Sernik na zimno z truskawkami

3 Komentarzy
Sernik na zimno z truskawkami

Lekki, kremowy, sernik na zimno z truskawkami i galaretką na biszkoptach. Sernik jest łatwy i szybki do przygotowania. Idealny na upały. Sernik można przygotować z innymi, wybranymi owocami sezonowymi.

https://www.youtube.com/watch?v=GCo2lZWwiz8

Składniki:

Spód:

  • ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych np. Schär Savoiardi)

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 120 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 250 g świeżych truskawek

Dekoracja:

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • ok. 200 g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
  2. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, ale w 400 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować masę serową. 250 g truskawek umyć, osuszyć i odszypułkować. Odstawić na bok. Śmietanę ubić na sztywno i wstawić do lodówki. Żelatynę przełożyć do garnka, dodać 5 łyżek zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia na 5- 10 minut. Do miski przełożyć twaróg. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Zmiksować na wysokich obrotach.
  4. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw 3 łyżki masy serowej, a następnie połączyć z resztą. Następnie wmieszać delikatnie ubitą śmietanę.
  5. Część masy (ok. ⅓) wyłożyć na biszkopty, przykrywając je. Na masie ułożyć połówki truskawek i zalać resztą masy serowej. Sernik wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, aby masa stężała.
  6. Truskawki przeznaczone do dekoracji umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na grube plasterki i ułożyć je na stężałej masie serowej. Zalać lekko tężejącą galaretką. (Galaretkę można wstawić do lodówki, aby przyśpieszyć proces tężenia).
  7. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin lub noc, aby stężało.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sernik na zimno z truskawkami Sernik na zimno z truskawkami Sernik na zimno z truskawkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 lat temu
    Czy mozna uzyc prawdziwego twarogu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 4 lat temu
    Czy do ubicia sera z cukrem pudrem itp mogę użyć blendera? Ponieważ nie posiadam miksera
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Ser możesz zmiksować z cukrem blenderem, ale śmietanki nim nie ubijesz. Chyba, że ręcznie ubijesz trzepaczką.