Włoski, pieczony sernik z serem ricotta i mascarpone na kruchym cieście. Sernik jest delikatny, aksamitny, mocno kremowy, a w smaku słodki, śmietankowy. Smakuje wyśmienicie. Kwaśne owoce sezonowe wspaniale do niego pasują.
125 g masła (lub margaryny), pokrojonego na kawałki
60 g cukru
200 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej należy użyć taką samą ilość uniwersalnej mąki bezglutenowej)
1 jajko (rozmiar M)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
500 g serka ricotta
500 g serka mascarpone
140 g cukru
4 jajka (rozmiar M)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g)
Dekoracja:
ok. 500 g świeżych owoców np. porzeczki, maliny, jeżyny, truskawki, jagody, borówki
5 łyżek dżemu leśnego
Sposób przygotowania:
Z podanym składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając również boki formy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotować masę serową. Najpierw odlać wodę z serka ricotty i mascarpone. Oba serki, jajka, budyń w proszku i cukier przełożyć do miski i zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
Masę serową wylać do tortownicy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik do lodówki na całą noc.
Owoce umyć i osuszyć. (Porzeczki obrać z szypułek).
Dżem przetrzeć przez sitko i lekko podgrzać, mieszając, aby zrobił się bardziej płynny.
Dżem wymieszać z owocami i wyłożyć na wierzch sernika.
Uwagi:
Tłuszcz i jajko do przygotowania ciasto kruchego powinny być prosto z lodówki.
Składniki na masę serową powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.
W wersji bezglutenowej należy wybrać bezglutenowy proszek do pieczenia i bezglutenowy budyń.
Tak, ale zrobiłabym je w galaretce tj. 2 galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Mrożone owoce można dodać do ciepłej galaretki, dzięki temu szybko się schłodzi. Jeśli sernik nie był wyciągany z formy tj. przylega do formy to można wylać jeszcze płynną galaretkę z owocami, bo nie ucieknie bokami 😉 Włożyć do lodówki do stężenia.
Możliwe, jeśli ricotta jest zwarta, ale nie testowałam. Chcąc zapobiec grudkom polecam wymieszać budyń w proszku z cukrem, przed dodaniem do masy serowej.
Pysznosci, tylko troche drogi, mieszkam we Wloszech ale tutaj nie znaja tengo przepisu, wogole ich wypieki too masakra, wiec robie furore moimi placuszkami.
Jest bardzo pyszny, dla mnie , że mieszkam w UK tym lepiej bo mascarpone i ricottę znajdę wszędzie. Tobie go już 5 raz polecam 😊🌷i dziękuję za przepis.
Dzień dobry. Czy do tego sernika można zastosować polewę czekoladową i ganache takie jak w serniki z przepisu https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1029-sernik-z-czekoladkami? Robiłam już ten sernik z owocami sezonowymi, był pyszny, ale o tej porze roku trudno już kupić dobre owoce, a bardzo chciałabym to ciastko zrobić ponownie. Czy z polewą czekoladową i czekoladkami należałoby zmniejszyć ilość cukru dodawanego do masy serowej?
Tak, możesz zrobić i polewę i ganache tak, jak jest to w tamtym przepisie. To są te same serniki tylko na innych serach ;) Ilość cukru możesz zostawić jak w przepisie lub zmniejszyć do max. 100 g. Według uznania ;)
Dzień dobry wszystkim, przepis mnie bardzo zaciekawił,bo potrzebowałam efektownego ciasta na spotkanie imieninowe w baaardzo upalny dzień. Z powod dostępu do ricotty (tak,tak,są takie miejsca...) masę zrobiłam tylko z mascarpone,do tego domowy dżem i ogródkowe owoce. Efekt- rewelacyjny! Kolejny sprawdzony przepis,za wszystkie bardzo dziękuję ?