Mocno czekoladowe pralinki z czekolady 85% kakao, śmietanki i oleju kokosowego. Obtoczone są w zmielonych, blanszowanych migdałach, ale mogą to być również wiórki kokosowe, zmielone orzechy lub kakao. Nadmiar można zamrozić. Wrzucam trufle do plastikowego pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wkładam do zamrażarki. Gdy przyjdzie ochota na słodkie, wyciągam pralinkę/ pralinki i pozostawiam na talerzyku na 15- 30 minut do rozmrożenia.
Czekoladę posiekać i przełożyć do rondelka. Dodać śmietanę, olej kokosowy i erytrytol.
Podgrzewać na niskiej/ średniej mocy palnika, mieszając, aż składniki się połączą i powstanie gładka masa.
Do masy można dodać posiekane orzechy.
Masę pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na ok. 4 godziny do lodówki lub do czasu, aż masa zgęstnieje.
Łyżeczką nabierać masę i formować małe kuleczki ( u mnie o średnicy ok. 4cm) i obtaczać je w zmielonych migdałach. (Masa bardzo się klei i szybko mięknie. Kulki należy formować w miarę szybko. Uformowaną kulkę najlepiej włożyć do miseczki ze zmielonymi migdałami i potrząsając miską obtoczyć ją w migdałach. Ręce regularnie opłukiwać w zimnej wodzie i dobrze je osuszać).
Gotowe trufle przechowywać do ok. 1 tygodnia w lodówce lub zamrozić.