Lekki, słodki tort bezowy składający się z trzech blatów bezowych przełożonych bitą śmietaną i owocami sezonowymi. Pyszny, słodki od bezy i kwaskowaty od owoców, rozpływający się w ustach. Słodka beza idealnie współgra z kwaskowatymi owocami i niesłodzoną bitą śmietaną.
ok. 500 g dowolnych owoców np. maliny, porzeczki, jeżyny, borówki, jagody
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (termoobieg).
Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na jednym papierze narysować dwa okręgi o średnicy 18 cm, zachowując odstęp między nimi, a na drugim papierze narysować jeden okrąg o tej samej średnicy. Papiery odwrócić na drugą stronę.
Przygotować blaty bezowe. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie miękka, piankowa).
Śmietanę ubić na sztywno.
Owoce umyć i osuszyć. (Porzeczki obrać z szypułek. Duże jeżyny przekroić na pół).
Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Wyłożyć ⅓ bitej śmietany i posypać częścią owoców. (Najlepiej owoce lekko wcisnąć w śmietanę).
Przykryć drugim blatem bezowym, wyłożyć połowę pozostałej śmietany, rozłożyć owoce, przykryć trzecim blatem, wyłożyć resztę bitej śmietany i udekorować owocami.
Tort wstawić do lodówki. (Tort można podawać od razu lub chwilę schłodzić w lodówce, ale nie za długo, bo blaty rozmiękną. Tort powinien zostać zjedzony w dzień przygotowania).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anita·
2 lat temu
Z 5bialek wyjdą 3blaty?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alq·
2 lat temu
Bez problemu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barbara ·
2 lat temu
Dzień dobry,Chciałabym upiec taki tort na urodziny córki, ale potrzebuję większą średnicę blatów, żeby wyszło więcej porcji. Czy myśli Pani, że mogę upiec 3 blaty jednocześnie na trzech poziomach piekarnika?
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie,Barbara
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak, możesz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ula·
2 lat temu
Super przepis.Robiłam na urodziny córki był przepysznyDzięki za ten przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
2 lat temu
Robiłam dzisiaj :) wyszło super
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
2 lat temu
Pierwsza w życiu beza i wyszła super Beza przekładana dżemem z czarnej porzeczki bitą śmietaną i owocami ! Pycha 🥰
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
JA·
2 lat temu
Witam, czy można zrobić torcik dzień wcześniej i na ile osób on starcza?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Dzień wcześniej niestety nie. Mogą być blaty upieczone dzień wcześniej i przechowane szczelnie zamknięte, aby nie wciągnęły wilgoci. Ilość porcji jest podane pod przepisem max. na 10.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość·
3 lat temu
Tort super polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
4 lat temu
Czy blaty bezowe do tego tortu mogę upiec dzień wcześniej i zostawić w piekarniku na blaszce żeby tam czekały do czasu przełożenia ??? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, w szczelnie zamkniętym piekarniku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiktoria·
4 lat temu
czy jak zrobię z większej ilości białek to czy czas pieczenia i temperatura sie zmieni?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Jeśli blaty będą trochę większe, jeśli chodzi o średnicę to czas i temperatura będzie podobna. Natomiast jeśli blaty będą grubsze to należy je piec dłużej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
4 lat temu
Czyli 3 blaty piecze się jednocześnie? Dobrze to rozumiem? W sensie na różnych poziomach?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, na dwóch poziomach.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena ·
4 lat temu
Jaką śmietanę Pani użyła? Powiedzmy, że mam dostęp do tych samych produktów co Pani 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Używam najzwyklejszej i najtańszej Schlagsahne z Lidla lub Edeka ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
5 lat temu
Pychaaa
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
5 lat temu
Robiłam pierwszy raz. Wyszło przepyszne 🥰
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
5 lat temu
A jeśli bym chciała upiec góra-dół to jaka wtedy temperatura?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
To piekłabym w tej samej temperaturze, ale trochę dłużej, aż będą wysuszone z zewnątrz. Trzeba też zamienić blachy miejscami w połowie pieczenia, aby dopiekły się od góry i dołu równomiernie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia Szarszewska·
5 lat temu
Super. Już za pierwszym razem wyszło ekstra.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
5 lat temu
Bardzo polecam przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izabela·
5 lat temu
Mam pytanie, ile czasu mam trzymać beze po upieczeniu w piekarniku?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Po wysuszeniu uchyl troszkę drzwiczki piekarnika i jak wystygnie możesz wyciągnąć ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
5 lat temu
Jakiej wielkości jajek użyła Pani w przepisie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Jajka średnie rozmiar M :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Honorata·
5 lat temu
Czy mogę użyć cukru pudru zamiast zwykłego?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Możesz, ale najlepszy były drobny cukier do wypieków.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julka·
5 lat temu
Śmietankę jakiej firmy użyłaś?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
W tym temacie niestety nie pomogą, ponieważ mieszkam w Niemczech i piekę na niemieckich produktach ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Domi·
3 lat temu
A możesz mi powiedzieć ,na których Niemieckich produktach😊