Tort bezowy z owocami i bitą śmietaną

61 Komentarzy
Tort bezowy z owocami i bitą śmietaną

Lekki, słodki tort bezowy składający się z trzech blatów bezowych przełożonych bitą śmietaną i owocami sezonowymi. Pyszny, słodki od bezy i kwaskowaty od owoców, rozpływający się w ustach. Słodka beza idealnie współgra z kwaskowatymi owocami i niesłodzoną bitą śmietaną.

https://www.youtube.com/watch?v=ZCJxcAYUZ3Q

Składniki:

3 blaty bezowe:

  • 5 białek, najlepiej o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 500 g schłodzonej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 500 g dowolnych owoców np. maliny, porzeczki, jeżyny, borówki, jagody

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (termoobieg).
  2. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na jednym papierze narysować dwa okręgi o średnicy 18 cm, zachowując odstęp między nimi, a na drugim papierze narysować jeden okrąg o tej samej średnicy. Papiery odwrócić na drugą stronę.
  3. Przygotować blaty bezowe. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
  4. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie miękka, piankowa).
  6. Śmietanę ubić na sztywno.
  7. Owoce umyć i osuszyć. (Porzeczki obrać z szypułek. Duże jeżyny przekroić na pół).
  8. Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Wyłożyć ⅓ bitej śmietany i posypać częścią owoców. (Najlepiej owoce lekko wcisnąć w śmietanę).
  9. Przykryć drugim blatem bezowym, wyłożyć połowę pozostałej śmietany, rozłożyć owoce, przykryć trzecim blatem, wyłożyć resztę bitej śmietany i udekorować owocami.
  10. Tort wstawić do lodówki. (Tort można podawać od razu lub chwilę schłodzić w lodówce, ale nie za długo, bo blaty rozmiękną. Tort powinien zostać zjedzony w dzień przygotowania).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Tort bezowy z owocami i bitą śmietaną Tort bezowy z owocami i bitą śmietaną Tort bezowy z owocami i bitą śmietaną
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 4 lat temu
    Mam pytanie😊 zamierzam zrobić ten torcik córci na urodziny, tylko myślałam zrobić z dwóch "bez" , ale większych. Czy wyjdzie dobrze, z tej proporcji co podała Pani w przepisie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika Makowska · 4 lat temu
    Robiłam pierwszy raz i wyszedł super 💪
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bianka Bałwas · 4 lat temu
    Witam czy mogę włożyć zrobiony krem do lodówki na 2-3h?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Bitą śmietanę najlepiej zrobić przed przełożeniem. Nie trzymałabym jej tyle w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 4 lat temu
    Witam. Mam pytanie odnośnie temperatury - 120 st. liczysz w piekarniku? termoobieg podnosi grzanie o ok. 20 st. czyli nastawiasz piekarnik na 100 st. + termoobieg /wtedy wewnątrz będzie 12o st./ czy ustawiasz 120 + termoobieg, wtedy wewnątrz będzie 140 st.? Nigdy nie wiem jak być powinno. Pozdrawiam. Alicja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michalina · 4 lat temu
    Wszędzie podają przepisy z masą ze śmietanki i dodatkowo mascarpone. Czy serek rzeczywiście nie jest potrzebny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Czy w piekarniku gazowym beza wyjdzie? Miałam kilka prób z różnymi wypiekami i czasem mnie zawodził, boję się, że tym razem będzie tak samo
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie mam niestety doświadczenia z piekarnikiem gazowym. Może ktoś inny będzie mógł doradzić.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 4 lat temu
      Mi nie wychodzila. Mialam piekarnik gazowy i to byla katastrofa. Kazde ciasto- spod juz dobry, gora surowa. Zeby gora byla dobra, spod musial sie spalic a potem go odkrajalam. Masakra. Probowalam roznych trikow z gazowym, zmienialam temp, wyciagalam szuflade z dolu. Ogolnie nie polecam. Potem przestalam piec, az wymienilam piekarnik na elektryczny. Inny swiat, polubilam pieczenie, wszystko wychodzi.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 4 lat temu
      Ja mam gazowy i nie mam problemu tylko dłużej musi się piec. Za to mam złe doświadczenia z elektrycznym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 5 lat temu
    Polecam przepis się sprawdził i beza wyszła przepyszna!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Witam :) czy w taki tort dam rade wbic lizaki bezowe i utrzymaja sie choc przez 15 minut na czas podania ? Z gory dziekuje za odpowiedz :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak, wkręcaj je raczej ;) środek jest miękki powinno się dać spokojnie :)

      Edit: Przetestowałam i bardzo łatwo się je wkręca i trzymają się :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 5 lat temu
    Pierwszy raz w życiu robilem beze. Przepis idealny. Kusilo mnie aby dodac cukier do bitej śmietany. Jezu.. Dzieki Bogu ze tego nie zrobiłem. Trzymam sie zasady że pierwszy przepis robie dokladnie jak napisane a pozniej mam na czym sie oprzeć aby cos pozmieniac ale tutaj nic nie trzeba zmieniać. Idealny nie za slodki. Dziękuję ślicznie.
    Torcik nie był robiony i tworzony pod zdjecie wiec wyszlo normalnie jak u każdego w domu kto chce w koncu spróbować ;) Nawet nie czekałem aż dobrze wystygnie beza
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia C. · 5 lat temu
    Świetny, przepyszny torcik i jaki prosty w wykonaniu! Robię go już 5 raz w tym roku na rodzinne urodziny i za każdym razem te same pytania - Nie ma już? A kiedy zrobisz?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 5 lat temu
    Super przepis!!!!!!!! (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anonim · 5 lat temu
    Najgorszy przepis jaki widziałam. Jeśli ktokolwiek zastanawia się czy użyć tego przepisu. Szukajcie dalej! Ten przepis zepsuł całą kolacje
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 4 lat temu
      A ja się nie zgadzam. Mi wyszedł pyszny tort bezowy i to za pierwszym razem. Łatwe do zrobienia. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 5 lat temu
    Mam pytanie: jak długo mogę przechowywać blaty bezowe bez kremu? Czy mogę np. upiec je w czwartek i dopiero w sobotę przełożyć kremem i podać, czy raczej nie wytrzymają dwóch dni?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Pavlova może poleżeć w zamkniętym piekarniku do dnia następnego. Nie otwieramy go, zostawiamy bezę w nim do wystygnięcia. Można ją również chłodną przechować w suchym miejscu np. kartonie, pojemniku. Chodzi o to, aby beza nie chłonęła wilgoci z powietrza. Pavlovą piekę w dzień przełożenia lub dzień wcześniej. Dwa dni nie testowałam. Suche bezy można przechowywać w suchym miejscu, szczelnie zamknięte bardzo długo, a tu jednak mamy piankę w środku...Zrobiłabym ją w piątek jednak.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magdalena · 1 lat temu
      Jak najbardziej można upiec wcześniej. Ja piekę torty bezowe z trzech blatów i każdy piekę osobno. Każdy trzymam po upieczeniu w piekarniku przez noc. Przekładam i dekoruję w dniu podania.