Lekki, słodki tort bezowy składający się z trzech blatów bezowych przełożonych bitą śmietaną i owocami sezonowymi. Pyszny, słodki od bezy i kwaskowaty od owoców, rozpływający się w ustach. Słodka beza idealnie współgra z kwaskowatymi owocami i niesłodzoną bitą śmietaną.
ok. 500 g dowolnych owoców np. maliny, porzeczki, jeżyny, borówki, jagody
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (termoobieg).
Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na jednym papierze narysować dwa okręgi o średnicy 18 cm, zachowując odstęp między nimi, a na drugim papierze narysować jeden okrąg o tej samej średnicy. Papiery odwrócić na drugą stronę.
Przygotować blaty bezowe. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie miękka, piankowa).
Śmietanę ubić na sztywno.
Owoce umyć i osuszyć. (Porzeczki obrać z szypułek. Duże jeżyny przekroić na pół).
Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Wyłożyć ⅓ bitej śmietany i posypać częścią owoców. (Najlepiej owoce lekko wcisnąć w śmietanę).
Przykryć drugim blatem bezowym, wyłożyć połowę pozostałej śmietany, rozłożyć owoce, przykryć trzecim blatem, wyłożyć resztę bitej śmietany i udekorować owocami.
Tort wstawić do lodówki. (Tort można podawać od razu lub chwilę schłodzić w lodówce, ale nie za długo, bo blaty rozmiękną. Tort powinien zostać zjedzony w dzień przygotowania).
Dzień dobry,Chciałabym upiec taki tort na urodziny córki, ale potrzebuję większą średnicę blatów, żeby wyszło więcej porcji. Czy myśli Pani, że mogę upiec 3 blaty jednocześnie na trzech poziomach piekarnika?
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie,Barbara
Dzień wcześniej niestety nie. Mogą być blaty upieczone dzień wcześniej i przechowane szczelnie zamknięte, aby nie wciągnęły wilgoci. Ilość porcji jest podane pod przepisem max. na 10.
Jeśli blaty będą trochę większe, jeśli chodzi o średnicę to czas i temperatura będzie podobna. Natomiast jeśli blaty będą grubsze to należy je piec dłużej.
To piekłabym w tej samej temperaturze, ale trochę dłużej, aż będą wysuszone z zewnątrz. Trzeba też zamienić blachy miejscami w połowie pieczenia, aby dopiekły się od góry i dołu równomiernie.