Proste, szybkie do przygotowania, kruche ciasto z malinami w środku i delikatnie kokosową kruszonką. Kwaskowate, malinowe nadzienie w połączeniu z kruchym, słodkim ciastem idealnie się komponuje.
Składniki:
Ciasto kruche:
370 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typ 630)
200 g zimnego masła
100 g cukru
1 jajko (rozmiar M)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki wiórków kokosowych
Nadzienie:
500 g świeżych malin*
100 g cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na kawałki masło, cukier, jajko, proszek do pieczenia i cynamon. Zagnieść ręką, aż do otrzymania kruszonki.
Formę kwadratową o wymiarach 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).
Połowę ciasta wykleić na dnie formy.
Przygotować nadzienie. Maliny wymieszać z cukrem i skrobią. Wyłożyć na ciasto.
Do drugiej połowy ciasta dodać wiórki kokosowe i delikatnie zagnieść opuszkami palców. Kruszonkę wyłożyć na maliny.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się przyrumieni.
Upieczone ciasto wyciągnąć na blat i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
* Można użyć również mrożonych malin. Maliny dodajemy zamrożone. Najlepiej uprzednio podpiec spód.
Przepyszne ciasto. Wiórki kokosowe dałam do całego ciasta przez niedoczytanie, ale wyszedł rewelacyjny. Jedyny minus dla mnie to cynamon. Następnym razem zrobię bez.;) kto co lubi. Dziękuję za ten przepis. Zostaje on ze mną.