Torcik jabłkowo- śmietankowy

29 Komentarzy

torcik jabłkowo- śmietankowy

Lekki torcik na kruchym spodzie z jabłkami i śmietaną. Kawałki jabłek zatopione są w jabłkowym budyniu i przykryte śmietanową pierzynką. Do tego każdy kawałek udekorowany jest pysznym, chrupiącym, karmelowym trójkątem migdałowo- kokosowym.

Składniki:

  • 510g cukru
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g migdałów w płatkach
  • 50g wiórków kokosowych
  • 275g masła lub margaryny
  • 300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 400g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 4  jabłka
  • ½ litra soku jabłkowego
  • sok z jednej cytryny
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. 100g śmietany, 150g cukru,  migdały, kokos i 100g masła (lub margaryny) gotować na małym ogniu ok. 5 minut.
  2. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ugotowaną masę i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 30 minut w temperaturze 180°C (do zrumienienia). Lekko ostudzić i jeszcze ciepłe pokroić na 12 kawałków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

02

  1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Odlać trochę soku jabłkowego i wymieszać go z budyniami (z proszkiem). W garnku wymieszać 200g cukru, resztę soku jabłkowego i sok z cytryny. Zagotować. Dodać wymieszane z sokiem budynie i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Zdjąć z pieca i dodać jabłka. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Z 160g cukru, mąki, 175g masła (lub margaryny), proszku do pieczenia i jajka zagnieść ciasto.
  4. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Wykleić ciasto w tortownicy (spód tortownicy i brzegi). Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

03

  1. 200g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Mikser wyłączyć i delikatnie łyżką wmieszać kwaśną śmietanę. Wyłożyć na ostudzonym cieście.
  2. Na górę ciasta wyłożyć trójkąciki migdałowo- kokosowe. Wstawić do lodówki na całą noc.

Uwaga: Ważne jest, aby dobrze upiec ciasto szczególnie od spodu. Jeśli góra zacznie się za bardzo rumienić przykryć tortownicę folią aluminiową.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

65- 75 min.
porcje

Liczba porcji:

 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

torcik jabłkowo- śmietankowy

torcik jabłkowo- śmietankowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tobiasz · 1 lat temu
    Przepis super, tylko informacja o wstawianiu na noc do lodówki jak zwykle na końcu przepisu +w czasie przygotowania też nic o tym nie ma. Bardzo to utrudnia prace z przepisem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eliza · 4 lat temu
    Czy gęstą, kwaśną śmietanę mogę zastąpić gęstym jogurtem naturalnym?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, typu greckiego. Krem wyjdzie luźny, czy to na śmietanie, czy jogurcie. To ma być tylko taka jakby polewa śmietanowa, która nie jest specjalnie stabilna ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 7 lat temu
    Czy ten krem jabłkowy mogę użyć w torcie z biszkoptem? Brat się uparł na tort jabłkowo-biszkoptowy a ten krem wygląda na bardzo smaczny i szybki. W dodatku przepada za budyniem :-)
    Proszę o odpowiedź!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Elu[/b] czas pieczenia powinien pozostać taki sam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 8 lat temu
    Torcik naprawdę wyjątkowy! Oryginalny krem śmietanowy, pyszne trójkąciki, a dzięki jabłkom nie jest za słodki :) Do tego bardzo dekoracyjny.
    Robiłam torcik już kilkakrotnie, zawsze się udawał. Ostatnio w wersji bezmlecznej. Zamiast śmietanowego kremu ubiłam mleko kokosowe z dodatkiem śmietan fixu - również rewelacja, a do tego mniej kaloryczny :)
    Dziękuję za inspirujący przepis, a wszystkim zastanawiającym się nad zrobieniem tej pyszności szczerze polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 8 lat temu
    Dziękuję za świetny przepis. Torcik jest naprawdę dobry - tak pod względem smaku, jak i wyglądu. Kilka razy już go robiłam. Zabieram się teraz za modyfikowanie torciku, bo musi być w wersji dla alergików - bez mleka, pszenicy i jaj, czyli bez podstawowych składników ciast. Ale wierzę, że się uda! :) Chcę tylko zapytać, czy czas pieczenia kruchego ciasta będzie taki sam, jeśli ciasto będzie na mące orkiszowej i bez jajek (planuję dać 300g mąki + 200g margaryny + 100 g cukru + proszek do pieczenia + ew. kilka łyżek wody). Na górę zamiast śmietany dam krem z mleka kokosowego :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 8 lat temu
    Dziękuję za odpowiedź doczytałam na etapie pieczenia - rewelacyjne ciasto - wszyscy byli zachwyceni wyglądem i oczarowani smakiem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Beato[/b] łączy się ją z bitą śmietaną. Patrz punkt 7.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 8 lat temu
    Co zrobić z kwaśną śmietaną do czego ją dodać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Jurku[/b] pewnie wina papieru do pieczenia. Zwróć uwagę, aby był śliski/ woskowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jurek · 9 lat temu
    Witam mam pytanie co zrobiłem nie tak ze te 12 trojkacikow przykleiło mi się do papieru i musiałem wyrzucic a wszystko według przepisu. pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maggie · 10 lat temu
    Zrobilam torcik, bo chodzil za mna dlugi czas. Niestety, jablka - kawaleczki za twarde, powinny sie gotowac razem z budyniem, a nie wrzucac po. ogolnie to smaczny jest, ale do kremu trzeba dodac zelatyny bo sie "rozłazi" i wyglada nieestetycznie po ukrojeniu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 2 lat temu
      Mam zamiar zrobic i tez tak myslalam ze smietana nie bedzue za fajna . Dodam z 1-1.5 lyzeczki zelatyny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona Hallmann · 10 lat temu
    Dziekuje za przepis ,ciasto jest rewelacyjne wszyscy goscie swierdzili jednoglosnie,jak dla mnie proste w wykonaniu.Iwona
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Groniu[/b] Ola Ci dobrze napisała.
    [b]Olu[/b] hmmm, mnie się nic nie zawijało. Trudno mi coś doradzić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    Co zrobić, żeby brzegi ciasta nie zawijały się do środka podczas pieczenia ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    Po składnikach wychodzi, że słodkiej :) bo w przepisie jest 300 g słodkiej, a do ubijania dodajesz tylko 200g, więc 100g jest do tych kokosowych trójkącików.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gronia · 11 lat temu
    mam pytanko - jaka to jest gęsta kwaśna śmietana ?

    oraz.. w 1 podpunkcie jest napisane, że należy użyć 100 gram śmietany - której słodkiej czy kwaśnej ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 11 lat temu
    masz racje aneta :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Elżbieto[/b] tak, zrób z połowy porcji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    elzbieta · 11 lat temu
    Przepraszam, nie przeczytałam uważnie. Jest podana średnica tortownicy 26cm. Ja mam 18cm więc chyba muszę wziąć wszystkiego po połowie.