Ciasto kruche z malinami

21 Komentarzy
Ciasto kruche z malinami

Proste, szybkie do przygotowania, kruche ciasto z malinami w środku i delikatnie kokosową kruszonką. Kwaskowate, malinowe nadzienie w połączeniu z kruchym, słodkim ciastem idealnie się komponuje.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 370 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typ 630)
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Nadzienie:

  • 500 g świeżych malin*
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na kawałki masło, cukier, jajko, proszek do pieczenia i cynamon. Zagnieść ręką, aż do otrzymania kruszonki.
  2. Formę kwadratową o wymiarach 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
  3. Połowę ciasta wykleić na dnie formy.
  4. Przygotować nadzienie. Maliny wymieszać z cukrem i skrobią. Wyłożyć na ciasto.
  5. Do drugiej połowy ciasta dodać wiórki kokosowe i delikatnie zagnieść opuszkami palców. Kruszonkę wyłożyć na maliny.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się przyrumieni.
  7. Upieczone ciasto wyciągnąć na blat i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

* Można użyć również mrożonych malin. Maliny dodajemy zamrożone. Najlepiej uprzednio podpiec spód.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasto kruche z malinami Ciasto kruche z malinami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 dni temu
    Czy wyjdzie z masą jabłkową do jabłecznika? Czy masa za rzadka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaja · 1 lat temu
    Czy ktoś wie dlaczego ciasto po upieczeniu tak bardzo mi się sypie? Jakby było z piasku :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kura · 2 lat temu
    Pyszne na ciepło do tego z gałką lodów waniliowych było by idealne połączenie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 2 lat temu
    Przepyszne ciasto. Wiórki kokosowe dałam do całego ciasta przez niedoczytanie, ale wyszedł rewelacyjny. Jedyny minus dla mnie to cynamon. Następnym razem zrobię bez.;) kto co lubi. Dziękuję za ten przepis. Zostaje on ze mną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dynia · 2 lat temu
    Kruche ciasto. Należy dodać 3 łyżki wody.Inaczej jest sypkie. Schłodzić. Podpiec spód
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kurka · 2 lat temu
      Nie trzeba nic podpiekac wychodzi idealne 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 2 lat temu
    Dziękuję. Przepychota :) idealny przepis. Użyłam mrożonych malin idealnie wyszło. Spód wcześniej podpiekłam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    katolina · 3 lat temu
    czy mozna zrobic na oleju (dla alergika)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Z mieszanki owoców (mrożone maliny, truskawki i jabłka) :D wyszedł nieslodki i bardzo smaczny :) Dziękuję za przepis :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    PAULINA · 4 lat temu
    Revelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Moniqa · 4 lat temu
    Czy mogę użyć do tego ciasta mąki krupczatki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrew · 4 lat temu
    Rewelacja :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Genialne! Przepyszne! Do tego proste i szybkie. Właśnie będę piekła drugi raz i już nie mogę się doczekać ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 4 lat temu
    Wyszło bardzo dobre 🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 4 lat temu
    Czy on wychodzi taki niski czy ja coś źle zrobiłam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AliG · 5 lat temu
    Próbowałem z mrożonych malin ale strasznie się rozwala bo w cieście zrobiło sie dużo soku :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 5 lat temu
      Bo puściły sok
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alekssndrs · 5 lat temu
    Bardzo proste i bardzo dobre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina Malicka · 6 lat temu
    Wyszło pyszne :)