Proste, szybkie do przygotowania, kruche ciasto z malinami w środku i delikatnie kokosową kruszonką. Kwaskowate, malinowe nadzienie w połączeniu z kruchym, słodkim ciastem idealnie się komponuje.
Składniki:
Ciasto kruche:
370 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typ 630)
200 g zimnego masła
100 g cukru
1 jajko (rozmiar M)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki wiórków kokosowych
Nadzienie:
500 g świeżych malin*
100 g cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na kawałki masło, cukier, jajko, proszek do pieczenia i cynamon. Zagnieść ręką, aż do otrzymania kruszonki.
Formę kwadratową o wymiarach 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
Połowę ciasta wykleić na dnie formy.
Przygotować nadzienie. Maliny wymieszać z cukrem i skrobią. Wyłożyć na ciasto.
Do drugiej połowy ciasta dodać wiórki kokosowe i delikatnie zagnieść opuszkami palców. Kruszonkę wyłożyć na maliny.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się przyrumieni.
Upieczone ciasto wyciągnąć na blat i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
* Można użyć również mrożonych malin. Maliny dodajemy zamrożone. Najlepiej uprzednio podpiec spód.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
J·
9 miesięcy temu
60 min to za długo po 50 jest przypalone :/
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
11 miesięcy temu
Do mrożonych owoców należy wcześniej podpiec spód- jak długo go piec?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
11 miesięcy temu
Ok. 10- 15 minut, do lekkiego zarumienienia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
1 lat temu
Czy wyjdzie z masą jabłkową do jabłecznika? Czy masa za rzadka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaja·
2 lat temu
Czy ktoś wie dlaczego ciasto po upieczeniu tak bardzo mi się sypie? Jakby było z piasku :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kura ·
3 lat temu
Pyszne na ciepło do tego z gałką lodów waniliowych było by idealne połączenie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
3 lat temu
Czy konieczna jest skrobia ziemniaczana ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
3 lat temu
Przepyszne ciasto. Wiórki kokosowe dałam do całego ciasta przez niedoczytanie, ale wyszedł rewelacyjny. Jedyny minus dla mnie to cynamon. Następnym razem zrobię bez.;) kto co lubi. Dziękuję za ten przepis. Zostaje on ze mną.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dynia·
3 lat temu
Kruche ciasto. Należy dodać 3 łyżki wody.Inaczej jest sypkie. Schłodzić. Podpiec spód