Sernik bez pieczenia na twarogu z dodatkiem galaretek, które usztywniają masę, nadają jej koloru i smaku. Jest to dość zwyczajny, prosty sernik na biszkoptach z galaretką i owocami.
Kolory galaretek i owoce do dekoracji możecie wybrać według własnego gustu.
ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych np. Schär Savoiardi)
Masa serowa:
800 g twarogu z wiaderka lub quarku (temperatura pokojowa)
80 g cukru pudru
2 opakowania galaretki (dowolnej, u mnie truskawkowej)
200 g słodkiej śmietany 30- 36% (prosto z lodówki)
Dekoracja:
1 opakowanie galaretki w kolorze zielonej (np. agrestowa, winogronowa)
500 g zielonych, bezpestkowych winogron (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Dwie galaretki rozpuścić łącznie w 250 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę.
Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do lekko tężejącej masy serowej.
Masę serową wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować galaretkę do dekoracji według przepisu na opakowaniu, ale w 450 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
Winogrona umyć, osuszyć i oberwać z gałązki. Ułożyć na stężałej masie serowej i zalać lekko tężejącą galaretką.
Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin (lub noc), aby dobrze stężało.
Świetny przepis! :) Raczej zaliczam się do osób, które nie mają ręki do ciast, a ten sernik wychodzi zawsze, jest bardzo smaczny i prosty do zrobienia. Polecam !
Super ! Pyszne ! Zawsze robiłam sernik na zimno ale wypróbowałam ten przepis...ekstremalnie bo zrobiłam go kolegom z pracy na dzień kobiet 😉Byli zachwyceni 🙂 A teraz robię go na święta 😉 Polecam ...
Mam pytanie: czy jest jakiś sprawdzony patent na przekładanie takiego ciasta z formy na paterę w całości? Czy faktycznie jedyna opcja to pokrojenie na kawałki?
Oddzielam nożem od obręczy tortownicy, wkładam szeroki duży nóż pod spód ciasta, przeciągam nim w koło, aby oddzielić ciasto od papieru do pieczenia i powoli zsuwam, ciagnąc tym nożem dalej od spodu.
A ja dziękuję za przepis :) Nie oglądałam filmiku ale miło, że się Pani postarała i nagrała jeszcze filmik :) Masę serową dopiero wstawiłam do lodówki ale już próbowałam i wiem, że będzie pysznie 😋 Nie dałam tylko cukru pudru bo preferujemy mało słodkie desery 🙂
Myślę że nie o ton głosu tu chodzi tylko o taki bezpłciowy przekaz, takie czytanie bez uczucia, bez przecinków i kropek, takie nie ciepłe robocze przeczytanie tekstu
Pani Joanno, przepis rewelacyjny i świetnie, rzeczowo przekazany. Nadaje się pani do tego jak nikt inny :) Proszę nie przejmować się krytyką i dalej tworzyć filmiki z głosem, gdyż takie są bardziej dokładne i bardzo lubię je oglądać.Pozdrawiam
Przepis prosty i bardzo jasno przekazane co po kolei robić.Nie ma opcji,aby nie wyszło🙂 jeśli chodzi o ton głosu to poprostu zwykły kobiecy głos przekazujący co robić ,jest bez zarzutu🙂👍
Robiłam kilka razy. Zawsze wychodzi. Używam całego sera z wiaderka, inne składniki bez zmian. Masy jest wtedy więcej i robię jedno ciasto w tortownicy, a drugie malutkie w miseczce. Na wierzch potrzeba 2 galaretek, bo jedna nie przykryje owoców. Pozdrawiam