Tort kawowy z mascarpone

65 Komentarzy
Tort kawowy z mascarpone

Lekki tort kawowy składający się z biszkoptu kawowego przełożonego kawowym kremem z serka mascarpone. Całość lekka, wilgotna i mocno kawowa.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki* mąki pszennej (lub 120 g)
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej

Poncz:

  • ok. 1 szklanka zaparzonej kawy**

Krem z mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone
  • 800 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt: Kawę rozpuścić dokładnie w 4 łyżkach gorącej wody. Ostudzić.
  2. W miseczce wymieszać skrobię z mąką. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku, a następnie po łyżeczce ostudzonej kawy. Wymieszaną mąkę ze skrobią dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy i odwrócić wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z formy i przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  5. Przygotować poncz: Zaparzyć kawę i ostudzić.
  6. Przygotować krem z mascarpone: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać 2 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Krem podzielić na pół. Do jednej połowy, dalej miksując, dodawać stopniowo zimną kawę. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
  7. Biały i kawowy krem przełożyć osobno do rękawów cukierniczych z dużą, okrągłą tylką (może być również tylka w kształcie gwiazdki).
  8. Dolny blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć częścią ponczu. Na biszkopt wyciskać kremy, robiąc na przemian okrąg jasny i kawowy, zaczynając od zewnętrznej strony jasnym kremem.

2

  1. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Nasączyć częścią ponczu i wycisnąć kremy, robiąc na przemian okręgi, zaczynając tym razem od zewnątrz kawowym kremem.
  2. Przykryć górnym blatem biszkoptowym i nasączyć ponczem. Kremy przełożyć do rękawów cukierniczych z tylkami w kształcie gwiazdki. Udekorować najpierw brzegi tortu, a następnie górę tortu.
  3. Tort wstawić na kilka godzin lub noc do lodówki.

Uwagi:

* 1 szklanka= 250 ml

**Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort kawowy z mascarpone Tort kawowy z mascarpone Tort kawowy z mascarpone
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Nie wiem jeszcze jak wyszedł w środku, ale na zewnątrz tak. (I biszkopt mi wyszedł jaśniejszy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angela · 3 lat temu
    Witam. Czy zamiast biszkoptu kawowego może być kakaowy? Czy bardzo wyczuwalna jest kawa? Chciałabym zrobić taki tort córce(11lat) na urodziny ale nie wiem czy nie będzie mocno kawowy. Czy można bada żyć biszkopt np kompotem porzeczkowym i dodac do przełożenia porzeczki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tort jest mocno kawowy. Możesz go pozmieniać oczywiście i zrobić jak piszesz biszkopt kakaowy i nasączyć kompotem i dodać porzeczki (nod)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Angela · 3 lat temu
        Czy kremu wystarcza żeby przełożyć tort i go jeszcze obłożyć czy jednak warto zrobić troszkę więcej kremu? Dziękuję za radę
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 3 lat temu
          Tak, jak widzisz na zdjęciu, starczyło mi kremu na przełożenie i skromną dekorację, bez dodatkowego obkładania tortu kremem (tylko małe kleksiki zrobione bezpośrednio na gołe ciasto ). Jeśli planujesz zrobić różyczki, czy inną dekorację to możesz zrobić więcej kremu, choć w mojej wersji i tak jest go sporo ;)
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Gosiakb4 · 2 lat temu
          Nie, z podanej ilości w przepisie nie wystarcza. Jedynie na rozetki na górze, na boki już nie wystarcza tylko gładkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 lat temu
    A proszek do pieczenia do biszkoptu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Czy można użyć białego sera z wiaderka zamiast mascarpone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Witam czy mozna zastąpić kawę rozpuszczalną na kawę parzoną ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Niestety zepsul się moj piekarnik i czekam na serwis, dlatego biszkoptu nie upiekłam,ale kupiłam biszkopty ciastka. Krem zrobiony wg przepisu i wyszło rewelacyjnie. Osoba nielubiąca kawowych smaków bardzo zachwalała 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 4 lat temu
    Drugie popołudnie i... po torcie! Rewelacja, nie tort. Przy następnej okazji skorzystam z przepisu na Tort Ambasador, chociaż już w tej chwili mój mąż (bo to dla niego na urodziny zrobiłam ten tort) głośno się nim zachwyca, delektuje się nim, co chwilę powtarzając: "Wspaniały, no po prostu wspa-nia-ły!" :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 4 lat temu
    Tort wyszedł pyszny! Miałam mały problem z jego ukończeniem, bo w mojej niewielkiej kuchni było bardzo ciepło i nie udało mi się udekorować tortu tak, jak chciałam, gdyż w pewnym momencie zaczął mi "płynąć". Musiałam więc bardzo się spieszyć, żeby mi całkiem nie popłynął. Ale walory smakowe tortu w 100 procentach zrekompensowały jego wygląd. Lekki, delikatny, w sam raz słodki, po prostu - mówiąc kolokwialnie - niebo w gębie :) Jak zresztą wszystko ze strony Pani Joasi. Wystarczy robić zgodnie z podanym przepisem i nie ma prawa się nie udać. Pychota :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Super ciasto, trochę jest przy jego ozdabiania pracy, ale bardzo polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iga · 4 lat temu
    Śmietanę i krem mascarpone mieszamy i ubijamy razem czy najpierw ubijamy śmietanę i wtedy łączymy z serkiem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Mam nadzieję że będzie pyszny! (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 5 lat temu
    Witam, proszę uprzejmie o podanie w ml ilości słodkiej śmietany do kremu. Dziękuję.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Proszę użyć 800 ml. W takim kremie nie ma naprawdę różnicy czy dodamy trochę mniej, czy więcej śmietanki ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna · 5 lat temu
        Wielkie dzięki! :) Wygląda smakowicie, dzisiaj się za niego zabieram :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 5 lat temu
    a czy masa kawowa nadaje się do tortu z masa cukrowa?? czy trzeba dodać żelatynę? Jeżeli tak to ile i do czego dodajemy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lodzia · 5 lat temu
    A proszek do pieczenia do biszkoptu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danuta · 5 lat temu
    Czym zastapic skrobie ziemniaczana
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MaLencia · 5 lat temu
    To w sumie mój pierwszy tort (i biszkopt) i mimo że nie wyszedł idealnie a już na pewno nie jest tak piękny jak Pani, to jestem zadowolona;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pandzia · 5 lat temu
    Pierwszy raz w życiu robiłam tort kawowy z tego przepisu :D Jestem bardzo zadowolona,tort przepyszny a jaki piękny (heart) Prosty w wykonaniu :D Polecam i jeszcze pewnie nie raz będę go robić! (heart) (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nika · 6 lat temu
    Piękny torcik!