł na tort jabłkowo-biszkoptowy a ten krem wygląda na bardzo smaczny i szybki. W dodatku przepada za budyniem :-)
Proszę o odpowiedź!
Torcik naprawdę wyjątkowy! Oryginalny krem śmietanowy, pyszne trójkąciki, a dzięki jabłkom nie jest za słodki :) Do tego bardzo dekoracyjny.
Robiłam torcik już kilkakrotnie, zawsze się udawał. Ostatnio w wersji bezmlecznej. Zamiast śmietanowego kremu ubiłam mleko kokosowe z dodatkiem śmietan fixu - również rewelacja, a do tego mniej kaloryczny :)
Dziękuję za inspirujący przepis, a wszystkim zastanawiającym się nad zrobieniem tej pyszności szczerze polecam!
Dziękuję za świetny przepis. Torcik jest naprawdę dobry - tak pod względem smaku, jak i wyglądu. Kilka razy już go robiłam. Zabieram się teraz za modyfikowanie torciku, bo musi być w wersji dla alergików - bez mleka, pszenicy i jaj, czyli bez podstawowych składników ciast. Ale wierzę, że się uda! :) Chcę tylko zapytać, czy czas pieczenia kruchego ciasta będzie taki sam, jeśli ciasto będzie na mące orkiszowej i bez jajek (planuję dać 300g mąki + 200g margaryny + 100 g cukru + proszek do pieczenia + ew. kilka łyżek wody). Na górę zamiast śmietany dam krem z mleka kokosowego :)
Zrobilam torcik, bo chodzil za mna dlugi czas. Niestety, jablka - kawaleczki za twarde, powinny sie gotowac razem z budyniem, a nie wrzucac po. ogolnie to smaczny jest, ale do kremu trzeba dodac zelatyny bo sie "rozłazi" i wyglada nieestetycznie po ukrojeniu.
Po składnikach wychodzi, że słodkiej :) bo w przepisie jest 300 g słodkiej, a do ubijania dodajesz tylko 200g, więc 100g jest do tych kokosowych trójkącików.