Słodkie pralinki z marcepanu i czekolady. Łatwe do przygotowania, smaczne i efektowne.
Składniki na ok. 16 sztuk:
200 g masy marcepanowej
100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
2 łyżeczki oleju np. rzepakowego
Dodatkowo:
złoty barwnik spożywczy w proszku (opcjonalnie)
cukier puder do podsypywania
Sposób przygotowania:
Masę marcepanową chwilę zagnieść i rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt ok. 25x 19 cm, podsypując masę i wałek cukrem pudrem, jeśli masa będzie się kleić. (Masa marcepanowa jest plastyczna i można w miarę możliwości wyrównać jej brzegi np. rękami, łopatką/ szpatułką cukierniczą lub dużym nożem, aby miała kształt prostokąta, bez odcinania masy).
Czekoladę posiekać i roztopi z olejem w kąpieli wodnej. Poczekać, aż masa ostygnie i zacznie lekko gęstnieć (aby nie spływała z marcepanu).
Czekoladę rozsmarować na masie marcepanowej.
Gdy czekolada lekko zgęstnieje, przeciąć całość na pół wzdłuż krótszego boku. (Chcąc przyśpieszyć proces gęstnienia czekolady, najlepsze jest do tego chłodne pomieszczenie, ewentualnie lodówka. Dotyczy to wszystkich etapów).
Ułożyć jedną połowę na drugą.
Jeszcze raz przeciąć całość na pół (wzdłuż tego samego boku. Teraz jest on już dłuższym bokiem). Ułożyć jedną połowę na drugą.
Gdy czekolada zgęstnieje, odciąć nierówne brzegi ostrym, dużym nożem.
Całość przeciąć ostatni raz na pół.
Dwa powstałe paski pociąć na kawałki o wymiarach ok. 2x 3cm.
Gdy czekolada całkowicie stężeje, można górę pralinek oprószyć złotym barwnikiem spożywczym, używając pędzelka.