Lekki tort kawowy składający się z biszkoptu kawowego przełożonego kawowym kremem z serka mascarpone. Całość lekka, wilgotna i mocno kawowa.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
¾ szklanki* mąki pszennej (lub 120 g)
¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
1 szklanka cukru (lub 200 g)
4 łyżki gorącej wody
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
Poncz:
ok. 1 szklanka zaparzonej kawy**
Krem z mascarpone:
500 g serka mascarpone
800 g słodkiej śmietany 30- 36%
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt: Kawę rozpuścić dokładnie w 4 łyżkach gorącej wody. Ostudzić.
W miseczce wymieszać skrobię z mąką. Odstawić na bok.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku, a następnie po łyżeczce ostudzonej kawy. Wymieszaną mąkę ze skrobią dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy i odwrócić wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z formy i przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
Przygotować poncz: Zaparzyć kawę i ostudzić.
Przygotować krem z mascarpone: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać 2 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Krem podzielić na pół. Do jednej połowy, dalej miksując, dodawać stopniowo zimną kawę. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
Biały i kawowy krem przełożyć osobno do rękawów cukierniczych z dużą, okrągłą tylką (może być również tylka w kształcie gwiazdki).
Dolny blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć częścią ponczu. Na biszkopt wyciskać kremy, robiąc na przemian okrąg jasny i kawowy, zaczynając od zewnętrznej strony jasnym kremem.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Nasączyć częścią ponczu i wycisnąć kremy, robiąc na przemian okręgi, zaczynając tym razem od zewnątrz kawowym kremem.
Przykryć górnym blatem biszkoptowym i nasączyć ponczem. Kremy przełożyć do rękawów cukierniczych z tylkami w kształcie gwiazdki. Udekorować najpierw brzegi tortu, a następnie górę tortu.
Tort wstawić na kilka godzin lub noc do lodówki.
Uwagi:
* 1 szklanka= 250 ml
**Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
1 lat temu
Czy krem i biszkopt wyjdzie jeśli zamiast kawy roxposzczalmej zastosuje kawę z ekspresu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Wyjdzie, ale nie będzie miał tak intensywnego smaku kawowego. Z ekspresu polecam tylko jako poncz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olga·
1 lat temu
Z podanych ilości serka i śmietany krem wyszedł płynny. Muszę ratować się żelatyną. Nie polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria·
2 lat temu
Czy tym kremem można otynkować tort?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jolanta·
2 lat temu
Pyszny kawowy intensywny i nieprzesłodzony. Do ponczu dodatkowo dodałam sok z pomarańczy i amaretto. Zachwycający smak. Krem z 30% śmietanką jest puszyściejszy bo z 36% też pyszny ale cięższy i gęsty jak dla mnie za gęsty. Tort rewelacja
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
3 lat temu
Czy mascarpone mieszać od razu ze śmietanka czy najpierw śmietane a potem mascarpone?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Można razem. Proszę tylko uważać, bo na początku będzie pryskać, jak śmietanka jest płynna.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabriela·
3 lat temu
Dodałam do biszkopta zamiast kawy kakao oraz do środka dołożyłam maliny. Pyszny :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
2 lat temu
Też dodaję maliny i jest pyszny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
3 lat temu
Dobry wieczor,Chciałabym użyć likieru kawowego w tym przepisie. Co, gdzie, ile i z czym zamienić aby wszystko się udało? Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Zrobiłabym poncz z likieru kawowego, pół na pół z wodą.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sara·
3 lat temu
Czy tylko mnie się zważyła masa kawowa ? Wszystkie produkty miałam zimne, prosto z lodówki. Miałam wrażenie, że już przy ubijaniu śmietanki z mascarpone zaczęła się masa ważyć.. ogólnie nie polecam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
3 lat temu
Nie tylko :) ale z serkiem mascarpone tak jestvi trzeba z nim delikatnie postępować i powoli połączyć skladniki. I krótko miksować. Mi się zważyło za pierwszym razem. Ale kolejne 3 wyszly super :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Rach·
4 lat temu
Pyszny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gracja ·
3 lat temu
Absolutnie się masa nie zwarza tort jest przepyszny polecam, jest wykwintny na szczególne okazje 🎂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
4 lat temu
Z ilu łyżeczek kawy zrobić poncz?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Powinna być ok. 1 szklanka gotowej kawy. Ja robię kawę w ekspresie, ale można zrobić z 1 łyżeczki rozpuszczalnej lub z 2 łyżeczek sypanej, tylko bez fusów :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
anka·
4 lat temu
Można go mrozić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ilona·
4 lat temu
Czy mozna dodac jakies owoce?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Można. Do smaku kawowego będą pasować np. maliny, czy wiśnie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ella ·
4 lat temu
Ponieważ jestem totalnym beztalenciem w sprawach dekoracji - użyłam owoców. Wyszła REWELACJA!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda ·
2 lat temu
Piękny
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
4 lat temu
Wyszedł mi piękny tort na urodziny mamy ,prosty przepis duży tort
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grażyna·
4 lat temu
Najlepszy tort na świecie! Właśnie chłodzi się w lodówce :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
Witam. Piekę torty od 30 lat. Ale ten przepis mi nie odpowiada. Ciasto przy krojeniu się kruszy a masa, jak dla mnie, jest zbyt tłusta.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grażyna·
4 lat temu
Witam! Pani Anno, moim zdaniem, w którejś fazie pracy nad tortem popełnia Pani jakiś błąd. Być może winę ponosi jakość serka mascarpone lub śmietanki, której Pani używa? Być może niedostatecznie dobrze ponczuje Pani poszczególne krążki tortu? 30-letnie doświadczenie w pieczeniu to nie wszystko. Bywa, że pomaga, ale i bywa, że przeszkadza. Zwłaszcza wtedy, gdy wydaje nam się, że "zjedliśmy zęby" na tej robocie (zresztą nie tylko pieczenia ciast to się tyczy). Czasem gubi nas rutyna. Tort jest lekki, pyszny i kroi się znakomicie. Proszę robić go dokładnie według przepisu Pani Joanny, a z pewnością taki wyjdzie. I oczywiście użyć trzeba dobrych produktów. Ja robię go już n-ty raz i zawsze wychodzi znakomity! Rodzina nie może się go nachwalić, a proszę mi wierzyć, byle czym moich bliskich nie udałoby mi się zadowolić. Ten numer by nie przeszedł :). Serdecznie Panią pozdrawiam i życzę trochę dystansu do własnych umiejętności oraz wiary, że możemy się czegoś nauczyć także od kogoś od nas młodszego i z mniejszym "stażem" w pieczeniu :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emilia ·
4 lat temu
czy mogę użyć silikonowej formy do ciasta zamiast metalowej? czy to zmieni to na ile mam nagrzać piekarnik ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie powinno być różnicy. Tylko, czy ma ona tak samo wysoki rant jak zwykła tortownica?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
Witam. Fajny przepis. Czy ktoś jednak próbował go z Thermomixem ?Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
5 lat temu
Na urodziny dla meza😊, dałam tylko więcej kawy do kremu żeby był bardziej wyrazisty.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tequila ·
5 lat temu
Witam, w przepisie ma być az 3/4szkl skrobi? Czy 1/4 (w większości przepisów jest 3/4maki pszennej i 1/3 szkl skrobi) . Pomyłka czy poprostu ten przepis tak ma 😊 dziękuję za odp