Truskawkowy sernik na zimno

2 Komentarzy
Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno z pyszną truskawkową masą twarogową i biszkoptami na spodzie. Sernik jest lekki, piankowy, mocno truskawkowy w smaku i łatwy do przygotowania.

https://www.youtube.com/watch?v=QF4Q5pNk4qY

Składniki:

Spód:

  • ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych np. Schär Savoiardi)

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 500 g truskawek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 8 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%

Dekoracja:

  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • niecała 1 łyżka cukru pudru
  • kilka świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
  2. Żelatynę przełożyć do garnka, dodać 8 łyżek zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia.
  3. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
  4. Do miski przełożyć twaróg, truskawki, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Zmiksować blenderem na gładką masę. (Cukier można dodawać stopniowo, aż masa będzie odpowiednio słodka. W razie potrzeby dodać więcej cukru).
  5. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy serowej, a następnie połączyć z resztą. Masę wstawić do lodówki do czasu, aż zacznie lekko tężeć.
  6. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do lekko tężejącej masy serowej.
  7. Masę wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodówki na kilka godzin lub noc, aby całkowicie stężała.
  8. Następnie oddzielić ciasto nożem od formy i ściągnąć obręcz tortownicy.
  9. Przygotować dekorację. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania niecałą łyżkę cukru pudru.
  10. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wycisnąć kleksy na brzegu ciasta. Udekorować połówkami truskawek.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy sernik na zimno
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 9 miesięcy temu
    Przepyszny!!! Zamiast bitej śmietany na wierzchu zrobiłam truskawkowa galaretkę, ale jest naprawdę idealny! Gładziutki, leciutki, słodki, ale nie za bardzo i mocno truskawkowy! I do zrobienia tez nieskomplikowany, wszystko pięknie wytłumaczone. Ja jak zwykle miałam lęki, że złe ubije śmietanę (na masło albo za mało), ale jakoś poszło;) córa dostała różowy „tort” na 3 urodziny:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 6 lat temu
    Idealny serniczek i jakie kolorki :-)