
Słodkie pralinki z marcepanu i czekolady. Łatwe do przygotowania, smaczne i efektowne.
Składniki na ok. 16 sztuk:
- 200 g masy marcepanowej
- 100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
- 2 łyżeczki oleju np. rzepakowego
Dodatkowo:
- złoty barwnik spożywczy w proszku (opcjonalnie)
- cukier puder do podsypywania
Sposób przygotowania:
- Masę marcepanową chwilę zagnieść i rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt ok. 25x 19 cm, podsypując masę i wałek cukrem pudrem, jeśli masa będzie się kleić. (Masa marcepanowa jest plastyczna i można w miarę możliwości wyrównać jej brzegi np. rękami, łopatką/ szpatułką cukierniczą lub dużym nożem, aby miała kształt prostokąta, bez odcinania masy).

- Czekoladę posiekać i roztopi z olejem w kąpieli wodnej. Poczekać, aż masa ostygnie i zacznie lekko gęstnieć (aby nie spływała z marcepanu).
- Czekoladę rozsmarować na masie marcepanowej.


- Gdy czekolada lekko zgęstnieje, przeciąć całość na pół wzdłuż krótszego boku. (Chcąc przyśpieszyć proces gęstnienia czekolady, najlepsze jest do tego chłodne pomieszczenie, ewentualnie lodówka. Dotyczy to wszystkich etapów).

- Ułożyć jedną połowę na drugą.

- Jeszcze raz przeciąć całość na pół (wzdłuż tego samego boku. Teraz jest on już dłuższym bokiem). Ułożyć jedną połowę na drugą.


- Gdy czekolada zgęstnieje, odciąć nierówne brzegi ostrym, dużym nożem.
- Całość przeciąć ostatni raz na pół.

- Dwa powstałe paski pociąć na kawałki o wymiarach ok. 2x 3cm.

- Gdy czekolada całkowicie stężeje, można górę pralinek oprószyć złotym barwnikiem spożywczym, używając pędzelka.
|  | Całkowity czas przygotowania: | |
|  | Liczba porcji: | ok. 16 | 
|  | Trudność: | średnia | 
|  | Koszt: | średni | 
 
 
 
				 2 Komentarzy
 2 Komentarzy