Kostki domino (Dominosteine) to bardzo popularne w Niemczech ciasteczka/ pralinki, które są dostępne w sprzedaży w okresie Świąt Bożego Narodzenia. To pierniczki z konfiturą morelową i marcepanem, oblane czekoladą. Pyszne kosteczki na dwa gryzy ;)
Składniki (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):
Ciasto piernikowe:
1 jajko, temperatura pokojowa
26 g masła, temperatura pokojowa
50 g płynnego miodu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
26 g cukru
76 g mąki pszennej
40 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 duży słoik dżemu morelowego (waga ok. 450 g)
3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
400 g masy marcepanowej
Polewa czekoladowa:
ok. 400 g czekolady gorzkiej
3 łyżeczki oleju np. rzepakowego
Sposób przygotowania:
Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Polecam formę z odpinaną obręczą). Odstawić na bok.
Przygotować ciasto piernikowe: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami i przyprawą do piernika.
Jajko, miód i cukier przełożyć do drugiej miski i ubić na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać kawałki miękkiego masła. (Masa może wyglądać na zwarzoną). Następnie dodać suche składniki z pierwszej miski, miksując krótko na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. (Jest go niedużo). Ciasto rozsmarować tak, aby z każdej strony dotykało brzegu formy. (Dzięki temu nałożony później dżem nie będzie wypływał poza ciasto).
Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 20 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować nadzienie: Żelatynę przełożyć do niedużego garnka i namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. W tym czasie przetrzeć dżem przez sitko. Odważyć 300 g przetartego dżemu.
Żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. (Nie zagotować!). Garnek ściągnąć z pieca i mieszając dodawać stopniowo dżem.
Dżem wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki do stężenia.
Masę marcepanową rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na kwadrat o wymiarach formy. Marcepan nałożyć na stężały dżem i lekko docisnąć ręką. Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Ciasto pokroić na kwadraty o boku 3- 3,5 cm.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę roztopić z olejem w kąpieli wodnej. Kostki obtaczać w czekoladzie. (Kostkę trzymałam na widelcu i polewałam łyżką). Poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie. Odkładać na kratkę do pralinek lub papier do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia.
Witam,
przepis wyglada bardzo fajnie, wiec pewnie poleci na swieta. mam jednak pytanie odnosnie modyfikacji - nigdy takich ciastek nie jadlam, wiec ciezko mi samej ocenic. Czy mozna czyms zastapic mase marcepanowa? nie bardzo przepadam za tym smakiem :P z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam :)
Miałam problem z czekoladą, moja pomimo kąpieli wodnej była zbyt "twarda" i nie dało się w niej zanurzać kosteczek, bo się rozpadały. Pozostało więc polać trochę z góry a ta rozpłynęła się na brzegi. Nie wygląda to źle. Za to jak smakuje... :)
A ja ciągle z tym samym pytaniem. Jak długo można przechowywać te ciasteczka i w jaki sposób. Pozdrawiam i dziękuję za wspaniałe świąteczne inspiracje jakie tu odnalazłam. :-)