Tort kawowy z mascarpone

65 Komentarzy
Tort kawowy z mascarpone

Lekki tort kawowy składający się z biszkoptu kawowego przełożonego kawowym kremem z serka mascarpone. Całość lekka, wilgotna i mocno kawowa.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki* mąki pszennej (lub 120 g)
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej

Poncz:

  • ok. 1 szklanka zaparzonej kawy**

Krem z mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone
  • 800 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt: Kawę rozpuścić dokładnie w 4 łyżkach gorącej wody. Ostudzić.
  2. W miseczce wymieszać skrobię z mąką. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku, a następnie po łyżeczce ostudzonej kawy. Wymieszaną mąkę ze skrobią dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy i odwrócić wraz z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć z formy i przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
  5. Przygotować poncz: Zaparzyć kawę i ostudzić.
  6. Przygotować krem z mascarpone: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać 2 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Krem podzielić na pół. Do jednej połowy, dalej miksując, dodawać stopniowo zimną kawę. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
  7. Biały i kawowy krem przełożyć osobno do rękawów cukierniczych z dużą, okrągłą tylką (może być również tylka w kształcie gwiazdki).
  8. Dolny blat biszkoptowy ułożyć na paterze i nasączyć częścią ponczu. Na biszkopt wyciskać kremy, robiąc na przemian okrąg jasny i kawowy, zaczynając od zewnętrznej strony jasnym kremem.

2

  1. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Nasączyć częścią ponczu i wycisnąć kremy, robiąc na przemian okręgi, zaczynając tym razem od zewnątrz kawowym kremem.
  2. Przykryć górnym blatem biszkoptowym i nasączyć ponczem. Kremy przełożyć do rękawów cukierniczych z tylkami w kształcie gwiazdki. Udekorować najpierw brzegi tortu, a następnie górę tortu.
  3. Tort wstawić na kilka godzin lub noc do lodówki.

Uwagi:

* 1 szklanka= 250 ml

**Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort kawowy z mascarpone Tort kawowy z mascarpone Tort kawowy z mascarpone
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 miesięcy temu
    Czy krem i biszkopt wyjdzie jeśli zamiast kawy roxposzczalmej zastosuje kawę z ekspresu? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Wyjdzie, ale nie będzie miał tak intensywnego smaku kawowego. Z ekspresu polecam tylko jako poncz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 10 miesięcy temu
    Z podanych ilości serka i śmietany krem wyszedł płynny. Muszę ratować się żelatyną. Nie polecam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 1 lat temu
    Czy tym kremem można otynkować tort?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta · 1 lat temu
    Pyszny kawowy intensywny i nieprzesłodzony. Do ponczu dodatkowo dodałam sok z pomarańczy i amaretto. Zachwycający smak. Krem z 30% śmietanką jest puszyściejszy bo z 36% też pyszny ale cięższy i gęsty jak dla mnie za gęsty. Tort rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 lat temu
    Czy mascarpone mieszać od razu ze śmietanka czy najpierw śmietane a potem mascarpone?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Można razem. Proszę tylko uważać, bo na początku będzie pryskać, jak śmietanka jest płynna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabriela · 2 lat temu
    Dodałam do biszkopta zamiast kawy kakao oraz do środka dołożyłam maliny. Pyszny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 lat temu
    Dobry wieczor,Chciałabym użyć likieru kawowego w tym przepisie. Co, gdzie, ile i z czym zamienić aby wszystko się udało? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sara · 2 lat temu
    Czy tylko mnie się zważyła masa kawowa ? Wszystkie produkty miałam zimne, prosto z lodówki. Miałam wrażenie, że już przy ubijaniu śmietanki z mascarpone zaczęła się masa ważyć.. ogólnie nie polecam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 2 lat temu
      Nie tylko :) ale z serkiem mascarpone tak jestvi trzeba z nim delikatnie postępować i powoli połączyć skladniki. I krótko miksować. Mi się zważyło za pierwszym razem. Ale kolejne 3 wyszly super :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rach · 3 lat temu
    Pyszny
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gracja · 2 lat temu
      Absolutnie się masa nie zwarza tort jest przepyszny polecam, jest wykwintny na szczególne okazje 🎂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 3 lat temu
    Z ilu łyżeczek kawy zrobić poncz?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Powinna być ok. 1 szklanka gotowej kawy. Ja robię kawę w ekspresie, ale można zrobić z 1 łyżeczki rozpuszczalnej lub z 2 łyżeczek sypanej, tylko bez fusów :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anka · 3 lat temu
    Można go mrozić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 3 lat temu
    Czy mozna dodac jakies owoce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ella · 3 lat temu
    Ponieważ jestem totalnym beztalenciem w sprawach dekoracji - użyłam owoców. Wyszła REWELACJA!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Wyszedł mi piękny tort na urodziny mamy ,prosty przepis duży tort
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 3 lat temu
    Najlepszy tort na świecie! Właśnie chłodzi się w lodówce :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Witam. Piekę torty od 30 lat. Ale ten przepis mi nie odpowiada. Ciasto przy krojeniu się kruszy a masa, jak dla mnie, jest zbyt tłusta.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Grażyna · 3 lat temu
      Witam! Pani Anno, moim zdaniem, w którejś fazie pracy nad tortem popełnia Pani jakiś błąd. Być może winę ponosi jakość serka mascarpone lub śmietanki, której Pani używa? Być może niedostatecznie dobrze ponczuje Pani poszczególne krążki tortu? 30-letnie doświadczenie w pieczeniu to nie wszystko. Bywa, że pomaga, ale i bywa, że przeszkadza. Zwłaszcza wtedy, gdy wydaje nam się, że "zjedliśmy zęby" na tej robocie (zresztą nie tylko pieczenia ciast to się tyczy). Czasem gubi nas rutyna. Tort jest lekki, pyszny i kroi się znakomicie. Proszę robić go dokładnie według przepisu Pani Joanny, a z pewnością taki wyjdzie. I oczywiście użyć trzeba dobrych produktów. Ja robię go już n-ty raz i zawsze wychodzi znakomity! Rodzina nie może się go nachwalić, a proszę mi wierzyć, byle czym moich bliskich nie udałoby mi się zadowolić. Ten numer by nie przeszedł :). Serdecznie Panią pozdrawiam i życzę trochę dystansu do własnych umiejętności oraz wiary, że możemy się czegoś nauczyć także od kogoś od nas młodszego i z mniejszym "stażem" w pieczeniu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 3 lat temu
    czy mogę użyć silikonowej formy do ciasta zamiast metalowej? czy to zmieni to na ile mam nagrzać piekarnik ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie powinno być różnicy. Tylko, czy ma ona tak samo wysoki rant jak zwykła tortownica?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Witam. Fajny przepis. Czy ktoś jednak próbował go z Thermomixem ?Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Na urodziny dla meza😊, dałam tylko więcej kawy do kremu żeby był bardziej wyrazisty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tequila · 4 lat temu
    Witam, w przepisie ma być az 3/4szkl skrobi? Czy 1/4 (w większości przepisów jest 3/4maki pszennej i 1/3 szkl skrobi) . Pomyłka czy poprostu ten przepis tak ma 😊 dziękuję za odp