Lekki tort kawowy składający się z biszkoptu kawowego przełożonego kawowym kremem z serka mascarpone. Całość lekka, wilgotna i mocno kawowa.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
¾ szklanki* mąki pszennej (lub 120 g)
¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
1 szklanka cukru (lub 200 g)
4 łyżki gorącej wody
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
Poncz:
ok. 1 szklanka zaparzonej kawy**
Krem z mascarpone:
500 g serka mascarpone
800 g słodkiej śmietany 30- 36%
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt: Kawę rozpuścić dokładnie w 4 łyżkach gorącej wody. Ostudzić.
W miseczce wymieszać skrobię z mąką. Odstawić na bok.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku, a następnie po łyżeczce ostudzonej kawy. Wymieszaną mąkę ze skrobią dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy i odwrócić wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z formy i przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
Przygotować poncz: Zaparzyć kawę i ostudzić.
Przygotować krem z mascarpone: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać 2 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Krem podzielić na pół. Do jednej połowy, dalej miksując, dodawać stopniowo zimną kawę. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
Biały i kawowy krem przełożyć osobno do rękawów cukierniczych z dużą, okrągłą tylką (może być również tylka w kształcie gwiazdki).
Dolny blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć częścią ponczu. Na biszkopt wyciskać kremy, robiąc na przemian okrąg jasny i kawowy, zaczynając od zewnętrznej strony jasnym kremem.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Nasączyć częścią ponczu i wycisnąć kremy, robiąc na przemian okręgi, zaczynając tym razem od zewnątrz kawowym kremem.
Przykryć górnym blatem biszkoptowym i nasączyć ponczem. Kremy przełożyć do rękawów cukierniczych z tylkami w kształcie gwiazdki. Udekorować najpierw brzegi tortu, a następnie górę tortu.
Tort wstawić na kilka godzin lub noc do lodówki.
Uwagi:
* 1 szklanka= 250 ml
**Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.
Witam. Czy zamiast biszkoptu kawowego może być kakaowy? Czy bardzo wyczuwalna jest kawa? Chciałabym zrobić taki tort córce(11lat) na urodziny ale nie wiem czy nie będzie mocno kawowy. Czy można bada żyć biszkopt np kompotem porzeczkowym i dodac do przełożenia porzeczki?
Tak, jak widzisz na zdjęciu, starczyło mi kremu na przełożenie i skromną dekorację, bez dodatkowego obkładania tortu kremem (tylko małe kleksiki zrobione bezpośrednio na gołe ciasto ). Jeśli planujesz zrobić różyczki, czy inną dekorację to możesz zrobić więcej kremu, choć w mojej wersji i tak jest go sporo ;)
Niestety zepsul się moj piekarnik i czekam na serwis, dlatego biszkoptu nie upiekłam,ale kupiłam biszkopty ciastka. Krem zrobiony wg przepisu i wyszło rewelacyjnie. Osoba nielubiąca kawowych smaków bardzo zachwalała 😊
Drugie popołudnie i... po torcie! Rewelacja, nie tort. Przy następnej okazji skorzystam z przepisu na Tort Ambasador, chociaż już w tej chwili mój mąż (bo to dla niego na urodziny zrobiłam ten tort) głośno się nim zachwyca, delektuje się nim, co chwilę powtarzając: "Wspaniały, no po prostu wspa-nia-ły!" :)
Tort wyszedł pyszny! Miałam mały problem z jego ukończeniem, bo w mojej niewielkiej kuchni było bardzo ciepło i nie udało mi się udekorować tortu tak, jak chciałam, gdyż w pewnym momencie zaczął mi "płynąć". Musiałam więc bardzo się spieszyć, żeby mi całkiem nie popłynął. Ale walory smakowe tortu w 100 procentach zrekompensowały jego wygląd. Lekki, delikatny, w sam raz słodki, po prostu - mówiąc kolokwialnie - niebo w gębie :) Jak zresztą wszystko ze strony Pani Joasi. Wystarczy robić zgodnie z podanym przepisem i nie ma prawa się nie udać. Pychota :)
Pierwszy raz w życiu robiłam tort kawowy z tego przepisu :D Jestem bardzo zadowolona,tort przepyszny a jaki piękny (heart) Prosty w wykonaniu :D Polecam i jeszcze pewnie nie raz będę go robić! (heart) (heart)