Lekki, słodki tort bezowy składający się z trzech blatów bezowych przełożonych bitą śmietaną i owocami sezonowymi. Pyszny, słodki od bezy i kwaskowaty od owoców, rozpływający się w ustach. Słodka beza idealnie współgra z kwaskowatymi owocami i niesłodzoną bitą śmietaną.
ok. 500 g dowolnych owoców np. maliny, porzeczki, jeżyny, borówki, jagody
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (termoobieg).
Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na jednym papierze narysować dwa okręgi o średnicy 18 cm, zachowując odstęp między nimi, a na drugim papierze narysować jeden okrąg o tej samej średnicy. Papiery odwrócić na drugą stronę.
Przygotować blaty bezowe. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie miękka, piankowa).
Śmietanę ubić na sztywno.
Owoce umyć i osuszyć. (Porzeczki obrać z szypułek. Duże jeżyny przekroić na pół).
Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Wyłożyć ⅓ bitej śmietany i posypać częścią owoców. (Najlepiej owoce lekko wcisnąć w śmietanę).
Przykryć drugim blatem bezowym, wyłożyć połowę pozostałej śmietany, rozłożyć owoce, przykryć trzecim blatem, wyłożyć resztę bitej śmietany i udekorować owocami.
Tort wstawić do lodówki. (Tort można podawać od razu lub chwilę schłodzić w lodówce, ale nie za długo, bo blaty rozmiękną. Tort powinien zostać zjedzony w dzień przygotowania).
Mam pytanie😊 zamierzam zrobić ten torcik córci na urodziny, tylko myślałam zrobić z dwóch "bez" , ale większych. Czy wyjdzie dobrze, z tej proporcji co podała Pani w przepisie?
Witam. Mam pytanie odnośnie temperatury - 120 st. liczysz w piekarniku? termoobieg podnosi grzanie o ok. 20 st. czyli nastawiasz piekarnik na 100 st. + termoobieg /wtedy wewnątrz będzie 12o st./ czy ustawiasz 120 + termoobieg, wtedy wewnątrz będzie 140 st.? Nigdy nie wiem jak być powinno. Pozdrawiam. Alicja
Mi nie wychodzila. Mialam piekarnik gazowy i to byla katastrofa. Kazde ciasto- spod juz dobry, gora surowa. Zeby gora byla dobra, spod musial sie spalic a potem go odkrajalam. Masakra. Probowalam roznych trikow z gazowym, zmienialam temp, wyciagalam szuflade z dolu. Ogolnie nie polecam. Potem przestalam piec, az wymienilam piekarnik na elektryczny. Inny swiat, polubilam pieczenie, wszystko wychodzi.
Pierwszy raz w życiu robilem beze. Przepis idealny. Kusilo mnie aby dodac cukier do bitej śmietany. Jezu.. Dzieki Bogu ze tego nie zrobiłem. Trzymam sie zasady że pierwszy przepis robie dokladnie jak napisane a pozniej mam na czym sie oprzeć aby cos pozmieniac ale tutaj nic nie trzeba zmieniać. Idealny nie za slodki. Dziękuję ślicznie.
Torcik nie był robiony i tworzony pod zdjecie wiec wyszlo normalnie jak u każdego w domu kto chce w koncu spróbować ;) Nawet nie czekałem aż dobrze wystygnie beza
Świetny, przepyszny torcik i jaki prosty w wykonaniu! Robię go już 5 raz w tym roku na rodzinne urodziny i za każdym razem te same pytania - Nie ma już? A kiedy zrobisz?
Mam pytanie: jak długo mogę przechowywać blaty bezowe bez kremu? Czy mogę np. upiec je w czwartek i dopiero w sobotę przełożyć kremem i podać, czy raczej nie wytrzymają dwóch dni?
Pavlova może poleżeć w zamkniętym piekarniku do dnia następnego. Nie otwieramy go, zostawiamy bezę w nim do wystygnięcia. Można ją również chłodną przechować w suchym miejscu np. kartonie, pojemniku. Chodzi o to, aby beza nie chłonęła wilgoci z powietrza. Pavlovą piekę w dzień przełożenia lub dzień wcześniej. Dwa dni nie testowałam. Suche bezy można przechowywać w suchym miejscu, szczelnie zamknięte bardzo długo, a tu jednak mamy piankę w środku...Zrobiłabym ją w piątek jednak.
Jak najbardziej można upiec wcześniej. Ja piekę torty bezowe z trzech blatów i każdy piekę osobno. Każdy trzymam po upieczeniu w piekarniku przez noc. Przekładam i dekoruję w dniu podania.