Sernik na zimno na bazie galaretek

25 Komentarzy
Sernik na zimno na bazie galaretek

Sernik bez pieczenia na twarogu z dodatkiem galaretek, które usztywniają masę, nadają jej koloru i smaku. Jest to dość zwyczajny, prosty sernik na biszkoptach z galaretką i owocami.

Kolory galaretek i owoce do dekoracji możecie wybrać według własnego gustu.

https://www.youtube.com/watch?v=2EUbqu5g7Co

Składniki:

Spód:

  • ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych np. Schär Savoiardi)

Masa serowa:

  • 800 g twarogu z wiaderka lub quarku (temperatura pokojowa)
  • 80 g cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki (dowolnej, u mnie truskawkowej)
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36% (prosto z lodówki)

Dekoracja:

  • 1 opakowanie galaretki w kolorze zielonej (np. agrestowa, winogronowa)
  • 500 g zielonych, bezpestkowych winogron (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Dwie galaretki rozpuścić łącznie w 250 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
  3. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę.
  4. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do lekko tężejącej masy serowej.
  5. Masę serową wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  6. W międzyczasie przygotować galaretkę do dekoracji według przepisu na opakowaniu, ale w 450 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
  7. Winogrona umyć, osuszyć i oberwać z gałązki. Ułożyć na stężałej masie serowej i zalać lekko tężejącą galaretką.
  8. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin (lub noc), aby dobrze stężało.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12-16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Sernik na zimno na bazie galaretek Sernik na zimno na bazie galaretek Sernik na zimno na bazie galaretek
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Pyszniutki,polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 2 lat temu
    Super wyszło też z borówkami zamiast winogron.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartek · 3 lat temu
    Łatwy i smaczny przepis polecam!😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dada · 3 lat temu
    Świetny przepis! :) Raczej zaliczam się do osób, które nie mają ręki do ciast, a ten sernik wychodzi zawsze, jest bardzo smaczny i prosty do zrobienia. Polecam !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    Super ! Pyszne ! Zawsze robiłam sernik na zimno ale wypróbowałam ten przepis...ekstremalnie bo zrobiłam go kolegom z pracy na dzień kobiet 😉Byli zachwyceni 🙂 A teraz robię go na święta 😉 Polecam ...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danka · 3 lat temu
    Witam ja zrobię w pucharach🙂,ton głosu idealny,a jak komuś nie pasuje hmm cóż... pozdrowionka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madziula · 3 lat temu
    A ja zrobiłam spod z herbatników , masła i cukru . Herbatniki zmiksowałam , dodałam cukier i rozpuszczone masło . Na chwile do lodówki i gotowe .
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna · 2 lat temu
      Witam,jakie proporcje pani użyła na spood herbatnikowy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Madziula · 2 lat temu
      Witam160 g herbatników
      100 g masła
      1 łyżka cukru
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 3 lat temu
    Mam pytanie: czy jest jakiś sprawdzony patent na przekładanie takiego ciasta z formy na paterę w całości? Czy faktycznie jedyna opcja to pokrojenie na kawałki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Oddzielam nożem od obręczy tortownicy, wkładam szeroki duży nóż pod spód ciasta, przeciągam nim w koło, aby oddzielić ciasto od papieru do pieczenia i powoli zsuwam, ciagnąc tym nożem dalej od spodu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    A ja dziękuję za przepis :) Nie oglądałam filmiku ale miło, że się Pani postarała i nagrała jeszcze filmik :) Masę serową dopiero wstawiłam do lodówki ale już próbowałam i wiem, że będzie pysznie 😋 Nie dałam tylko cukru pudru bo preferujemy mało słodkie desery 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    A sernik bardzo dobry, robię podobny od wielu lat
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Myślę że nie o ton głosu tu chodzi tylko o taki bezpłciowy przekaz, takie czytanie bez uczucia, bez przecinków i kropek, takie nie ciepłe robocze przeczytanie tekstu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Przyjmuję krytykę ;) Widocznie się do tego nie nadaję. Kolejne filmiki będą tylko z napisami.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Magdalena · 3 lat temu
        Pani Joanno, przepis rewelacyjny i świetnie, rzeczowo przekazany. Nadaje się pani do tego jak nikt inny :) Proszę nie przejmować się krytyką i dalej tworzyć filmiki z głosem, gdyż takie są bardziej dokładne i bardzo lubię je oglądać.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Coś chyba zrobiłam nie tak bo mi wyszła płynna masa. Czy ta masa mi stężeje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Didi · 4 lat temu
    Przepis prosty i bardzo jasno przekazane co po kolei robić.Nie ma opcji,aby nie wyszło🙂 jeśli chodzi o ton głosu to poprostu zwykły kobiecy głos przekazujący co robić ,jest bez zarzutu🙂👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Robiłam kilka razy. Zawsze wychodzi. Używam całego sera z wiaderka, inne składniki bez zmian. Masy jest wtedy więcej i robię jedno ciasto w tortownicy, a drugie malutkie w miseczce. Na wierzch potrzeba 2 galaretek, bo jedna nie przykryje owoców. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gość niczekn · 5 lat temu
    Serniczek fajny ale ton Pani dyktujacej przepis pozostawia wiele do zyczenia
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aneta · 4 lat temu
      A cóż jest w tym tonie?rzeczowo i konkretnie,Ale widać też zle
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 5 lat temu
    Pyszny sernik
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    Czy na zwykłym pieczonym biszkopcie zamiast kupionych, efekt będzie też dobry?
    Pozdrawiam