Sernik z ricotty i mascarpone

17 Komentarzy
Sernik z ricotty i mascarpone

Włoski, pieczony sernik z serem ricotta i mascarpone na kruchym cieście. Sernik jest delikatny, aksamitny, mocno kremowy, a w smaku słodki, śmietankowy. Smakuje wyśmienicie. Kwaśne owoce sezonowe wspaniale do niego pasują.

https://www.youtube.com/watch?v=qRYgZGQcF4g

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 125 g masła (lub margaryny), pokrojonego na kawałki
  • 60 g cukru
  • 200 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej należy użyć taką samą ilość uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500 g serka ricotta
  • 500 g serka mascarpone
  • 140 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)

Dekoracja:

  • ok. 500 g świeżych owoców np. porzeczki, maliny, jeżyny, truskawki, jagody, borówki
  • 5 łyżek dżemu leśnego

Sposób przygotowania:

  1. Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  3. Przygotować masę serową. Najpierw odlać wodę z serka ricotty i mascarpone. Oba serki, jajka, budyń w proszku i cukier przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik do lodówki na całą noc.
  6. Owoce umyć i osuszyć. (Porzeczki obrać z szypułek).
  7. Dżem przetrzeć przez sitko i lekko podgrzać, mieszając, aby zrobił się bardziej płynny.
  8. Dżem wymieszać z owocami i wyłożyć na wierzch sernika.

Uwagi:

  • Tłuszcz i jajko do przygotowania ciasto kruchego powinny być prosto z lodówki.
  • Składniki na masę serową powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.
  • W wersji bezglutenowej należy wybrać bezglutenowy proszek do pieczenia i bezglutenowy budyń.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sernik z ricotty i mascarpone Sernik z ricotty i mascarpone Sernik z ricotty i mascarpone
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 1 miesięcy temu
    Dzień dobry, czy zamiast świeżych owoców które są niedostępne w zimie, czy można użyć mrożonych? Bardzo proszę o odpowiedź, dziękuję.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Tak, ale zrobiłabym je w galaretce tj. 2 galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Mrożone owoce można dodać do ciepłej galaretki, dzięki temu szybko się schłodzi. Jeśli sernik nie był wyciągany z formy tj. przylega do formy to można wylać jeszcze płynną galaretkę z owocami, bo nie ucieknie bokami 😉 Włożyć do lodówki do stężenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 11 miesięcy temu
    Co można dać zamiast sera ricotta? Nie umiem go znaleźć w sklepie.Czy przez budyń sernik nie będzie za bardzo zbity?Dziękuję za odpowiedź 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Można dodać twaróg z wiaderka. Budyń w proszku należy dodać do sernika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sara · 1 lat temu
    Dzień dobry. Czy można pominąć budyń? Boję się, że spowoduje on grudki w serniku i że będzie on bardziej zbity
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Możliwe, jeśli ricotta jest zwarta, ale nie testowałam. Chcąc zapobiec grudkom polecam wymieszać budyń w proszku z cukrem, przed dodaniem do masy serowej.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Sara · 11 miesięcy temu
        Czyli bez budyniu sernik może być za bardzo "lejący"?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
          Tak, może wyjść za rzadki. Budyń ściąga masę. Można użyć zamiennie skrobi, działa tak samo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 2 lat temu
    Pysznosci, tylko troche drogi, mieszkam we Wloszech ale tutaj nie znaja tengo przepisu, wogole ich wypieki too masakra, wiec robie furore moimi placuszkami.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ANIA · 1 lat temu
      Mam to samo , ten sernik jedza jak szaleni I inne ciasta tez. Pozdrawiam z rzymu, ty gdzie mieszkasz?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 2 lat temu
    Jest bardzo pyszny, dla mnie , że mieszkam w UK tym lepiej bo mascarpone i ricottę znajdę wszędzie. Tobie go już 5 raz polecam 😊🌷i dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 2 lat temu
    Pyszny, kremowy sernik. Robi się go błyskawicznie, polecam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eliza · 3 lat temu
    Zrobilam sama mase serowa. Cos wspanialego 😀 dalam tez 100 gram cukru
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Ekspresowy sernik :) U mnie z galaretką i mrożonymi jagodami na wierzchu - jest przepyszny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 6 lat temu
    Dzień dobry. Czy do tego sernika można zastosować polewę czekoladową i ganache takie jak w serniki z przepisu https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1029-sernik-z-czekoladkami? Robiłam już ten sernik z owocami sezonowymi, był pyszny, ale o tej porze roku trudno już kupić dobre owoce, a bardzo chciałabym to ciastko zrobić ponownie. Czy z polewą czekoladową i czekoladkami należałoby zmniejszyć ilość cukru dodawanego do masy serowej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak, możesz zrobić i polewę i ganache tak, jak jest to w tamtym przepisie. To są te same serniki tylko na innych serach ;) Ilość cukru możesz zostawić jak w przepisie lub zmniejszyć do max. 100 g. Według uznania ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 6 lat temu
    Dzień dobry wszystkim, przepis mnie bardzo zaciekawił,bo potrzebowałam efektownego ciasta na spotkanie imieninowe w baaardzo upalny dzień. Z powod dostępu do ricotty (tak,tak,są takie miejsca...) masę zrobiłam tylko z mascarpone,do tego domowy dżem i ogródkowe owoce. Efekt- rewelacyjny! Kolejny sprawdzony przepis,za wszystkie bardzo dziękuję ?