Chrupiące pralinki z prażonych migdałów i czekolady. Bardzo szybkie i łatwe do przygotowania. Do pralinek można dodatkowo dodać trochę startej skórki z pomarańczy, jeśli lubicie, aby były bardziej aromatyczne.
Składniki na ok. 30 sztuk:
200 g migdałów w słupkach
200 g czekolady lub kuwertury (gorzkiej, mlecznej lub białej)
ok. 1 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy (tylko w przypadku czekolady gorzkiej, opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Migdały w słupkach wsypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, prażyć na średniej mocy palnika, poruszając patelnią lub mieszając łyżką drewnianą co jakiś czas, aż do momentu gdy zaczną pachnieć i lekko się zarumienią. (Za mocno przyrumienione będą gorzkie). Pozostawić do ostygnięcia. (Mogą być lekko ciepłe).
Blachę lub deskę wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę lub kuwerturę posiekać i roztopić powoli w kąpieli wodnej. Dodać migdały i ewentualnie skórkę z pomarańczy i wymieszać dokładnie, aby wszystkie migdały pokryły się dokładnie czekoladą.
Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać kleksy na papier do pieczenia. Pozostawić w chłodnym miejscu lub włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła.
Pralinki można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka tygodni w szczelnym pojemniku lub puszce.