Lekki tort kawowy składający się z biszkoptu kawowego przełożonego kawowym kremem z serka mascarpone. Całość lekka, wilgotna i mocno kawowa.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
¾ szklanki* mąki pszennej (lub 120 g)
¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
1 szklanka cukru (lub 200 g)
4 łyżki gorącej wody
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
Poncz:
ok. 1 szklanka zaparzonej kawy**
Krem z mascarpone:
500 g serka mascarpone
800 g słodkiej śmietany 30- 36%
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt: Kawę rozpuścić dokładnie w 4 łyżkach gorącej wody. Ostudzić.
W miseczce wymieszać skrobię z mąką. Odstawić na bok.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku, a następnie po łyżeczce ostudzonej kawy. Wymieszaną mąkę ze skrobią dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy i odwrócić wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z formy i przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
Przygotować poncz: Zaparzyć kawę i ostudzić.
Przygotować krem z mascarpone: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać 2 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Krem podzielić na pół. Do jednej połowy, dalej miksując, dodawać stopniowo zimną kawę. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
Biały i kawowy krem przełożyć osobno do rękawów cukierniczych z dużą, okrągłą tylką (może być również tylka w kształcie gwiazdki).
Dolny blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć częścią ponczu. Na biszkopt wyciskać kremy, robiąc na przemian okrąg jasny i kawowy, zaczynając od zewnętrznej strony jasnym kremem.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Nasączyć częścią ponczu i wycisnąć kremy, robiąc na przemian okręgi, zaczynając tym razem od zewnątrz kawowym kremem.
Przykryć górnym blatem biszkoptowym i nasączyć ponczem. Kremy przełożyć do rękawów cukierniczych z tylkami w kształcie gwiazdki. Udekorować najpierw brzegi tortu, a następnie górę tortu.
Tort wstawić na kilka godzin lub noc do lodówki.
Uwagi:
* 1 szklanka= 250 ml
**Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.
Pyszny kawowy intensywny i nieprzesłodzony. Do ponczu dodatkowo dodałam sok z pomarańczy i amaretto. Zachwycający smak. Krem z 30% śmietanką jest puszyściejszy bo z 36% też pyszny ale cięższy i gęsty jak dla mnie za gęsty. Tort rewelacja
Czy tylko mnie się zważyła masa kawowa ? Wszystkie produkty miałam zimne, prosto z lodówki. Miałam wrażenie, że już przy ubijaniu śmietanki z mascarpone zaczęła się masa ważyć.. ogólnie nie polecam.
Nie tylko :) ale z serkiem mascarpone tak jestvi trzeba z nim delikatnie postępować i powoli połączyć skladniki. I krótko miksować. Mi się zważyło za pierwszym razem. Ale kolejne 3 wyszly super :)
Powinna być ok. 1 szklanka gotowej kawy. Ja robię kawę w ekspresie, ale można zrobić z 1 łyżeczki rozpuszczalnej lub z 2 łyżeczek sypanej, tylko bez fusów :)
Witam! Pani Anno, moim zdaniem, w którejś fazie pracy nad tortem popełnia Pani jakiś błąd. Być może winę ponosi jakość serka mascarpone lub śmietanki, której Pani używa? Być może niedostatecznie dobrze ponczuje Pani poszczególne krążki tortu? 30-letnie doświadczenie w pieczeniu to nie wszystko. Bywa, że pomaga, ale i bywa, że przeszkadza. Zwłaszcza wtedy, gdy wydaje nam się, że "zjedliśmy zęby" na tej robocie (zresztą nie tylko pieczenia ciast to się tyczy). Czasem gubi nas rutyna. Tort jest lekki, pyszny i kroi się znakomicie. Proszę robić go dokładnie według przepisu Pani Joanny, a z pewnością taki wyjdzie. I oczywiście użyć trzeba dobrych produktów. Ja robię go już n-ty raz i zawsze wychodzi znakomity! Rodzina nie może się go nachwalić, a proszę mi wierzyć, byle czym moich bliskich nie udałoby mi się zadowolić. Ten numer by nie przeszedł :). Serdecznie Panią pozdrawiam i życzę trochę dystansu do własnych umiejętności oraz wiary, że możemy się czegoś nauczyć także od kogoś od nas młodszego i z mniejszym "stażem" w pieczeniu :)
Witam, w przepisie ma być az 3/4szkl skrobi? Czy 1/4 (w większości przepisów jest 3/4maki pszennej i 1/3 szkl skrobi) . Pomyłka czy poprostu ten przepis tak ma 😊 dziękuję za odp