Pralinki spekulatius z mlekiem skondensowanym
Pralinki z korzennych ciasteczek spekulatius i słodzonego mleka skondensowanego. Są łatwe do przygotowania, słodkie i mają fajną, lekko klejącą konsystencję za sprawą słodzonego mleka. Jedynie w trakcie przygotowania należy poczekać, aby masa dobrze się schłodziła i można było bez problemu formować pralinki.
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 200 g ciasteczek korzennych spekulatius (mogą być również bezglutenowe ciasteczka spekulatius)
- 200 g słodkiego mleka skondensowanego
- 50 g masła
Dodatkowo:
- ok. 120 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (lub słonecznikowego)
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka korzenne zmiksować w malakserze na piasek.
- Masło roztopić.
- Rozdrobnione ciasteczka wymieszać np. łyżką z roztopionym masłem i słodkim mlekiem skondensowanym na gładką masę. Masę przełożyć do miseczki, przykryć i wstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki, aby zrobiła się twarda.
- Ze schłodzonej masy nabierać łyżeczką porcje i formować kulki o średnicy ok. 3 cm. Układać np. na desce wyłożonej kawałkiem papieru do pieczenia.
- Kulki schłodzić w lodówce, aż będą ponownie twarde.
- Czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Po jednej kulce obtaczać w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na papierze do pieczenia lub drobnej kratce do pralinek. Pozostawić do zastygnięcia.
- Pralinki przechowywać w chłodnym miejscu do tygodnia.
Przygotowanie w Thermomix:
Składniki j.w.
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka korzenne przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 15 s./ obr. 10. Przełożyć do miski.
- Do naczynia miksującego dodać pokrojone na kawałki masło i roztopić 4 min./ 60°C/ obr. 2.
- Dodać rozdrobnione ciasteczka i mleko skondensowane. Zmiksować 30 s./ obr. 5 na jednolitą masę.
- Masę przełożyć do miseczki, przykryć i wstawić na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki, aby zrobiła się twarda.
- Ze schłodzonej masy nabierać łyżeczką porcje i formować kulki o średnicy ok. 3 cm. Układać np. na desce wyłożonej kawałkiem papieru do pieczenia.
- Kulki schłodzić w lodówce, aż będą ponownie twarde.
- Czekoladę posiekać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Po jednej kulce obtaczać w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie i układać na papierze do pieczenia lub drobnej kratce do pralinek. Pozostawić do zastygnięcia.
- Pralinki przechowywać w chłodnym miejscu do tygodnia.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 20 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 19145
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!