Polewa czekoladowa

243 Komentarzy
Polewa czekoladowa

Najlepsza polewa czekoladowa do ciast. Jest błyszcząca, miękka i dobrze pokrywa ciasto. Do tego jest mocno kakaowa, ciemna i bardzo szybka w wykonaniu. Lubię jej smak i konsystencję, dlatego w przepisach wykorzystuję ją dość często. Moja mama używała tylko tej polewy do ciast. Robiła ją na margarynie, a ja stosuję najczęściej masło.

Polewę wykorzystałam w tych przepisach: "Ciasto pijak", "Królewiec", "Tort smok czekoladowy""Tort pająk" i "Murzynek z powidłami". Nadaje się również jako sos np. do "Churros".

Składniki:

  • 100g masła lub margaryny
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)

Sposób przygotowania:

  1. Cukier puder najlepiej przesiać, żeby był gładki.
  2. Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka).

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Rewelacyjna polewa. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Super! Idealna! Błyszczy, nie rozłazi się! Ekstra! Dziękuję :*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Najlepsza i najszybsza polewa jaka kiedykolwiek robiłam. Super przepis! Smak prawdziwie czekoladowy, Polewa błyszcząca i elastyczna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    HALINA · 4 lat temu
    Polewa jest rewelacyjna, fajna konsystencja, lśniąca, pięknie prezentuje się na serniku, czy innym cieście np. Fale dunaju. Bardzo serdecznie dziękuje za wspaniały i łatwy przepis, z którego korzystam kiedy piekę ciasta. Polecam, jest wyśmienity. Pozdrawiam😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 4 lat temu
    Może być zwykły cukier
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Małgosia · 4 lat temu
      Ja dodałam zwykły biały cukier i też wyszła rewelacyjnie.Goscie byli zachwyceni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pamela · 4 lat temu
    To jest najlepszy przepis :) i bardzo smaczny (yn) :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    HK · 4 lat temu
    Juz drugi raz mi nie wyszła. Wiecej próbować nie bede. Wracam do czekolady gorzkiej z miodem i olejem kokosowym i mlekiem. K.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Józia · 4 lat temu
    przepyszne (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 4 lat temu
    Przepis rewelacja ,polewa super przepyszna lekka i co przedewszystkim dobrze się rozprowadza po cieście.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 4 lat temu
    Rewela! Super! Genialna szybko się robi, łatwo nałożyć na ciasto! Nie klei się i nie pęka! Niebiański smak!Teraz będę robić tylko wg tego przepisu!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 4 lat temu
    Bardzo prosta i fajna polewa. Zazwyczaj robię na maśle i wychodzi super, ale na margarynie daje 3 łyżki mleka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Najlepsza polewa, te z roztopionej czekolady chowają się :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 4 lat temu
    Idealna, doskonała, najlepsza
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Czy ta polewa zastyga czy raczej nie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaśka · 4 lat temu
    Najlepsza polewa jaka dotąd robiłam. Fajna gęsta super udaje się ja wymieszać. Polecam tym którzy jeszcze nie próbowali
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewcia · 4 lat temu
    Pierwszy raz w życiu robiłam super osobiście nie lubię polewy ta pycha. Słodko dziękuję 🤗
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lila · 4 lat temu
    Polewa idealna. Ja dodałam mniej cukru i o 2 łyżki mleka więcej, a to dlatego że uwielbiam wytrawność gorzkiej czekolady.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 4 lat temu
    Polewa jest rewelacyjna. Robiłam ja już kilka razy i za każdym razem wychodzi idealnie. Smakuje wyśmienicie. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Dziękuję za przepis, polewa jest dokładnie taka jak oczekiwałam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Czy zamiast mleko może być woda?