Tort bezowy z owocami i bitą śmietaną

61 Komentarzy
Tort bezowy z owocami i bitą śmietaną

Lekki, słodki tort bezowy składający się z trzech blatów bezowych przełożonych bitą śmietaną i owocami sezonowymi. Pyszny, słodki od bezy i kwaskowaty od owoców, rozpływający się w ustach. Słodka beza idealnie współgra z kwaskowatymi owocami i niesłodzoną bitą śmietaną.

https://www.youtube.com/watch?v=ZCJxcAYUZ3Q

Składniki:

3 blaty bezowe:

  • 5 białek, najlepiej o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 500 g schłodzonej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 500 g dowolnych owoców np. maliny, porzeczki, jeżyny, borówki, jagody

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (termoobieg).
  2. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na jednym papierze narysować dwa okręgi o średnicy 18 cm, zachowując odstęp między nimi, a na drugim papierze narysować jeden okrąg o tej samej średnicy. Papiery odwrócić na drugą stronę.
  3. Przygotować blaty bezowe. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
  4. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie miękka, piankowa).
  6. Śmietanę ubić na sztywno.
  7. Owoce umyć i osuszyć. (Porzeczki obrać z szypułek. Duże jeżyny przekroić na pół).
  8. Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Wyłożyć ⅓ bitej śmietany i posypać częścią owoców. (Najlepiej owoce lekko wcisnąć w śmietanę).
  9. Przykryć drugim blatem bezowym, wyłożyć połowę pozostałej śmietany, rozłożyć owoce, przykryć trzecim blatem, wyłożyć resztę bitej śmietany i udekorować owocami.
  10. Tort wstawić do lodówki. (Tort można podawać od razu lub chwilę schłodzić w lodówce, ale nie za długo, bo blaty rozmiękną. Tort powinien zostać zjedzony w dzień przygotowania).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Tort bezowy z owocami i bitą śmietaną Tort bezowy z owocami i bitą śmietaną Tort bezowy z owocami i bitą śmietaną
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 1 lat temu
    Z 5bialek wyjdą 3blaty?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 1 lat temu
    Dzień dobry,Chciałabym upiec taki tort na urodziny córki, ale potrzebuję większą średnicę blatów, żeby wyszło więcej porcji. Czy myśli Pani, że mogę upiec 3 blaty jednocześnie na trzech poziomach piekarnika?
    Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie,Barbara 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 1 lat temu
    Super przepis.Robiłam na urodziny córki był przepysznyDzięki za ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 lat temu
    Robiłam dzisiaj :) wyszło super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Pierwsza w życiu beza i wyszła super Beza przekładana dżemem z czarnej porzeczki bitą śmietaną i owocami ! Pycha 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    JA · 1 lat temu
    Witam, czy można zrobić torcik dzień wcześniej i na ile osób on starcza?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Dzień wcześniej niestety nie. Mogą być blaty upieczone dzień wcześniej i przechowane szczelnie zamknięte, aby nie wciągnęły wilgoci. Ilość porcji jest podane pod przepisem max. na 10.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 2 lat temu
    Tort super polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Czy blaty bezowe do tego tortu mogę upiec dzień wcześniej i zostawić w piekarniku na blaszce żeby tam czekały do czasu przełożenia ??? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 3 lat temu
    czy jak zrobię z większej ilości białek to czy czas pieczenia i temperatura sie zmieni?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Jeśli blaty będą trochę większe, jeśli chodzi o średnicę to czas i temperatura będzie podobna. Natomiast jeśli blaty będą grubsze to należy je piec dłużej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 3 lat temu
    Czyli 3 blaty piecze się jednocześnie? Dobrze to rozumiem? W sensie na różnych poziomach?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Jaką śmietanę Pani użyła? Powiedzmy, że mam dostęp do tych samych produktów co Pani 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Pychaaa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 3 lat temu
    Robiłam pierwszy raz. Wyszło przepyszne 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 4 lat temu
    A jeśli bym chciała upiec góra-dół to jaka wtedy temperatura?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      To piekłabym w tej samej temperaturze, ale trochę dłużej, aż będą wysuszone z zewnątrz. Trzeba też zamienić blachy miejscami w połowie pieczenia, aby dopiekły się od góry i dołu równomiernie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia Szarszewska · 4 lat temu
    Super. Już za pierwszym razem wyszło ekstra.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Bardzo polecam przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 4 lat temu
    Mam pytanie, ile czasu mam trzymać beze po upieczeniu w piekarniku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Po wysuszeniu uchyl troszkę drzwiczki piekarnika i jak wystygnie możesz wyciągnąć ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Jakiej wielkości jajek użyła Pani w przepisie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Honorata · 4 lat temu
    Czy mogę użyć cukru pudru zamiast zwykłego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julka · 4 lat temu
    Śmietankę jakiej firmy użyłaś?