Lekki torcik na kruchym spodzie z jabłkami i śmietaną. Kawałki jabłek zatopione są w jabłkowym budyniu i przykryte śmietanową pierzynką. Do tego każdy kawałek udekorowany jest pysznym, chrupiącym, karmelowym trójkątem migdałowo- kokosowym.
Składniki:
510g cukru
300g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g migdałów w płatkach
50g wiórków kokosowych
275g masła lub margaryny
300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
400g gęstej kwaśnej śmietany
1 jajko
4 jabłka
½ litra soku jabłkowego
sok z jednej cytryny
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
100g śmietany, 150g cukru, migdały, kokos i 100g masła (lub margaryny) gotować na małym ogniu ok. 5 minut.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ugotowaną masę i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 30 minut w temperaturze 180°C (do zrumienienia). Lekko ostudzić i jeszcze ciepłe pokroić na 12 kawałków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Odlać trochę soku jabłkowego i wymieszać go z budyniami (z proszkiem). W garnku wymieszać 200g cukru, resztę soku jabłkowego i sok z cytryny. Zagotować. Dodać wymieszane z sokiem budynie i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Zdjąć z pieca i dodać jabłka. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Z 160g cukru, mąki, 175g masła (lub margaryny), proszku do pieczenia i jajka zagnieść ciasto.
Tortownicę wysmarować margaryną i posypać mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia). Wykleić ciasto w tortownicy (spód tortownicy i brzegi). Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
200g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Mikser wyłączyć i delikatnie łyżką wmieszać kwaśną śmietanę. Wyłożyć na ostudzonym cieście.
Na górę ciasta wyłożyć trójkąciki migdałowo- kokosowe. Wstawić do lodówki na całą noc.
Uwaga: Ważne jest, aby dobrze upiec ciasto szczególnie od spodu. Jeśli góra zacznie się za bardzo rumienić przykryć tortownicę folią aluminiową.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tobiasz·
2 lat temu
Przepis super, tylko informacja o wstawianiu na noc do lodówki jak zwykle na końcu przepisu +w czasie przygotowania też nic o tym nie ma. Bardzo to utrudnia prace z przepisem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Eliza·
5 lat temu
Czy gęstą, kwaśną śmietanę mogę zastąpić gęstym jogurtem naturalnym?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, typu greckiego. Krem wyjdzie luźny, czy to na śmietanie, czy jogurcie. To ma być tylko taka jakby polewa śmietanowa, która nie jest specjalnie stabilna ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
9 lat temu
Czy ten krem jabłkowy mogę użyć w torcie z biszkoptem? Brat się uparł na tort jabłkowo-biszkoptowy a ten krem wygląda na bardzo smaczny i szybki. W dodatku przepada za budyniem :-)
Proszę o odpowiedź!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Tak, możesz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
9 lat temu
[b]Elu[/b] czas pieczenia powinien pozostać taki sam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
9 lat temu
Torcik naprawdę wyjątkowy! Oryginalny krem śmietanowy, pyszne trójkąciki, a dzięki jabłkom nie jest za słodki :) Do tego bardzo dekoracyjny.
Robiłam torcik już kilkakrotnie, zawsze się udawał. Ostatnio w wersji bezmlecznej. Zamiast śmietanowego kremu ubiłam mleko kokosowe z dodatkiem śmietan fixu - również rewelacja, a do tego mniej kaloryczny :)
Dziękuję za inspirujący przepis, a wszystkim zastanawiającym się nad zrobieniem tej pyszności szczerze polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
9 lat temu
Dziękuję za świetny przepis. Torcik jest naprawdę dobry - tak pod względem smaku, jak i wyglądu. Kilka razy już go robiłam. Zabieram się teraz za modyfikowanie torciku, bo musi być w wersji dla alergików - bez mleka, pszenicy i jaj, czyli bez podstawowych składników ciast. Ale wierzę, że się uda! :) Chcę tylko zapytać, czy czas pieczenia kruchego ciasta będzie taki sam, jeśli ciasto będzie na mące orkiszowej i bez jajek (planuję dać 300g mąki + 200g margaryny + 100 g cukru + proszek do pieczenia + ew. kilka łyżek wody). Na górę zamiast śmietany dam krem z mleka kokosowego :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
10 lat temu
Dziękuję za odpowiedź doczytałam na etapie pieczenia - rewelacyjne ciasto - wszyscy byli zachwyceni wyglądem i oczarowani smakiem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Beato[/b] łączy się ją z bitą śmietaną. Patrz punkt 7.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
10 lat temu
Co zrobić z kwaśną śmietaną do czego ją dodać
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
11 lat temu
[b]Jurku[/b] pewnie wina papieru do pieczenia. Zwróć uwagę, aby był śliski/ woskowany.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jurek·
11 lat temu
Witam mam pytanie co zrobiłem nie tak ze te 12 trojkacikow przykleiło mi się do papieru i musiałem wyrzucic a wszystko według przepisu. pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maggie·
11 lat temu
Zrobilam torcik, bo chodzil za mna dlugi czas. Niestety, jablka - kawaleczki za twarde, powinny sie gotowac razem z budyniem, a nie wrzucac po. ogolnie to smaczny jest, ale do kremu trzeba dodac zelatyny bo sie "rozłazi" i wyglada nieestetycznie po ukrojeniu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia ·
4 lat temu
Mam zamiar zrobic i tez tak myslalam ze smietana nie bedzue za fajna . Dodam z 1-1.5 lyzeczki zelatyny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona Hallmann·
11 lat temu
Dziekuje za przepis ,ciasto jest rewelacyjne wszyscy goscie swierdzili jednoglosnie,jak dla mnie proste w wykonaniu.Iwona
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Groniu[/b] Ola Ci dobrze napisała.
[b]Olu[/b] hmmm, mnie się nic nie zawijało. Trudno mi coś doradzić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
12 lat temu
Co zrobić, żeby brzegi ciasta nie zawijały się do środka podczas pieczenia ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
12 lat temu
Po składnikach wychodzi, że słodkiej :) bo w przepisie jest 300 g słodkiej, a do ubijania dodajesz tylko 200g, więc 100g jest do tych kokosowych trójkącików.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gronia·
12 lat temu
mam pytanko - jaka to jest gęsta kwaśna śmietana ?
oraz.. w 1 podpunkcie jest napisane, że należy użyć 100 gram śmietany - której słodkiej czy kwaśnej ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ania·
12 lat temu
masz racje aneta :lol:
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
12 lat temu
[b]Elżbieto[/b] tak, zrób z połowy porcji.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
elzbieta·
12 lat temu
Przepraszam, nie przeczytałam uważnie. Jest podana średnica tortownicy 26cm. Ja mam 18cm więc chyba muszę wziąć wszystkiego po połowie.