Lekki tort biszkoptowy przełożony warstwą truskawkową i serową. Udekorowany jest lizakami bezowymi. Bezowe lizaki są łatwe do przygotowania, a stanowią świetną dekorację. Tort jest dla dziewczynki, bo w kolorze różowo- fioletowym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innych kolorów.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek (rozmiar M)
200 g cukru
140 g mąki pszennej
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde po ok. 37 g)
Przygotować lizaki bezowe. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, podzielić pianę bezową na pół. Do jednej części dodać trochę różowego, a do drugiej trochę fioletowego barwnika spożywczego i wymieszać. Piany bezowe przełożyć do dwóch rękawów cukierniczych z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać bezy, tworząc koła różnych wielkości na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między bezami. Zrobić również parę zwykłych, małych bezików. (Można zrobić bezy o mniej i bardziej intensywnej barwie. Można nie łączyć dokładnie barwnika z pianą tworząc wzór marmurkowy. Można również przełożyć do jednego rękawa piany w dwóch kolorach i wyciskać bezy dwukolorowe). Bezy można przed pieczeniem posypać posypką cukrową.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C przez ok. 90 minut lub do czasu całkowitego wysuszenia się bez. (Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
Patyczki do cake pops lub szaszłyków pociąć tak, aby miały różne długości.
Patyczki przykleić z tyłu bez w kształcie kół przy pomocy lukru. Pozostawić do zastygnięcia lukru. (Patyczek można oprzeć na innej bezie, aby nie opadał).
Przygotować biszkopt. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać mąkę z budyniami w proszku. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu odwrócić biszkopt wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Po ostygnięciu przeciąć tak, aby powstały 3 blaty.
Przygotować poncz. Przegotowaną i ostudzoną wodę wymieszać z sokiem z cytryny.
Na paterze ułożyć dolny blat biszkoptowy. Nasączyć ⅓ ponczu. Środkowy blat biszkoptowy ułożyć np. na desce i również nasączyć ⅓ ponczu.
Przygotować kisiel truskawkowy. Jeśli używamy truskawek mrożonych, należy przełożyć je do miski i pozostawić do całkowitego rozmrożenia. Jeśli używamy truskawek świeżych, należy je umyć, osuszyć i odszypułkować.
Truskawki zmiksować razem z cukrem blenderem na mus. Trochę zmiksowanych truskawek wymieszać trzepaczką ze skrobią. Resztę musu truskawkowego zagotować. Dodać rozmieszany mus ze skrobią i mieszając doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając.
Na dolnym blacie rozłożyć połowę gorącego kisielu. Drugą połowę kisielu rozłożyć na środkowym blacie. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić chwilę w lodówce.
Przygotować krem z serka mascarpone. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Połowę kremu rozłożyć na dolnym blacie z kisielem. Przykryć środkowym blatem z kisielem i rozłożyć resztę kremu. Przykryć górnym blatem biszkoptowym i nasączyć go resztą ponczu.
Tort wstawić do lodówki.
Przygotować krem z serka kremowego. W misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać serek kremowy. Miksować, aż krem będzie gładki. Krem podzielić na pół. Do jednej dodać trochę różowego, a do drugiej trochę fioletowego barwnika spożywczego i wymieszać. Gdyby krem był za rzadki włożyć go do lodówki, aby lekko zgęstniał.
Kremem z serka kremowego posmarować cienko tort, a następnie udekorować. (Boki tortu posmarowałam fioletowym kremem i ozdobiłam dół boków przy użyciu rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie zamkniętej gwiazdki, a różowym wierzch i resztę boków).
Tort wstawić do lodówki. Przed podaniem wbić w tort lizaki bezowe i udekorować małymi bezikami.
Uwaga:
Biszkopt i lizaki bezowe można przygotować dzień wcześniej przez złożeniem i udekorowaniem tortu.
Nawet tydzień lub więcej wcześniej. Warunek musi być taki, że bezy muszą być dobrze wysuszone i gotowe przechowywane w szczelnej puszcze, aby się wilgoć nie dostała :)
Witam, zastanawiam się czym najlepiej obłożyć tort, który będę piekła córce za jakiś czas na urodziny. Czy wyżej podana masa z serka śmietankowego przetrwa około pólgodzinny transport autem? Czy w obawie, że spłynie lepiej obłożyć go masą maślana?
Piekny i niesamowity. Wlasnie taki zrobie corce na urodziny. Mam nadzieje ze moge odgapic ;) pewno i tak tak ladny nie wyjdzie bo nie mam wprawy. Czy tort moge dzien wczesniej zrobic? Czy nie lepiej robic bezy na patyczkach od razu?
Najlepiej zrobić co najmniej dzień wcześniej, aby się ustabilizował i przeszedł smakiem. Lizaki bezowe możesz zrobić już kilka dni wcześniej. Jeśli będą dobrze wysuszone można je spokojnie długo trzymać w zamkniętej puszce.
Witam. Lizaki bezowe po dodaniu barwnika w żelu w piekarniku się rozpuściły i opadły na płaskie papki. Wina barwnika czy ja coś zle zrobiłam? Zwykle bezy bez barwnika wyszły rewelacyjnie
Pieczemy 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami.